Nova kolekcija dvojca Me and the machine

Zvonimir Ferina
Dizajnerski dvojac Me and the machine novom kolekcijom "Conceal/Expose" preispitao je funkciju odjeće kao nečega što istovremeno prikriva, ali i otkriva našu ličnost i tijelo, označavajući svaki odjevni predmet kao mjesto sudara privatnog i javnog.
Vidi originalni članak

Nakon izlaganja kolekcije "Conceal/Expose" u finalu ovogodišnjeg Fashion Incubatora u Osijeku i na beogradskom Balkan Art Fashion Eventu, vizuale za spomenutu kolekciju snimali su u prostoru beogradskog Mikser House-a.

Inspiracija dolazi iz arhitekture moderne (Mies van der Rohe) gdje se javljaju novi materijali poput stakla ili gdje materijali dobivaju neku novu ulogu, poput zavjese koja postaje zid (Shigeru Ban), što je dovelo do potpunog otkrivanja i eksponiranja interijera građevina javnom pogledu. Nekada privatni objekti odjednom su bili javno eksponirani (primjerice staklene ovojnice na neboderima) i samim time više ne ispunjavaju svoju privatnu funkciju.

Kolekcija zapravo preispituje funkciju odjeće, prikrivanje i otkrivanje, kao i pitanje granica javnoga i privatnoga u suvremenom krajoliku. Budući da je odijevanje javni i socijalizacijski čin, privatni i javni prostor isprepliću se upravo u temi odjeće, mediju interakcije tijela i urbanog pejsaža. A danas, kada snimke prodiru u svakodnevni, privatni i intimni život, javnost privatnog postaje novom društvenom vrijednošću, pojavom realityja (Big Brother i sl.) privatno postaje predmetom javnog interesa a ekspanzijom društvenih mreža i interneta postavlja se pitanje - gdje je uopće granica javnog i privatnog?

Korišteni su uglavnom umjetni materijali, u skladu s temom nove i drugačije uloge materijala u arhitekturi. Shigeru Banova draperija prevedena je u lagane materijale nabrane poput zavjese, za proreze i otkrivanje kože/eksponiranje tijela korišten je neopren, inspiracija neboderima prikana je teksturom i proštepanjem materijala dok je za postizanje težine i kontrasta laganim materijalima korištena deblja vuna.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr