Britanci uzrujani: Spotify mladim umjetnicima ne plaća ni za hranu, a znate li koliko će zaraditi Harry i Meghan?

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Harry i Meghan milijunskim ugovorima debljaju svoj račun, a posljednju unosnu kolaboraciju ostvarili su sa platformom za audio streaming- Spotifyem
  • U podcastu koji bi s emitiranjem trebao početi ovaj mjesec Harry i Meghan će promicati ''različite perspektive''
  • No, protiv unosnog ugovora progovorili su mnogi britanski glazbenici navevši kako on u najmanju ruku nije etičan, a evo zašto

Većina britanskih glazbenika za emitiranje njihovih pjesama na platformi Spotify, prema procjenama britanskih stručnjaka, godišnje dobiva 200 funti, recimo, za jedan 'pristojan' par čizama. Ne čudi stoga što ih je razljutila najnovija kolaboracija Harryja i Meghan Markle koji su s tom streaming kompanijom sklopili višegodišnji ugovor vrijedan 18 milijuna funti, kako se također procjenjuje u pisanju Daily Maila. Poznati supružnici polako ali sigurno debljaju svoj račun pokazujući kako su preseljenjem u Ameriku i napuštanjem kraljevske obitelji utrli put unosnom biznisu. 

Life&style Svi su pomislili: može li princ Harry pasti još niže? Naime, nasmiješio mu se nastup u realityju

Naime, nakon što su sklopili višemilijunske ugovore s Netflixom, Harry i Meghan u višegodišnjem partnerstvu sa Spotifyem producirat će i voditi seriju podcasta gdje će predstaviti ''različite perspektive i glasove''. Najnovija unosna ugovorna obveza uključivat će i Archewell Audio, njihovu produkcijsku kuću koja će tako u ekskluzivnom partnerstvu proizvoditi "programe koji podižu i zabavljaju publiku širom svijeta''. 

"Ono što volimo kod podcasta je što nas podsjećaju da odvojimo trenutak i zaista slušamo, povežemo se jedni s drugima bez ometanja. Uz izazove 2020. godine, nikad nije bilo važnije vrijeme za to, jer kad se čujemo i čujemo priče jedni drugih, podsjećamo se koliko smo svi međusobno povezani'', poručili su slavni supružnici koji će u svoje podcastove dovoditi i sugovornike, a prvo emitiranje podcasta trebalo bi se dogoditi ovaj mjesec. 

Sasvim iskreno Meghan Markle o pobačaju: "Znala sam, dok sam držala svoje prvorođeno dijete, da gubim svoje drugo"

Za razliku od Meghan i Harryja, mladi umjetnici na Spotifyju nemaju ni za hranu

No, brojni britanski glazbenici, među njima i nagrađivani Tom Gray, smatraju kako vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu ni svjesni etičkih pitanja koje će potaknuti njihov sporazum sa Spotifyjem.

''Mladi umjetnici bi bili sretni da preko Spotifya mogu zaraditi barem za troškove hrane’’, rekao je Tom. 

Britanski jazz i hip-hop umjetnik Soweto Kinch također je razočaran da u situaciji kada su pred mnogim glazbenicima najizazovnija vremena, Spotify sklapa tako bezobzirne ugovore. ‘’Volim vojvodu i vojvotkinju od Sussexa, ali ovo samo naglašava koliko je svijet streaminga lijen i mutan'', rekao je Soweto Kinch.

Ukleta kuća Ukleta kuća: nakon samo 6 tjedana princeza Eugenie pobjegla iz kuće u kojoj su živjeli i Meghan i Harry

Britanska glazbenica Miss Shaw (73) rekla je kako su Harry i Meghan sretnici jer su mogli pregovarati a Spotifyjem. 

‘’Voljela bih da drugi umjetnici mogu u istoj neovisnoj poziciji pregovarati o svojim ugovorima na streamingu’’, rekla je Miss Shaw. 

Posjeti Miss7.24sata.hr