Povratak svinjske masti na gastro scenu

Thinkstock / Spencer Davies
Tradicionalna namirnica ipak nije "najgora od najgorih" kakvom je mnogi smatraju.
Vidi originalni članak

Svinjska mast dio je naše kulinarske tradicije te je ne tako davno činila neizostavan dio svačije kuhinje i prehrane. Mnoge su generacije naših baka i djedova odrasli na svinjskoj masti, no nemilosrdan "progon" masti i demoniziranje svinjske masti istisnulo je ovu tradicionalnu namirnicu iz naših kuhinja. Masti su, naime, krajem prošlog stoljeća pribijene na stup srama kao uzročnik epidemije pretilosti i glavni čimbenik za razvoj kardiovaskularne bolesti. To je općenito dovelo do straha od masti, a najviše je stradala upravo svinjska mast koja je proglašena "najgorom od najgorih". Sadržaj zasićenih masti i kolesterola svrstao je svinjsku mast visoko na listi nepoželjnih namirnica, a zamjenu je pružio maslac i margarin.

Novo tisućljeće donijelo je bolje razumijevanje masti i njihov povratak na jelovnike. Široka je javnost prihvatila da masti imaju brojne važne uloge u ljudskom organizmu te da su neophodni dio pravilne i uravnotežene prehrane. U svjetlu otkrivenih štetnih trans masnih kiselina iz hidrogeniranih masti i margarina, svinjska mast i maslac ponovno dobivaju na važnosti i sve ih se češće zagovara. Sve to dovodi do tehnoloških inovacija u procesu proizvodnje margarina zbog čega on već gotovo cijelo desetljeće ne sadrži trans masne kiseline. Stoga je u današnje vrijeme polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.

Više o dobrobitima svinjske masti pročitajte na Gastro.hr

Posjeti Miss7.24sata.hr