Street style trend: Zablistajte kao modna zvijezda

Goran Čižmešija
Podrijetlo većine trendova teško je definirati - kombinacija povijesnih utjecaja, detalja viđenih u uličnoj modi i, obično s kojim mjesecom zakašnjenja, dizajnerskih kolekcija potpomognutih raznoraznim zvijezdama i njihovim stilistima kao konačna točka dosad se činilo kao provjerena kombinacija.
Vidi originalni članak

No ponekad se dogodi ključni trenutak kada trend doista možete vezati s jednom osobom, događajem ili dizajnerom. Kao što je Miuccia Prada prije nekoliko godina u modu vratila platforme, Yves Saint Laurent modernizirao ženska odijela, a Diane von Furstenberg haljine na vezanje, odgovornost za jedan od najvećih trendova sezone - povratak zvjezdica, početke vuče od Dolce & Gabbane. Talijanski dvojac još 2011. zvjezdanom kolekcijom osvojio je i slavne dame i naslovnice časopisa, a novi polet zvjezdicama, lansirajući ih u hit sezone, dao je Hedi Slimane. Teško je pronaći dizajnera koji je u posljednje vrijeme napravio toliki utjecaj na trendove poput Hedija - od vraćanja punk i grunge estetike, dubokih dekoltea koji ne izgledaju vulgarno do jednostavnih haljina upečatljivih printeva, sad već bivši dizajner modne kuće Saint Laurent pravi je izvor modne inspiracije.

Haljina koju je u prošlogodišnjoj proljetnoj reviji pustio na pistu, prekrivena tek sakoom zmijskog uzorka, među slavnima je izazvala pravu pomamu, a mudro shvativši kako Hedi rijetko griješi, njegov primjer ove godine slijedio je niz brendova. Na prvi pogled pomalo djetinjasti detalj, zvjezdice su vrlo brzo uspjele zavladati editorijalima, high street trgovinama i revijama eminentnih dizajnerskih imena u novom izadnju - opake i, vjerovali ili ne, sofisticirane, daleko su od motiva koje možete vidjeti na dječjem odjelu. Od haljina do traperica, posule su se posvuda, a modne ljubiteljice znaju kako im je ovosezonski “it” partner - prugice.

Brend Creatures of the Wind svoje traperice boje bjelokosti oslikao je obrubljenim crnim zvijezdama, Lacoste se bojama i uzorcima inspirirao američkom zastavom, Karen Walker ljetnu lepršavu haljinu i bluze ukrasila je stiliziranim disko zvjezdicama, a Giambattista Valli monokromatsku prozirnu tuniku razveselio je baš zvjezdicama.

U galeriji pogledajte prijedlog za styling...

Posjeti Miss7.24sata.hr