Sestre Boudoir otvorile prvu samostalnu izložbu

Mladen Šarić
U Galeriji Ulupuh otvorena je jedinstvena izložba naziva Boudoir Immersive poznatih hrvatskih dizajnerica, Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić koje su ovom prilikom predstavile svoje dvije zasebne dimenzije stvaralaštva. Sestre Boudoir ovom izložbom još su jedanput pokazale zašto upravo one spadaju u sam vrh hrvatske modne scene. Izložba je osmišljena kao multimedijski projekt bez premca u dosadašnjoj likovnoj i modnoj praksi kod nas.
Vidi originalni članak

Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić jedne su od najpoznatijih hrvatskih modnih dizajnerica.  Vlastiti modni studio Boudoir otvorile su 2001. godine te od tad postaju pioniri moderne hrvatske modne scene. Jedinstveni modni potpis u kojem se majstorski isprepleću unikatni materijali te originalne igre volumena, lansirale su Boudoir u prepoznatljiv modni brend. 

Second Life je globalna virtualna igra u kojoj akteri sudjeluju u obliku avatara, svojeg virtualnog identiteta, te u igri žive i rade, proizvode, izlažu, imaju svoje galerije i magazine, te prodaju svoje proizvode za važeću valutu koja ima svoj adekvat u našem realnom svijetu. Modni studio Boudoir ima svoj atelier u Second Life-u a ovom prigodom je predstavio svoj virtualni art projekt na kojem radi četiri godine.

Na samoj izložbi, posjetitelji mogu razgledati haljine izrađene samo za ovu prigodu i čija je funkcija isključivo izložbena. Radi se o haljinama koje su izgrađene putem 3D programa i koje egzistiraju isključivo u virtualnoj stvarnosti, tj. unutar Second Life-a, ali su ih dizajnerice posebno izradile povodom izložbe i predstavile u Galeriji Ulupuh. Haljine na izložbi prate i visoko stilizirane fotografije Mladena Šarića koji je dokumentirao stvarni moment ove nestvarno lijepe modne priče. Također su tu i fotografije iz virtualnog svijeta koje potpisuje Petra Messioptra. Unutar samog postava, posjetitelji imaju mogućnost razgledati i virtualnu izložbu zajedno sa nekoliko milijuna korisnika iz cijelog svijeta. 

„Studio Boudoir ima svoj atelier u Second Lifeu, tu predstavljaju svoje kolekcije, dobivaju pohvale kritičara kao i u našem realnom prostoru. Boudoir prirodno nastanjuje oba prostora – onaj s web adresom i onaj sa zagrebačkom adresom. Navikli smo kompjutorski simuliran prostor nazvati virtualnim iako je on na svoj način stvaran. Nije to samo pitanje očnog živca koji nam omogućava kretanje u simuliranom i stvarnom 3D prostoru. Autorice kreiraju svoju art modu u oba svijeta, ispitujući dvije različite stvarnosti. Jesmo li u oba svijeta jednako na gubitku ili možda na mračnom dobitku, trebali bismo vidjeti putem ovog multimedijskog projekta koji daje uvid u obje Boudoireove, a time i naše stvarnosti. Izložbu svojih modela autorice su otvorile istovremeno u virtualnoj stvarnosti Second Lifea i u Galeriji ULUPUH. Prvi put su autorice i kustos prisutne u oba svijeta.

U Second Lifeu modeli su građeni od geometrijskih oblika – od kvadrata i stožaca – slaganih jednih na druge da bi se dobio volumen. U Ulupuhovu prostoru reproducirani su od PVC folija i tvrdog tila. Hladnoći geometrije suprotstavljaju se  aplicirani biofilni oblici da bi se dobila ravnoteža i svemu dao Boudoirov stilski predznak.

U Galeriji ULUPUH možete vidjeti virtualne modele koje su dizajnerice rekreirale u stvarnom svijetu. Putem PC-ja smještenog uz njih vidite ih izložene i u Second Lifeu. Istovremeno, izložbu može vidjeti i nekoliko milijuna korisnika Second Lifea iz cijelog svijeta. Putem "newslettera" autorice su posebno pozvale deset tisuća ljudi iz svoje grupe da se priključe otvorenju izložbe istovremeno kad i zagrebačka publika. Znači li to da Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević žude za ravnopravnošću (svojih) svjetova? Ili su na tragu starih filozofa rekle kako je ipak sve iluzija? Makar posrijedi bio jasan materijalni oblik. I to umjetničkog predznaka“ objasnila je prilikom samog otvaranja Ana Lendvaj, kustosica izložbe.

Otvorenju ove impresivne izložbe nazočili su Nenad Korkut, Ivan Alduk, Neda Makjanić Kunić, Nataša Bebić, Tomislav Bahorić, Edvin Liverić, Lana Puljić, Romano Decker i mnogi drugi.

Izložba će se moći pogledati do 13. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

U galeriji pogledajte fotografije s izložbe i posjetitelja...

Posjeti Miss7.24sata.hr