Modne kombinacije inspirirane morem i koraljima

Guliver Image/Getty Images
Vodeća asocijacija kad se spomene ljeto je more, valovi, školjke i alge. Naravno da se zbog toga svake sezone iznova morski motivi pojave na odjeći i modnim dodacima. No, ove sezone dizajnere je obuzela ljetna inspiracija koja je oživjela morske dubine.
Vidi originalni članak

Morski trend pokrenuo je 1992. godine Gianni Versace koji je inspiraciju za kolekciju našao u kraju u kojem je odrastao – talijanskoj Calabriji. Svojim korijenima vraća se današnje kreativno vodstvo Versacea sa snenom kolekcijom u kojoj dominiraju nježne boje, prvenstveno bijela, a vodeći motiv su ukrasi poput školjki i drugim morskih motiva.

Ne zaostaje ni poznata francuska dizajnerska kuća Chanel koja je na reviji za proljeće/ljeto kreirala cijeli bajkoviti podzemni svijet u kojem su dominirala morska bića. Lica, kosa i leđa manekenki su bila ukrašena biserima, a clutch torbice su pretvorene u velike školjke koje su pozornost plijenile svojim sjajem. Pjevačica i jedna od muza Karl Lagerfelda, Florence Welch, tijekom revije održala je nastup pjevajući iz velike školjke, a izgledala je kao da je izašla iz poznatog Botticellijeva djela „Rođenje Venere“.

Poseban svijet stvorila je dizajnerska kuća Alexander McQueen na čelu sa Sarahom Burton. Mistična kolekcija, u kojoj dominiraju haljine bogate detaljima, uistinu oživljava podmorje koje je u isto vrijeme tako privlačno, ali ipak pomalo jezivo. Vodeća boja je nježno ružičasta, koraljnocrvena i boja lavande, a čak su i modni detalji inspirirani morem. Visoke platforme ukrašene su koraljnim motivima, a obavezan detalj na manekenkama je čipkasto pokrivalo za glavu.

Ostali dizajneri možda nisu izravnu inspiraciju pronašli u moru, no da su i njihove kreacije pod utjecajem valova i morskih zvijezda ne može se osporiti. Hvaljena i popularna kolekcija Stelle McCartney, koju smo viđali na mnogobrojnim eventima, ukrašena je zavijucima koji podsjećaju na valove, a vodeća boja njenog ljeta je, naravno, plava.

Česta inspiracija su i ribe, pogotovo njihove vizualno zanimljive ljuskice. Dizajnerskom brendu Blugirl su upravo one poslužile za elegantne večernje haljine puderastih boja, a Mary Katrantzou, poznata po svom printu, kreirala je pravi morski svijet u kojem dominiraju sitne ribe.

Ovog ljeta ne možete pretjerati kad su morski motivi u pitanju. Samouvjerene ljubiteljice trendova odabrat će ljetnu haljinu s printom ili one ukrašene vijugama u obliku valova. Plava i crvena boja su must have, a motivi poput sidra, ribica i morskih zvijezda ukrašavaju odjeću. Odličan izbor su i modni dodaci, poput torbi za plažu, narukvica na kojima su nanizani motivi mora i ljeta. Važno je ovaj trend ne shvatiti preozbiljno i zamarati se kombinacijama. Ljeto je, budite opuštene i kombinirajte one komade i modne dodatke koji će vas uveseliti, a tijekom jeseni i zime podsjećati na nezaboravne ljetne dane i noći.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije insprirane morem...

Posjeti Miss7.24sata.hr