Ženstvene kreacije u bojama jeseni

Davor Puklavec/ Pixsell
Završna večer ovosezonskog Cro A Portera prošla je u znaku Tea Perića čija revija za modnu kuću MAK je pokazala kako treba izgledati kvalitetna i kreativna kolekcija. Uz njega izlagao je novi brend Lokomotiva, poznata Matija Vujica i popularni Juraj Zigman.
Vidi originalni članak

Teo P. za MAK

Teo Perić svake sezone iznova pokaže i dokaže zbog čega se ubraja u sami vrh hrvatske mode. Jedan od najboljih hrvatskih dizajnera ni ovaj put nije podbacio, a gledanje njegove revije, kao i svaki put, bio je pravi užitak.

Njegova modna priča uvlači sve prisutne u svijet u kojem je moda prije svega kvalitetna, zanimljiva, laska ženskom tijelu i slavi žensku ljepotu, eleganciju i profinjenost. MAK revije su nepretenciozne, nije im potreban dodatni show jer svaki predstavljeni komad govori sam za sebe.

Smireni jesenski i zimski kolorit, nježni cvjetni print, besprijekorni kaputi i još ljepše haljine - teško je izdvojiti pojedini komad koji se ističe. Jedna od Teovih prepoznatljivih oznaka je skladna kolekcija u kojoj se svaki komad međusobno nadopunjuje.

Jedan od lajtmotiva kolekcije je slatka mašna koja je korištena kao ukras na struku i oko vrata. Uz pomoć nje dizajner je ublažio strogoću pojedinih komada i pružio im razigranu notu.

Kolekcija je uspješan spoj elegancije, ženstvenosti i glamura, pri čemu on u Teovom kreativnom izričaju nema doslovno značenje. Njegove žene su glamurozne svojim stavom i pojavom, bez šljokica i "klasičnog" blještavila.

Nova modna priča kuće MAK nastavlja svoju uspješnicu i ponovno se ubraja među najbolje kolekcije predstavljene ove sezone. No, od Tea Perića nismo drugo ni očekivali.

Lokomotiva by Luka & Lana

Dizajner Luka Grubišić odlučio je napraviti zaokret. Nakon overdosea njegovih prepoznatljivih, no ponavljanih, puf suknji i haljina bilo je vrijeme za promjenu. Idealan način za to je pokretanje novog brenda kojeg potpisuje sa svojom partnericom Lanom Puljić.

Definitivna promjena je bila vidljiva s prvim izlazima. Prevladavajuća crna boja, umjereniji komadi i pročišćeniji krojevi predstavljali su ugodno iznenađenje. Nikad nije bila neosporna činjenica da Luka izvrsno barata konstrukcijom, no u prijašnjim radovima to nije dolazilo do izražaja. Novim brendom Luka i Lana su to odlučili istaknuti.

Kaputi, jakne, hlače i haljine čine okosnicu kolekcije u kojoj prevladava crna boja s povremenim komadima u pink, tirkiznoj i petrolej plavoj boji. Prvi dio kolekcije bio je rezerviran za lepršave, ženstvene i profinjene kreacije, no kako se revija bližila kraju na pistu su izašli izazovni odjevni komadi.

Pojedini komadi su bili nepotrebno ubačeni te se svojom bojom ne uklapaju u kolekciju. Nakon brojnih izlaza u crnoj, kaput u jarkoj boji definitivni je šok koji se ističe, no na onaj negativan način. Dio Lukinog pretjerivanja ostao je vidljiv i u novoj kolekciji, a kombinacija T-shirt majice i puf suknje ni ovaj put nije izostala. Posljednji dio kolekcije djelomično je narušio prvotni dojam pokazavši da je Lokomotivi potrebna dodatna dorada. No, s obzirom da im je ovo debitantska kolekcija, određene greške praštamo.

Matija Vujica

Uslijedio je istočnjački melos koji prati aktualni trend koji prevladava kod određenog dijela hrvatskih građana. Na pisti su prodefilirale istočnjačke zavodnice u prepoznatljivim Matijinim večernjim haljinama.

Moramo priznati da je dizajnerica uspjela na modnu pistu prizvati Istok, a njene haljine djeluju poput pješčanih dina koje nosi vjetar. Njene žene su samouvjerene zavodnice, koje izravno pokazuju svoje atribute na veoma glamurozan i blještav način. Što je haljina bila oskudnija, to je pljesak u publici bio veći - dokaz da nije potrebno puno za uzdahe prosječnih hrvatskih ljubitelja mode.

Matija je mislila na sve. Glazba, neobična šminka, upadljiva i bogato ukrašena frizura, kao i izostanak visokih peta, dodatno su naglasili raskoš i slobodu njenih istočnjački zavodnica.

Zigman

Popularni Juraj Zigman zatvorio je ovosezonski Cro A Porter. To ni ne čudi jer se od dizajnera uvijek očekuje show, koji uvijek ide u prilog njegovoj kolekciji. On neće show stvarati nauštrb svojih kreacija - doza koju pojedini dizajneri trebaju naučiti.

Zigman već neko vrijeme postepeno radi zaokret u svom dizajnu. Okrenuo se smirenijem koloritu, jednostavnijim komadima koji su nosivi i tijekom dana. Upravo njegove jakne, kaputi i hlače izvrstan su primjerak kako je moguće stvoriti nosiv komad za svaki dan, a pri tome zadržati kreativni pečat i dizajnerski potpis.

No, ovom kolekcijom je vidljivo kako se dizajner okrenuo prodaji i nekim provjerenim komadima. Prekratke uske haljine odskakale su od ostatka kolekcije. U želji da predstavi tipične Zigman komade, ali i one koji su trenutno popularni kod pojedinih hrvatskih ljubiteljica mode, dizajner se izgubio. S jedne strane smo mogli vidjeti izvrsne kreacije, dok su druge izazvale deja vu. Zbog očigledne oprečnosti dizajnerovih želja, nova kolekcija je ostala nedorečena.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije završne večeri Cro a Portera...

Posjeti Miss7.24sata.hr