Na plažu se bez ovog ne može: 5 stvari bez kojih je dan uz more nezamisliv

Ipanema Foto: Ipanema
Vidi originalni članak
  • Veselimo se danima na plaži pred nama, ali u torbi za plažu ništa nam ne smije nedostajati
  • Pet je krucijalnih stvari koje nosimo na plažu, bez obzira idemo li na sat, dva ili ćemo na njoj provesti cijeli dan (hladni, osvježavajući koktel ćemo nabaviti na licu mjesta)
  • Možda bi netko ponešto dodao na naš popis, a ponešto izostavio, no dobre japanke ili natikače su predmet bez kojeg se ne može

Neki skoče nakratko u more pa pobjegnu u hlad, neki uživaju u sunčevim zrakama i beskrajno se sunčaju; nekima plaža zauzima samo manji dio ispunjenog dana, drugi na njoj vole biti od jutra do večeri pa uz kupanac na plaži uživaju i u čitanju, kartanju, koktelima, tamo i ručaju... 

Kako bilo, jednom kad se otisnemo iz kuće na plažu, najbolje je da sa sobom ponesemo sve što bi nam moglo tamo zatrebati, a ovih pet stvari su nezaobilazne...

1. Obuća koja može sve!

Japanke ili gumene papučice koje glavu čuvaju, da parafraziramo onu zimsku o čizmama, nezamijenjiva su ljetna obuća. Ljeti, kad idemo na plažu treba nam obuća koja je ugodna za hodanje, koja dobro podnosi vodu tako da u njoj možemo zakoračiti i u more, koja se pritom ne kliže, u kojoj nam se noga neće znojiti... No, i obuća koja pritom dobro izgleda - nije sve samo u funkcionalnosti!

Japanke zbog toga obožavamo kao idealnu odjeću već godinama, ali nikako nismo isključivi. Posljednjih godina u modu se vraćaju i udobne, meke natikače, a sve su popularnije i sandale s dva remena i kopčom. Naravno, u verziji za plažu, gumene, a ne od kože.

Jesmo li rekli što još želimo od ove obuće za plažu? Da dobro izgleda. Tako dobro da nakon plaže možemo nastaviti s njom i u večernji izlazak!

2. Dobra knjiga

Sve je više onih koji svoj ljetni odmor vole provoditi aktivno, veslaju u kajaku ili na SUP-u, bicikliraju po obali, penju se na obližnje planine, jedre, rone... I čestitamo! Ali dobru knjigu u ruci (u drugoj je hladno piće?) ništa ne može zamijeniti. Složio bi se čak i dobar dio ovih predanih sportaša - i oni moraju katkad odmoriti u dubokom hladu. Ljeto je idealno vrijeme za nadoknaditi uživanje u svim onim knjigama koje smo željeli, ali nismo stigli pročitati tijekom godine. Pravom knjigoljupcu kofer će otežati od knjiga, a kad ide na plažu ima barem jednu u torbi...

3. Krema za sunčanje

Ne, nije dovoljno namazati se samo prije izlaska iz kuće. Kremu za sunčanje, obavezno sa zaštitnim faktorom treba nanositi više puta tijekom dana, čak i ako nismo na plaži, a posebno ako jesmo. UVA i UVB sunčeve zrake u ovo su doba godine najjače zbog kuta pod kojim padaju, a ne pomaže ni činjenica što je Zemljin ozonski omotač sve tanji. Dakle, krema za sunčanje je must-have. I treba ju nanositi više puta čak i kad je vodootporna, posebno ako smo se brisali ručnikom. Jer, sigurno ne želiš da ti opekline pokvare toliko čekani godišnji odmor.

4. Stylish šešir

Iako se često dijelimo na one koji nikud ne idu bez šešira (naše mame ili bake) i one koji ignoriraju pokrivala za glavu, čini se da posljednjih godina ima sve više onih koji shvaćaju u čemu je čar dobrog šešira. On ne štiti samo glavu od opakog sunca na plaži već je i modni dodatak koji može biti pravi statement komad. A šeširi su svake godine sve ljepši, raskošniji, elegantniji, sa zabavnim natpisima, dramatični i tako veeeliki da ti gotovo ni ne treba suncobran... Ukratko, šešir je danas dodatak koji bi bila šteta ignorirati. A jako je i koristan ako kriomice, ispod njega, uživaš u pogledu na nekog zgodnog spasioca na plaži. 

5. Dobar ceker, u kojem ćemo sve to donijeti

Platnena, mrežasta, heklana ili slamnata, kad razmišljamo o torbi za plažu glavna karakteristika koja mora biti zadovoljna jest da je velika. I da u nju stane sve što nam treba za ugodne sate na plaži, i debeli ručnik, i knjiga, i boca vode, i krema za sunčanje, i slušalice, i još jedan badić za presvlačenje, i novčanik, i još jedna haljina, duža, ako nakon kupanja produžimo na after koji se pretvori u večernji izlazak. A od svih torbi za plažu, najbolji su izbor slamnati cekeri koji su ove godine u trgovine stigli u najraznovrsnijim oblicima do sad i elegantniji nego ikad, odlični i za grad, i za plažu.

Posjeti Miss7.24sata.hr