Preminuo je Issey Miyake, japanski princ plisea i tvorac kultnih komada

Instagram@alliunzgram
Vidi originalni članak
  • Japanski dizajner Issey Miyake preminuo je u dobi 84 godine
  • Svjetsku slavu postigao je svojim vrhunskim dizajnom i sjajnim korištenjem plisea koji se nikada ne gužva
  • Tvorac je najpoznatije dolčevite na svijetu, one koju je uvijek nosio Steve Jobs

Svijet mode ostao je bez još jednog velikog dizajnera. Issey Miyake, japanski dizajner koji je postao sinonim kvalitete u čitavom svijetu, izgubio je bitku s karcinonom i preminuo u dobi od 84 godine. Miyake je osvojio svijet svojim plisiranim komadima koji se nikada ne gužvaju, a u popularnoj kulturi ima posebno mjesto jer je tvorac najpoznatije crne dolčevite. Dolčevite koju je izradio za svog prijatelja, a ujedno i osnivača Applea - Stevea Jobsa.

Miyake je postao svojevrstan sinonim za japansku gospodarsku i modnu snagu osamdesetih godina prošlog stoljeća, a ono što ga je izdvajalo iz mora japanskih dizajnera bila je praktičnost. Kao dijete, Miyake je navodno želio postati ili plesač ili sportaš prije nego što ga je čitanje sestrinih modnih časopisa nadahnulo da promijeni smjer i istraži sve ljepote mode i dizajna.

Rođen u Hirošimi, imao je samo sedam godina kada je na grad bačena atomska bomba dok je bio u učionici. Nije rado govorio o tom događaju u kasnijem životu, štoviše, rekao je da ne želi biti označen kao "dizajner koji je preživio" bombu.

"Kad zatvorim oči, i dalje vidim stvari koje nitko ne bi trebao doživjeti", napisao je, dodajući da je u roku od tri godine njegova majka umrla od izloženosti zračenju.

"Pokušavao sam, iako neuspješno, ostaviti iza sebe te stvari, radije razmišljajući o stvarima koje se mogu stvoriti, a ne uništiti, a koje donose ljepotu i radost. Gravitirao sam prema području dizajna odjeće, dijelom i zato što je to kreativan format koji je moderan i optimističan“, kazao je prilikom jednog intervjua.

Nakon studija grafičkog dizajna na umjetničkom sveučilištu u Tokiju, studirao je dizajn odjeće u Parizu, gdje je radio sa slavnim modnim dizajnerima Guyem Larocheom i Hubertom de Givenchyjem, prije nego što je otišao u New York. Godine 1970. vratio se u Tokio i osnovao Miyake Design Studio.

Moda Veliki povratak korzeta: komad koji naglašava struk i grudi postao je pravi hit

Paris Fashion Week (21.3.1984.): Kenzo, Anne-Marie Beretta, Jean-Charles de Castelbajac, Chantal Thomass, Alix Gres, Yves Saint-Laurent, Sonia Rykiel, Issey Miyake, Pierre Bergé i Emanuel Ungaro

U kasnim 1980-ima razvio je novi način plisiranja tako što je umotao tkanine između slojeva papira i stavio ih u prešu za zagrijavanje, pri čemu su odjevni predmeti zadržali svoj plisirani oblik. Komadi su testirani na plesačima kako bi se Miyake uvjerio u njihovu slobodu kretanja, što je dovelo do razvoja njegove prepoznatljive linije "Pleats, Please".

Na kraju je razvio više od desetak modnih linija u rasponu od svoje glavne Issey Miyake za muškarce i žene, a njegov potpis se nosio i na brojnim asesoarima. Od torbi, satova i mirisa prije nego što se u povukao iz svijeta dizajna 1997. godine i posvetio se istraživanju.

Godine 2016., kada su ga upitali koji su izazovi s kojima se suočavaju budući dizajneri, rekao je britanskim novinama Guardian da će ljudi vjerojatno manje trošiti.

"U Parizu ljude koji proizvode odjeću zovemo couturierima, oni razvijaju nove odjevne predmete, ali zapravo posao dizajniranja je napraviti nešto što funkcionira u stvarnom životu", zaključio je tada dizajner koji je iza sebe ostavio veliko nasljeđe i još veći utjecaj.

Moda Je li ovo najčudnija 'gola haljina' koju smo vidjeli? Mogla bi biti, glumica nije mnogo skrila

Posjeti Miss7.24sata.hr