Zoran Aragović nadmašio samog sebe

Borna Filić/Pixsell
U petak 17. listopada održana je četvrta večer Perwoll Fashion.hr-a, koja je možda privukla manji broj ljudi, no ne i manje dobre kolekcije. Zvijezda večeri je bio dizajner Zoran Aragović koji je ovaj put nadmašio i samog sebe, a veliku pozornost privukao je i Ivica Skoko na čijoj reviji su nastupali muškarci u štiklama.
Vidi originalni članak

BiteMyStyle by Zoran Aragović

Dizajner Zoran Aragović je široj modnoj publici poznat po svom šarenilu i uzorcima, no manji dio njih zna koliko je on dobar u miksanju samih materijalima, koliko dobro se snalazi u igri kontrasta u tkaninama i strukturama. Kad se kaže BiteMyStyle, svi će reći da su im prva asocijacija boje. Zoran je odlučio tome stati na kraj.

Gledatelje je iznenadio crno-bijelom kolekcijom bez daška boje. Mnogi su ostali ugodno šokirani, no svi poznavatelji njegovog rada uočili su samog Zorana više nego ikad u predstavljenim komadima.

Zoranov dizajn je prije svega razigran, neopterećen, veseo i pozitivan. On besprijekorno miješa različite materijale i uzorke, stvarajući pri tome svoje, upečatljive i jedinstvene. On izvrsno barata konstrukcijom i po tom pitanju rijetko kad griješi. No, prosječan ljubitelj mode u Hrvatskoj rijetko kada ide dalje od prvog dojma - a to su kod Zorana uvijek bile boje. Novom kolekcijom je tome odlučio stati na kraj!

Kako je "smirio" šarenilo, mnogo bolje su oni drugi detalji, koje obilježavaju njegov dizajn, došli do izražaja. Zanimljive strukture, poigravanje s materijalom, 3D detalji bogate teksture, spajanje stilski različitih komada u uspjelu mješavinu... Sve to i mnogo više je na pisti napokon došlo do izražaja.

No, Zoran nije samo napravio zaokret u koloritu. Nastavljajući uspješnu priču predstavljenu za ovogodišnjem Perwoll Fashion.hr Cruiseu, gdje je po prvi put prikazao neke nove krojeve i komade, dizajner i za ovu sezonu nudi neka nova rješenja. A ona mu odlično pristaju!

Krojevi su manje girly i razigrani, više su snažni i koketiraju s muškim krojevima. Dizajner je izbacio svoj prepoznatljiv model haljine (korzet i puf) te ga zamijenio sportskim modelima i maksi haljinama sirena kroja.

U novoj kolekciji kontrast nije vidljiv samo u krojevima nego i u materijalima. Zoran koristi pojedine klasične materijale, koje vežemo uz poslovni styling, no u njegovoj izvedbi oni dobivaju urbanu notu. Također romantične točkice u njegovoj izvedbi su sve samo ne romantične.

Dizajner je novom kolekcijom u pravom svijetlu pokazao kako je on mnogo više od razigranih i šarenih kombinacija. Riskirajući preokretom u koloritu pokazao je kompleksnost i dubinu svog dizajn, a to je upravo njegova srž. Rizik koji se itekako isplatio!

Morana Krklec

Bojama lišenu kolekciju predstavila je i mlada dizajnerica Morana Krklec. Vodeća boja nove kolekcije je siva koja je "osvježena" crnom.

Morana zadržava svoju prepoznatljivu siluetu, no ne možemo se oteti dojmu da je u novoj kolekciji ženstvenija nego ikad.

Pojedini modeli, unatoč širem kroju, izvrsno naglašavaju žensku siluetu, stavljajući u prvi plan ženski struk.

Veoma teško je u avangardnom izričaju naglasiti ženstvenost, a pri tome ne izgubiti onu posebnost kojoj se stremi. Morani se rado prepuštamo u ruke jer vjerujemo da će to uspješno ostvariti.

Zona 45: Klasa

U sklopu projekta Zona 45, gostovao je srpski dizajnerski brend Klasa, iza kojeg stoji 10 dizajnerica - Ivana Lazarević, Sanja Stepanović, Teodora Živković, Katarina Bogdanović, Zorana Stojanović, Sanja Manakoski, Ivana Stojanović, Monika Ratković, Jelena Antanasijević i Senka Kljakić.

Koloritom zanimljiva kolekcija predstavila je ženske i muške komade u kojima se dizajnerice poigravaju s klasikom i avangardom. Pojedini komadi dobivaju potpuno drukčiji izričaj i zbog toga plijene pozornost.

Dizajnerice se poigravaju i sa slojevitošću. Pri tome ne mislimo na doslovno slojevito odijevanje, nego da detalje koji  proviruju kod pojedinih komada ili ih nadograđuju.

LIFT by Perwoll: Ana Bogdan

Svoju debitantsku kolekciju predstavila je mlada dizajnerica Ana Bogdan, pobjednica natječaja LIFT by Perwoll. Proširena priča njezine mini kolekcije privukla je pozornost modnih znalaca.

Inspiraciju za kolekciju Ana je našla u starom Rimu, no ne očekivano u ženskim rimskim komadima, nego u rimskim vojnim odorama.

To je bilo uočljivo posebno kroz gornje dijelove, poput jaknica i pletenih vestica koje aludiraju na metalne prsluke koji su se prije nosili.

Slušajući koja je inspiracija bila u pitanju, moglo bi se reći da je kolekcija prije svega "muška". No, birajući nježan kolorit i ne preteške materijale, Ana je predstavila romantičnu kolekciju.

Najbolji aduti kolekcije su dva kombinezona, pletene veste i jakne. Prvom kolekcijom Ana je dokazala da ima dobrih ideja i da promišlja izvan ustaljenih okvira inspiracije. No, mlada dizajnerica mora poraditi na izvedbi svojih ideja jer pojedini komadi imaju vidljivih i neoprostivih pogrešaka.

Ivana Barač

Dubrovačka dizajnerica Ivana Barač i u novoj kolekciji se drži svoje najdraže boje i sigurnosne zone - crne. No, crna koliko god je klasična, moćna i sigurna, u sličnoj izvedbi bez vidljivih noviteta, postaje monotona.

To se dogodilo i Ivani. Dizajnerica izvrsno barata malim detaljima koje ušiva na svoje komade. Čipkasti detalji unose svježinu u kreacije, no to je vidljivo tek na pomno gledanje, dok na pisti ne dolazi do izražaja. Upravo ti detalji su Ivanini aduti u novoj kolekciji.

Uspoređujući prethodnu kolekciju vidljivo je kako Ivana ponavlja pojedine komade i detalje. To čine i drugi dizajner, što ne iznenađuje - treba predstaviti one kreacije koje se kupuju. No, dok drugi to čine elegantnije mijenjajući pri tome pojedine izvedbe, kod Ivane se čini kao doslovno ponavljanje.

Ivica Skoko

Poznati dizajner Ivica Skoko vraća se svojoj najdražoj boji, crnoj, no ona njemu, za razliku od Ivane, služi kao baza koju uvijek nadograđuje, širi i kiti.

Skoko se vraća svojoj staroj ljubavi, gotici, a u kolekciju unosi i elemente punka i rocka. Poigrava se i s kostimografijom, što je kod pojedinih modela uistinu djelovalo efektno na pisti.

Najbolji dijelovi kolekcije su oni u kojima je Ivica koristio kožu kao novi element u kolekciji. Ona sama po sebi ne sadrži glamur i blještavilo, što je odličan odabir materijala za postizanje balansa i ublažavanje glam dojma. Taj uspjeli spoj je posebno vidljiv kod maksi suknje visokog struka i crne bluze dugih rukava.

Kod pojedinih modela Ivica se malo zanio u svojoj teatralnosti, no izvedba i prezentacija dotičnih modela uvodi nas u jedan nesvakidašnji svijet daleko od naše realnosti. A posebno u ovo vrijeme lijepo je zaboraviti na ono što nas okružuje i uživati u nedostižnom blještavilu.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije...

Posjeti Miss7.24sata.hr