Trikovi za ljepši dekolte

Thinkstock / Spencer Davies
Primjeren dekolte i grudi se smatraju jednim od najvećih ženskih aduta. One naglašavaju putenost i seksipil, ali je vrlo lako prijeći granicu i poslati krivu poruku. Što je najbolje odjenuti kako bismo istaknuli ili sakrili dekolte savjetuje poznata hrvatska dizajnerica Martina Felja, a svoje mišljenje su nam dale i glavna urednica časopisa "Zaposlena" Ana Gruden, voditeljica Barbara Kolar i glumica Mila Elegović.
Vidi originalni članak

Bez obzira imate li male ili velike grudi, uvijek ih možete istaknuti i dobiti primamljiv dekolte. Najbolja opcija za sve je odjeća koja ima duboki V izrez, ali veliku ulogu igra i pravilan odabir veličine grudnjaka. Premalen grudnjak neće pravilno istaknuti grudi, a ako je prevelik, vaše grudi neće imati pravilnu potporu. Od izreza i dekoltea najpopularniji su: V izrez, srcoliki, lađa i ključanica dekolte za manje grudi, te okrugli i kockasti izrez za veće grudi.

Izrez za velike i male grudi

"Najbolji način za istaknuti manje grudi je prije svega dobar push up, te dobro podstavljen grudnjak. Vizualno možemo povećati manje grudi raznim naborima na gornjem dijelu tijela, zatim džepićima u slučaju raznih majici i košulja na području grudi, raznim volanima u gornjem dijelu tijela koji su sada vrlo popularni te naglaskom na struk remenom, da struk izgleda uže", predlaže dizajnerica Martina Felja.

Nadalje savjetuje ženama s većim poprsjem diskretan, ne preduboki dekolte i nikako preuske majice, topove i korzete. Veliki uzorci jakih i svijetlih boja vizualno povećavaju i naglašavaju dekolte, dok sitni uzorci i tamne boje vizualno smanjuju dekolte. Također, ukoliko imate veće grudi odaberite odjeću koja će više pozornosti privući na donji dio tijela. Suknje A-kroja ili široke hlače naglašavaju donji dio, a gornji će na taj način izgledati manje. Birajte tamnije boje za gornji dio, a svjetlije za donji dio odjevne kombinacije.

Primjeren dekolte u svakoj situaciji

Poslovnim kombinacijama nikako ne pristaje preveliki izrez, tj. onaj koji bi takvu odjevnu kombinaciju učinio neprimjerenom, a s time se slaže i Ana Gruden, glavna urednica časopica Zaposlena.

"S obzirom na to da nemam prevelika prsa, ne brinem previše o izrezu jer mislim da što god da odjenem ne izgleda neprimjereno.  Općenito nosim najviše haljine i poslovno i privatno jer se ugodno u njima osjećam i s njima mi se čini da ne mogu pogriješiti. Svakako da ću za večernji izlazak odjenuti haljinu, pa tako i izrez, koji vjerojatno ne bih za poslovni sastanak i obrnuto", objašnjava Ana.

Jednako mišljenje dijeli i poznata voditeljica Barbara Kolar koja smatra da zahvaljujući malim grudima ne mora brinuti o dekolteu u jednakoj mjeri kao što bi bilo da je bujnijeg poprsja. Iako tijekom snimanja nosi dekoltirane haljine i push up grudnjake, u slobodno vrijeme se ne opterećuje time.

"Moje mišljenje je da je manje poprsje elegantnije i jednostavnije "za održavati". Za snimanja koristimo i push up grudnjake i razne "punjače", ali nakon posla ne nosim ništa od navedenog. Osjećam se udobno u vlastitoj koži i ne pretjerano obdarena mogu nositi i duboke dekoltee i prozirnije majice ili bluze i izgledati ok. Također, obožavam masivne ogrlice i nosim ih uvijek i vjerujem da mi je lakše nego kada bih imala veće grudi. Veće grudi su problematičnije, jer je pretanka granica do vulgarnosti koja se lako može prijeći", pojasnila je Barbara.

Istaknite grudi nakitom

Mnoge žene s bujnijim poprsjem imaju problema zbog odabira poslovne odjeće. U tim slučajevima se svakako savjetuje izbjegavanje dolčevita koje će još dodatno naglasiti grudi, ali će bluza s lađa izrezom i sakoom preko odlično izgledati i s većim poprsjem. Žene s manjim grudima za poslovne prilike mogu odjenuti i nešto dublji dekolte, v ili srcolikog izreza, ali uz poželjan detalj poput marame ili zanimljive ogrlice. Za žene s bogatijim dekolteom savjetujemo decentnije ogrlice, dok za žene s manjim poprsjem predlažemo velike i statement komade. Ako imate posao koji ne zahtjeva strogi dress code, možete si dopustiti i ležernije kombinacije, ali uvijek budite oprezni.

"Imam sreće što moj posao ne zahtijeva preozbiljne odjevne kombinacije, pošto se bavim glumom, a ujedno imam i veće poprsje. Uvijek se oblačim primjereno prigodi i dobu dana, ali se granica pristojnosti nikada ne smije prijeći. Veće grudi same po sebi plijene pažnju, a ljudi su vizualni tipovi i prvi dojam je najbitniji. U ozbiljnim poslovnim prilikama svakako bih odabrala opciju bez dekoltea, koliko god to licemjerno bilo. Na žalost, to je tako. Zato si žene s većim grudima mogu dati oduška uz večernje kombinacije kada je sve dozvoljeno, jer dekolte može lijepo podići i najklasičniju haljinu i učiniti je seksi", pojašnjava glumica Mila Elegović.

Najpopularniji izrezi na crvenom tepihu

Mnoge svjetske zvijezde također biraju izreze koji su primjereni crvenom tepihu, ali i građi tijela. Tako se poznata glumica Kate Hudson ponosi svojim grudima koje najčešće ističe srcolikim dekolteom koji ih vizualno povećava, dok se njezina kolegica Keira Knightley odlučuje za skroz rezane haljine bez naramenica ili zatvorenog tipa s detaljima koji vizualno povećavaju grudi. Salma Hayek odlučuje za V izrez koji dodatno naglašava njezin bujni dekolte ili na efektne detalje. Glumica Sofia Vergara često se odlučuje na isticanje dekoltea, ali ima i prilika kada uz kockasti izrez vizualno smanji grudi.

Kao što su se naše sugovornice složile, možemo zaključiti kako je manje ponekada zaista više, te da postoji tanka granica između lijepoga i neukusnoga. Stoga treba vrlo oprezno odabrati vrste izreza koji se najbolje uklapaju uz vašu građu, ali i prigode za koje se odijevate. Svakako uskladite neki svoj završni detalj poput ogrlice, marame ili broša i ponosite se svojim tijelom.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije i ponudu komada s punim cijenama iz hrvatskih trgovina... 

Posjeti Miss7.24sata.hr