Večernje haljine inspirirane punkom

Guliver Image/Getty Images
U ponedjeljak 06. svibnja u New Yorku je održano jedno od najočekivanijih modnih događanja godine - Met Ball. Ove godine posvećen je punkerskoj subkulturi i njenom utjecaju na modnu scenu, a zvijezde iz svijeta glazbe, mode i filma su pokazale kako one vide taj kontroverzni modni pokret.
Vidi originalni članak

Miljenica kritike i publike Emma Watson odlučila se za provokativnu haljinu s izrezima iz kuće Prabal Gurung. Crna boja oduvijek je bila omiljena među punkerima, a ovaj nezgodan kroj poprilično dobro pristaje Emminoj figuri. Osim crnom bojom Emma je odu punku odala naušnicama s potpisom Freda Leightona od kojih je jedna bila viseća koja je dala dozu otkačenosti. Emma i dalje nastavlja biti modna odlikašica, čak i onda kada igra na sigurno, iako moramo priznati da smo ipak očekivali nešto hrabrije.

Kreaciju s izrezima, ali s potpisom Michael Kors, odabrala je Miranda Kerr. Crna pripijena haljina istaknula je njenu vitku figuru. Dozu punka unijela je pomoću tamnog ruža i laka za nokte, ali i srebrnog clutcha s velikim šiljcima.

Pjevačica Florence Welch za ovaj event je odabrala kreaciju svog omiljenog Givenchyja. Florence nas nije iznenadila: maksi haljine zatvorene do grla su nešto što pjevačica dobro nosi iako je to čini pomalo predvidivom. Dozu drame unijele su rese na ramenima koje se poput plašta spuštaju sve do poda.

Ginnifer Goodwin nosila je svjetlucavu kreaciju s potpisom brenda Tory Burch. Iako idejno dobro zamišljena, ova haljina Ginniferinu figuru nepotrebno širi. Make up je dramatičan, baš kao što make up prave punkerice mora biti, a frizura je također podsjetila na dane kada su Sid Vicious i ekipa žarili i palili.

Korak dalje otišla je Miley Cyrus u mrežastoj haljini Marca Jacobsa. Pjevačica je odlučila u potpunosti se inspirirati punkom, pa je tako i njena frizura razbarušena i oblikovana u šiljke. Njen outfit je bio seksi, provokativan i pomaknuti. Iako bi na svakom drugom eventu ovo izgledalo loše, s obzirom na temu, Miley je pogodila.

Gisele Bundchen je još jednom dokazala kako može nositi što god želi. Uska mini haljina koja se veže oko vrata s potpisom Anthonyja Vacarella istaknula je sve njene adute. Rupičasti dijelovi haljine s metalnim karikama na mnogim ženama bi izgledali jeftino, ali ne i na brazilskom supermodelu.

Jedna od zvijezdi koja nas je pomalo razočarala je Gwen Stefani. Elegantna crno-bijela kreacija kuće Maison Martin Margiela bila je korektna, elegantna i zanimljiva, ali od Gwen, kao stare rockerice, smo ipak očekivali mnogo više i upečatljivije.

Crno-bijelu kombinaciju boja odabrala je i Kylie Minogue. Moschino haljina s crnim gornjim dijelom većinu prisutnih je ostavila ravnodušnima, pa se australska pjevačica tako utopila u moru korektnih haljina koje ćemo brzo zaboraviti.

Jedna od onih koja je u potpunosti promašila dress code bila je Gwyneth Paltrow. Nosila je ružičastu Valentino Couture toaletu s prozirnim dijelom na dekolteu. Iako mnogi modni kritičari kažu kako od Gwyneth nitko nije ni očekivao da prihvati punkersku temu, mi smo se sjetili njenih grungerskih kombinacija iz devedesetih koje su dokaz da Gwyneth zna nositi mračnije komade. Kada to želi.

Marion Cotillard se također držala provjerenog. Asimetrična haljina boje breskve s unutarnjom stranom u neonski žutoj boji bila je mnogo više od uobičajenog igranja na sigurno. Ovakva haljina bila bi bolji odabir za manje glamurozan event. Dozu punka unijela je cipelama sa zakovicama.

Gošća koja je podigla mnogo obrva bila je Madonna. Kraljica popa odabrala je doslovnu interpretaciju punkerskog stila s potpisom kuće Givenchy. Lanci, lokoti, mrežasta majica, sako s uzorkom tartana, natkoljenke, zakovice i donje rublje koje viri podsjetilo nas je na dobre i loše strane punka. Iako je njen outfit na granici komičnog svi će se složiti da ovakvo što može nositi samo Madonna.

Michelle Williams nosila je crnu frak-haljinu i cipele s potpisom Saint Laurent. Kao modni dodatak odabrala je Fred Leighton tijaru, a još bolje bi izgledala da je dodala remen, cipele ili torbicu sa zakovicama. Ovako je dojam više ženstven, a manje žestok i punkerski.

Glumica Rooney Mara se na ovom eventu bila na svom terenu, a to se vidjelo ne samo na njenom stylingu nego i na cijelokupnoom držanju. Rooney nije igrala na sigurno, tipičnu i očekivanu crnu boju ostavila je u ormaru te se odlučila utjeloviti punk u bijeloj Givenchy Couture haljini. Nježna haljina pozornost plijeni drskim i dubokim dekolteom koji se stvara uz pomoć patenta s kojim se s prednje strane zakopčava haljina. Patentni su također i ukras na struku. Zalizana kosa i besprijekoran make up zaokružili su jedan od najboljih punk couture lookova na Met Gali.

S druge pak strane bijeli promašaj imala je Katie Holmes u dugoj i lepršavoj Calvin Klein haljini. No, nije Katie jedina koja nije pogodila temu ovogodišnje Met Gale. Glumica je trebala odabrati nešto grublji model jer u ovom haljini zajedno sa svojim stavom djeluje kao da je gostovala u filmu fantastike glumeći dobru vilu, a ne da je posjetila punk glam večer.

Vladarice svjetske mode, glavna urednica Anna Wintour potpuno je zanemarila temu, ne uklapajući niti haljinu niti make up punkerskom stilu (o frizuri ni ne trebamo pričati, s obzirom da je istom bobu sa šiškama Anna vjerna godinama). Chanel Couture haljina ukrašena velikim cvjetovima glavnoj urednici stoji besprijekorno. Styling je odmjeren i prilagođen njenom stilu od glave do pete, no Anna nije poštovala modnu igru te punk večeri okrenula hladno leđa.

Glumica Olivia Wilde odlučila se za bijelu boju i to neobičnu kreaciju s potpisom Calvin Kleina. Haljina se sastoji od tri dijela – gornji je u obliku topa, a debeli „remen“ spaja dugu suknju koja na izrezu odaje crnu podstavu. Sama kreacija kao i odabir modnih dodataka odličan su odabir, a styling bi svakako bolje djelovao da se Olivia odlučila za manje romantičnu frizuru i make up.

Izražen seksi look i duboti dekolte bili su asevi glumice Kirsten Dunst. Ona je odabrala tamnu maslinasto-zelenu Louis Vuitton haljinu ukrašenu duguljastim perjem na donjem dijelu. Glumica je u prvi plan stavila duboki dekolte koji sam po sebi nije problematičan, no kad se pogleda struk i leđa, haljina ostavlja dojam „preotvorenosti“. Seksipil je uvijek dobra karta, no potrebnu je znati igrati na nju. U ovom slučaju Kirsten je ipak malo pretjerala te je barem još jedan dio na gornjem dijelu trebala zatvoriti tkaninom.

U prvi plan je svoj dekolte stavila i Rosie Huntington-Whiteley, no za razliku od Kirsten, Rosie je izvrsno dozirala seksipil u haljini s potpisom dizajnerske kuće Gucci. Haljina se sastoji od dva dijela. Gornji dio se sastoji od mrežastog komada s rukavima, koji se nastavlja na dugu suknju visokog struka. Pun pogodak je „prsluk“ koji je u duhu punka, a pokriva upravo ono što se na crvenom tepihu ne smije vidjeti. Kako haljina ima rukave i nigdje ne prezentira izravno golu kožu, Rosien seksipil odlično funkcionira te nije pretjeran.

Anne Hathaway je na crvenom tepihu pokazala na koji način se može pratiti zacrtana tematska večer, a pri tome ostati vjeran svom stilu. Glumica je odabrala Valentino haljinu. Kako Valentino može biti punk? U interpretaciji Anne Hathaway to itekako može. Crna haljina sa cik cak uzorkom materijala po haljini potpuno je zatvorena. No, oni prozirni dijelovi, kreaciji pružaju dozu drskosti. Plava kosa i razigrana manikura zaokružili su jedan od najboljih stylinga na Met Gali.

Mlada glumica Kristen Stewart odlučila je ne igrati na sigurno. Za razliku od svojih mnogobrojnih kolegica, Kristen je odabrala kombinezon s potpisom Stelle McCartney. Kombinezon pozornost plijeni naglašenim bokovima i prozirnom igrom čipke. Promatrajući sami styling, Kristen je odlično odabrala i istaknula se na crvenom tepihu. No, mlada glumica ruši sve u vodi sa svojim „mene nije briga“ stavom s kojima ostavlja dojam da joj je sve mrsko. Na taj način koliko god styling sam po sebi bio besprijekoran, jednostavno ne prolazi.

Pjevačica Katy Perry je ostala vjerna svom red carpet stilu – blještavo i na granici trasha. No, dok često pređe tu granicu, za punk glam večer Katy je pogodila. Dolce&Gabbana styling odličan je odabir kako za njen stil tako i za ovu posebnu večer. A pjevačica zna kako nositi blještavo i zlatno!

S druge pak strane njena kolegica, pjevačka diva Beyonce, rijetko kad zna dozirati seksipil, blještavilo i glam. Ona voli sve spojiti u jedno zbog čega češće griješi nego što sjaji. Antireklama dizajnerskoj kući Givenchy Beyonce je pružila u crno zlatnoj haljini koja je ravno rezana na grudima. Visoki struk dodatno skraćuje gornji dio, a taj doma pojačava debeli remen. Donji dio pozornost plijeni vatrenim uzorkom, koji se proteže i na visoke čizme i crne duge rukavice. Previše toga! Dojam je potpuno pretjerivanje, a kroj dodatno je skratio pjevačicu i nezgodno istaknuo njene obline. Beyonce je nastavila tradiciju te je i ove godine osvanula na listi najgore odjevenih zvijezda Met Gale.

Jedan od najboljih stylinga je zasigurno i onaj Sienne Miller. Sienna se pjavila u minimalističkoj Burberry haljini bijele boje, koju je odlično uskladila uz kožnu jaknu ukrašenu šiljcima. Kosu je prebacila na jednu stranu i ukrasila obručem sa šiljcima. Oči su naglašene crnim sjenilom i time je zaokružen pravi elegantni punk look koji izvrsno nosi.

Blake Lively je iznenadila u Gucci Premiere haljini, koja baš i nije odražavala pankerski duh večeri, ali je glumici izvrsno pristajala. Blijedo zeleni gornji dio haljine je jednostavan, ali je zato donji dio vrlo raskošan. Ukrašen je bogatim i pomalo dramatičnim slojevima crne svile sa detaljima srebra i izvezenog crnog perja. Blake je podignula kosu u zalizani konjski rep, čime je istaknula dijamante naušnice Lorraine Schwartz, dok je make up bio smokey eyes uz neutralne usne.

Heidi Klum je odabrala haljinu koja nikako nije pratila tematiku večeri. Marchesina balska haljina iz nove kolekcije jesen/zima 2013. ističe najbolje od poznate manekenke, posebice u gornjem dijelu. Haljina je vrlo elegantna i damska uz decentne detalje poput narukvice i dijamantnih naušnica. Kosa je, naravno, skupljena u razbarušenu punđu, a make up je usredotočen na oči koje su naglašene crnim tušem i definiranim obrvama.

Kako uskladiti punk i visoku modu, definitivno zna Sarah Jessica Parker. Za ovu priliku odabrala je  Giles Deacon haljinu visokog izreza s prednje strane, čizme napravljene od kariranog pliša, a sve je zaokružila uz pomalo Carrie dodatak: ukras za kosu koji podsjeća na punk irokezu. Uz sve to je još uskladila vintage nakit i jako make up na očima, te izgledala kao punk kraljica.

Glumica Jennifer Lawrence pomalo je razočarala s obzirom da se pojavila u stylingu koji je više podsjećao na 40. i 50. godine prošlog stoljeća, nego na punk. Crna Dior haljina bez naramenica i crne sandale visokih potpetica daju glumici štih Grace Kelly, a posebice koprena preko očiju. Ideja je bila dobra, ali realizacija nije uspjela. Uz samo neki malo ''luđi'' dodatak, outfit je mogao biti puno prigodniji.

Emily Blunt je odabrala minimalističku haljinu Caroline Herrere, a make up i frizura su pridonijeli punk dojmu. Zanimljiva frizura koja je moderna imitacija irokeze i kričavo rozo sjenilo su dali punk glamurozan izgled, uz dijamante naušnice u obliku šiljaka. Elegantno i pogođeno za tematiku!

Glumica Kate Bosworth je za Met Gala večer odabrala Balmain kraciju u intenzivno ružičastoj boji koju je ukrasila statement remenom oko struka. Kosa je bila raspuštena i make up smokey eyes uz neutralne usne. Za razliku od Kate, January Jones se odlučila za Chanelovu malu crnu haljinu i Nicholas Kirkwood sandale, uz vrlo upečatljiv make up. Igra sjenilom i tušem za oči rezultirala je lookom koji asocira na film "Crni labud", ali ga January izvrsno nosi.

Cameron Diaz je odabrala minimalističku haljinu Stelle McCartney u kobalt boji koju je podignula punk remenom koji su krasili veliki šiljci. Haljina je vrlo interesantnog kroja, zaogrnjena preko ramena i podsjeća na plašt, a uz ovakav statement remen, Cameron djeluje kao punk super heroj. Glumica je uz haljinu od dodatnih detalja uskladila jedino clutch torbicu, a make up je u potpunosti prilagodila haljini. Oči je istaknula plavom olovkom na donjem kapku i uz puno maskare na trepavicama.

Glumica Uma Thurman se također pojavila u jednobojnoj kreaciji, i to dizajnera Zaca Posena. Haljina glumici jako dobro stoji, ali zaista nema veze s punk tematikom koja je trebala obilježiti čitavu večer. Sirena kroj, smaragdno zelena boja i velike mašne na ramenima izgledaju efektno, ali prije za Cannes ili neku drugu prigodu. Trend kose skupljene u konjski rep je popratila i Uma, uz pin up make up. Oči istaknute debelom mačkastom crtom tuša i crveni ruž, uz statement zlatne naušnice, te jednako upadljive zlatne narukvice izgledaju jako dobro uz čitav styling, ali ne za Met Gala večer.

Jessica Alba se pojavila u elegantnoj crnoj čipkastoj haljini Tory Burch. Haljina prati liniju tijela i ima zanimljive izreze na predjelu dekoltea. Kako je haljina dovoljno jaka za sebe, glumica je uskladila samo decentne naušnice i crni clutch. Kosa je podignuta u standardnu punđu, a oči su naglašene jačim make upom. Pjevačica Taylor Swift je izgledala kao punk princeza u Mendelovoj čipkastoj haljini bez rukava. Raspuštena kosa, jaki make up i odličan stav jako su joj dobro pristajali i moramo priznati da je dobro pogodila notu tematske večeri.

Posjeti Miss7.24sata.hr