Teo Perić dokazao da nema konkurencije

Luka Stanzl/Pixsell
Završna večer ovosezonskog Cro a Portera održana je u subotu 26. listopada, a za nju se tražilo dodatnih ulaznica. To ni ne čudi jer su neka od najjačih imena CAP-a sačuvana za završnicu. Besprijekorni Teo Perić ponovno je dokazao da u Hrvatskoj nema konkurencije, a pozornost je izazvala i energična revija popularnog Jurja Zigmana.
Vidi originalni članak

Teo P. za MAK

Poznati dizajner Teo Perić je za novu kolekciju za jesen/zimu 2013./2014. inspiraciju našao u snažnoj Eviti Peron, prikazujući njen život kroz svoje kreacije.

U kolekciji prevladavaju tri kolorita koja prate Evitin život – plavi spektar prati njene početke, roze nijanse njen vrhunac i snagu, dok pretkraj kolekcije dolaze crni komadi koji označavaju kraj njenog života. Dizajner je naglasio kako je mnogo čitao o Evitinom životu te je kroz svoju kolekciju htio prikazati njenu snagu s kojom je očarala veliki broj ljudi.

U svom retro prizvuku Teo je oduševio gledatelje svakim novim izlazom. Neosporni talent ovog dizajnera spaja se s besprijekornim osjećajem za fitting i styling, a svaki izlaz izvrsno se nadograđuje na onaj prethodni. Teo revijama zna gledateljima približiti svoju viziju, uvesti ih u svoj svijet i navoditi ih nježno kroz svaku pojedinu kreaciju.

Ovaj put je dizajner ublažio uzorke i detalje, poput razigranih mašni, te s te strane ponudio smireniju kolekciju. Žensku snagu i moć prikazao je kroz teže materijale i slojevite kombinacije u kojima su manekenke djelovale u isto vrijeme snažne i samouvjerene, ali i dalje ženstvene i elegantne.

Teo je ponovno dokazao svoj status na hrvatskoj modnoj sceni. Njegova nova kolekcija ubraja se među najbolje prikazane ove sezone na hrvatskim modnim tjednima.

Sonja Lamut

Mlada dizajnerica Sonja Lamut nije imala lagan zadatak, a to je nastup nakon revije Tea Perića. No, unatoč tomu njena kolekcija je pronašla put ka gledateljima.

Dizajnerica nastavlja u svom retro razigranom stilu koji se obraća mlađoj ženskoj populaciji koja ne prati modne trendove nego stvara svoje vlastite.

U novoj kolekciji dominiraju kaputi ravnog kroja koji su stvoreni za zimu sa stilom. Odlične su one kreacije na kojima se dizajnerica poigrava s različitim materijalima. Tako imamo jaknu koja je s prednje strane crna, dok su rukavi i stražnji dio napravljeni od materijala s kariranim uzorkom. Prevladava nježan jesenski kolorit koji je osvježen kariranim uzorkom.

Potrebno je naglasiti kako je Sonja izvrsno posložila izlaze te je tako dodatno naglasila cjelovitost nove kolekcije. Ponudila je zreliju kolekciju u kojoj i dalje zadržava jednu od svojih glavnih karakteristika – a to je nosivost.

Sonja ne radi pretenciozne kolekcije u kojima se publici želi dokazati kostimografskim kreacijama, ona stvara za svoju klijentelu i pri tome uvijek razmišlja je li dotična kreacija nosiva i izvan piste. U kratkom roku stekla je svoj krug obožavatelja te njene kreacije možemo vidjeti i na ulicama, što je na koncu i jedna od najvažnijih stavki svakog dizajnera.

Boris Pavlin

Iznenađenje večeri bio je poznati dizajner Boris Pavlin koji je sve prisutne iznenadio ni manje ni više nego muškom kolekcijom. Gledateljima, naviknutim na njegove lijepe i do u sitne detalje besprijekorne haljine iz bajke, bilo je potrebno vremena da pozornost usmjere na Borisovu prvu mušku kolekciju.

Dizajner je prije revije naglasio kako postoji više razloga zbog kojih je odlučio za ovu sezonu šokirati svoje obožavatelje. Smatra kako u radu niti jedan dizajner ne bi smio stagnirati te se htio odmaknuti od svojih prepoznatljivih haljina i okušati se u novom modnom eksperimentu. Njega je vidio u svojoj prvoj muškoj kolekciji, za koju naglašava da je mnogo lakša za izradu od ženske.

Njegova kolekcija je, kako ističe, namijenjena urbanom nomadu, koji voli putovati i istraživati nove kulture i egzotična mjesta. Za to mu je potrebna odjeća koja će ga pratiti u svakom ekstremnom izazovu.

Na pisti smo tako mogli vidjeti kreacije koje uistinu izgledaju kao da su spremne za sve izazove u prirodi i brojna istraživanja. Boris je koristio pravu kožu i vunu, a odabir cipela Timberland dodatno dokazuje za koju svrhu je namijenjana kolekcija.

Dio kreacija je nosivo izvan modne piste, no nameće se pitanje koji prosječan Hrvat će se odvažiti nositivoluminozne pletene džempere koji su ukrašeni resama te pozornost plijene naglašenim ramenima i rukama.

Twins by Begović&Štimac

Mladi modni dvojac, koji je nedavno osvojio Elle style award za najbolje mladog dizajnera, Domagoj Štimac i Damir Begović predstavili su svoju drugu kolekciju na Schwarzkopf Cro a Porteru. Kao i kod prethodne kolekcije nastavljaju istraživati korištenje različitih neočekivanih materijala.

Za novu kolekciju Damir i Domagoj su inspiraciju našli u knjizi Marka Twaina 'Kraljević i prosjak' te su kroz svoje kreacije htjeli prikazati njihovo viđenje odjeće prosjaka, ali i otmjenog dvora.

Upečatljive materijale pronašli su kod vlastitih baka, ali i na Hreliću te su zidne tepihe pretvorili u odjevne predmete. Osim ovog neobičnog materijala, Damir i Domagoj nastavljaju manipulirati s jutom, a koristili su i šatorsko krilo od kojeg su izradili večernju dvorsku haljinu.

Na pisti je bilo zanimljivo promatrati način na koji su mladi dizajneri oživjeli stare materijale koji nisu prvotno namijenjeni za izradu odjeće. Kao i kod njihovog prvijenca, prikazanog prošlog proljeća, Damir i Domagoj veliki naglasak stavljaju na kostimografiju zbog čega veliki dio kreacije neće nikad zaživjeti izvan piste.

Većina mladih dizajnera u svojim počecima na pisti prezentira manje, takozvane mini kolekcije, no Damir i Domagoj s količinom stoje ravnopravno sa svojim starijim kolegama. No, to ne mora nužno biti dobro. Nesputana kreativnost i entuzijazam, koji krase mlade snage, ponekad je teško obuzdati. A to je jedan od vodećih problema Damira i Domagoja.

I ovaj put su na pistu pustili neke komade koji su narušili tijek kolekcije te uveli određeni kaos koji je na mahove zbunio gledatelja. Kontradiktornost odličnih i zanimljivih komada s onim osrednjim i u kolekciju neuklopljenim, stvara nepotrebnu zbrku koju ovaj modni dvojac uz malo promišljanja i fokusa može izbjeći. No, vjerujemo da će mladi dizajneri dotične boljke izbrusiti te s vremenom predstavljati kolekcije koje će od prvog do zadnjeg izlaza tvoriti kompaktnu cjelinu. Talenta, entuzijazma i kreativnosti im, svakako, ne manjka.

Juraj Zigman

Popularni dizajner Juraj Zigman tradicionalno zatvara Schwarzkopf Cro a Porter, a njegova energija koju prenosi na pistu uvijek gledatelje ispuni i ostavi ih s osmijehom.

Zigman je za ovu sezonu odabrao uistinu energičnu prezentaciju svoje nove kolekcije, a dozu neobičnosti i blage jezivosti dodao je uz pomoć stylinga. Za razliku od inače, Juraj je odabrao maknuti osobnost manekenkama te ih pretvoriti u svoja vlastita bića.

Naime, glavu im je prekrio maskama koje su napravljene od rastezljivog materijala na koji je dizajner aplicirao svoj prepoznatljivi print. Tako je fokus gledatelja bio prvenstveno na njegove kreacije.

Dizajner, koji inače ne prati pretjerano svjetske modne trendove, uveo je ovaj put u svoju kolekciju trendi uzorak, i to onaj karirani. On se proteže kroz cijelu kolekciju, a posebnu pozornost plijene one kreacije u kojima se karo uzorak miješa s njegovim printevima.

Volani su vodeći detalji koje je dizajner smjestio na svim dijelovima svojih kreacija. Ponovno je naglasak stavljen na printeve s kojima Juraj uistinu izvrsno barata te stvara neobične i zanimljive iluzije na ženskom tijelu. To je posebno vidljivo kod onih kreacija kod kojih se dodatno poigrava s prozirnim materijalom.

Zigman vješto koketira sa seksipilom koji je kod njegovih kreacija naglašen, no nikad ne prelazi u neukus. Razlog tomu je poznavanje ženskog tijela zbog čega njegove kreacije ističu samo ono najbolje. Isto tako korištenje uzoraka uvodi dozu razigranosti zbog čega u prvom planu nije žensko tijelo i njegovi aduti nego sama kreacija.

I ovaj put Zigman je predstavio određene komade koji koketiraju s kostimografijom, zbog čega će teško zaživjeti izvan modne piste. No, isto tako predstavio je itekako nosive komade kod kojih je ublažio dojam. Mješavina koja privlači pozornost gledatelja željnih dobrog showa i teatralnosti, ali i kupaca koji dozu te teatralnosti i neobičnosti žele u svom svakodnevnom životu.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr