Pročišćena minimalistička estetika Marka Fehera

Saša Savičić
Premda je do ovogodišnjeg Bipa Fashion.hr Cruise Collectiona, ime Marko Feher, mnogima bilo nepoznanica, moramo napomenuti da ovaj mladi dizajner nije novo ime u svijetu mode. Iza sebe ima pobjedu na Sarajevo Fashion Week-u i predstavljanje na Vancouver Fashion Weeku, koji je poslije New York Fashion Weeka drugi najveći tjedan mode u Americi te peti najveći na svijetu. Na listi lokacija koje je osvojio nalaze se i Serbia Fashion Week te Month of Design Ljubljana. Bitno je reći i da je njegova kolekcija „Indestructible“ objavljena u Britanskom Vogueu.
Vidi originalni članak

Inače je škorpion u horoskopu, vegetarijanac, ljubitelj životinja i ponosni vlasnik pesice Dee Dee. Što nam je Marko otkrio o svom brendu i pogledu na modu, saznaj u intervjuu koji slijedi.

Koliko dugo postoji tvoj brend?

Brend postoji od 2013. godine, zapravo moji prvi radovi počeli su 2013., a moj brend je službeno postao brend u ožujku ove godine, kada je i registriran u Londonu.

Koliko kolekcija imaš iza sebe?

Iza mene je šest vlastitih kolekcija i jedna koju sam radio za jedan brend, to znači sedam.

Koja je filozofija iza tvog brenda?

Filozofija brenda ovisi o kolekciji, o temi koju obrađujem. Poanta mene i brenda u cjelini je svakako koncept, priča, kvaliteta, stav, eko.

Koje bi dizajnere izdvojio kao uzore ili one koji su izvršili veliki utjecaj na tvoj rad?

Iako sam estetici bliži minimalističkim/ futurističkim dizajnerima, nekako se više vežem uz Vivienne Westwood, ona je žena koja radi društveno odgovorne teme, obradi ih u cijelosti i to se da osjetiti, volim njen stav prema svijetu.

Što sve imaš u ponudi?

Imam sve, od haljina, kaputa, hlača, jakni, majica, nakita, torbi, sve osim cipela i obuće generalno, to je jedna od prvih sljedećih stavki.

Koji ti je najtraženiji komad?

Kaput iz kolekcije Virdžina, taj kaput je obišao svijet, doslovno, na par kontinenata se nalazi sa svojim vlasnicima, ali i kolekcija "Indestructible" je dosta tražena, nekoliko komada iz kolekcije je zaista popularno, kako vidim.

Koje materijale koristiš u izradi?

Koristim eko kožu, čohu, pamuk, lan i prešane mješavine materijala.

Kako izgleda proces izrade?

Kod mene je od ideje do realizacije, prvo zamislim pa tražim materijale, pa krojim, nakon toga se sve to spaja i postaje odjevni predmet. Mada me ponekad i nekakav materijal zna natjerati da razmislim kako ga upotrijebiti, pa je redoslijed nešto drugačiji, materijal imam pa tražim savršenu ideju.

Kakav je profil tvojih kupaca?

Profil mojih kupaca je posebna priča koja me raduje. Mogu reći od 7 do 77 haha. Nedavno sam ušao u jedan concept store gdje se moja odjeća prodavala, i sreo veoma stiliziranu bakicu od nekih 70 godina koja je razgledala moje stvari. Slučajnost je da sam bio tu i da je pitala prodavačicu nešto više o dizajneru, pa joj je prodavačica sugerirala da mi se osobno obratiti. Često pričam o toj baki, s kojim znanjem ona raspolaže kada je moda u pitanju, ja sam se zaista oduševio, navela je nekoliko dizajnera za koje ona misli da bih ja bio dobro osvježenje, te uzela kontakt i naručila nekoliko stvari. Svakako tu su i alternativniji tinejdžeri, ali i poslovni ljudi koji znaju dobro kombinirati moje stvari uz svoje estetske standarde.

Gdje se mogu kupiti tvoji komadi i po kojim cijenama?

Sada je trenutno sve naručivanje preko Facebooka, jer je u procesu izrada većih količina odjevnih predmeta koji bi se krajem rujna trebali naći u Londonskim concept trgovinama, ali i europskim, pored toga online prodaja je isto u pripremi, tako da puno posla vama nevidljivog, da bi se sve to postavilo na jedno mjesto, ali eto uskoro će biti dostupno kako fizički, tako i online. O cijenama je teško govoriti, one ovise od komada do komada, mada moram priznati da cijene nisu iste kod nas i u Londonu, tako i da to varira. Svi koji su zainteresirani slobodno mogu pisati na mail adresu te dobiti cijenu odjevnog komada koji ih zanima.

Budući planovi?

Možda sam i u prethodnom pitanju odgovorio dosta o planovima, ali evo ukratko, online shop, nekoliko dizajnerskih concept storeova širom svijeta, nova kolekcija, nešto malo drugačija od mog dosadašnjeg rada, a ostalo kako bude, gdje me vjetar odnese.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr