Peplum – najpopularniji detalj ove sezone

Guliver Image/Getty Images
Dok je na proljeće još sramežljivo krasio haljine i suknje, ove jeseni i zime nametnuo se kao vodeći detalj bez kojeg se ne može. Peplum vidimo gdje god pogled seže – krasi haljine, suknje, kapute, majice, bluze, a čak se može kupiti i kao zaseban detalj koji se jednostavno stavi oko struka. Zašto je toliko popularan i kako ga nositi, savjetuju dizajneri Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, modni duo koji se krije iza brenda eNVy room.
Vidi originalni članak

Velika moć trendi volana

Mnogi se pitaju što je zapravo peplum. Možda ne znate njegovo službeno ime, no s popularnim volanima na predjelu struka vjerojatno ste se susreli. Ove sezone teško ga je izbjeći. Njegova popularnost ne iznenađuje. Naime, taj volan posjeduje moć transformirati najjednostavniju haljinu u elegantan komad u kojem izgledate profinjeno i ženstveno.

„Popularan je zato što je izrazito ženstven i stvara figuri oblik pješčanog sata. Mi smo peplum i prije često koristili u našim kolekcijama pa smo ga, primjerice, imali u kolekciji jesen/zima 2011./2012., ali i u kolekciji jesen/zima 2008./2009.“, objasnili su dizajneri.

I za ovu sezonu Nikica i Vjeko predlažu upravo peplum kao jedan od vodećih modnih dodataka. Oni nisu jedini. U ovaj mali, ali tako efektni detalj, zaljubili su se dizajneri diljem svijeta. Prednjači Lanvin, Burberry Prorsum, Alexander McQueen i Preen, ali i brojni drugi.

Peplum su širokih ruku prihvatile trendseterice diljem svijeta, a na njega nisu imune ni poznate Hrvatice. Upravo haljine ukrašene peplumom ubrajaju se u najčešći odabir za brojne evente. Nevena Rendeli, Severina, Pamela Ramljak, Ecija Ivušić i Jelena Veljača samo su neke od poznatih Hrvatica koje su odjenule peplum.

Nije svaki peplum isti

Popularnost trenda stvorila je brojne modele koji se razlikuju po veličini i tipu pepluma. Klasičan peplum veliki je volan oko cijelog struka koji se proteže od struka do početka bokova, a započinje na gornjem dijelu suknje visoko struka. To je model kojeg highstreet brendovi najčešće koriste, a možemo ih naći na suknjama i haljinama.

Drugi tip je sličan model koji se razlikuje od klasične inačice po „uvrnutosti“ – to je najbolje predstavio Lanvin. Imamo i veliki peplum koji djeluje poput zvona, ali i one male koji su tek sitni ukras na košuljama i majicama. Popularan je postao i takozvani polu-peplum – model koji ne ide preko cijelog struka, nego se nalazi samo na kukovima.

Kojem obliku tijela najbolje pristaje peplum?

Uvriježeno je mišljenje da peplum stoji samo mršavim ženama ravnog trbuha i uskog struka. To mišljenje se nametnulo samo po sebi iz jednog jedinog očitog razloga – peplum naglašava struk, ako on nije besprijekoran, zašto ga isticati?

„Žene su često u zabludi kad misle da im peplum ne stoji. On je, naime, idealan za istaknuti struk onima koji ga nemaju i idealan za sakriti trbuh onima koji ga imaju. No, iako smatramo da peplum može nositi žena bilo kojeg tipa građe, osobe širih bokova moraju pripaziti na veličinu volana i izbjegavati one bogato nabrane. Naš prijedlog je da biraju one nešto jednostavnije i „plošnije“ oblike volana koji lagano padaju uz tijelo“, savjetuju Nikica i Vjeko.

Kao što su dizajneri istaknuli, trbuščić i „nepostojeći“ struk najmanji su problem koji vas treba brinuti. Pripazite kakav peplum birate ako imate naglašene bokove i stražnjicu. Naime, peplum ide samo uz skinny jeans, pencil suknje i haljine. U protivnom oni gubi smisao i vi ćete djelovati šire. Ako ne želite odustati od pepluma, birate jaknicu koja je ukrašena ovim popularnim detaljem.

Kako kombinirati peplum?

Peplum je izrazito ženstven i profinjen zbog čega najbolje pristaje ženama koje vole isticati svoju ženstvenost. eNVy room ga voli kombinirati uz retro stil, no dizajneri naglašavaju da je peplum itekako prilagodljive prirode i pristaje uz skoro svaki stil.

Vodeći komad je bez premca haljina ukrašena peplumom koja je čest odabir dizajnera, poznatih osoba na crvenom tepihu, ali i highstreet brendova. Ovaj tip haljine izvrsno funkcionira u poslovnom looku, ali i za svečane prigode gdje se traži elegantan i profinjen dress code. Ako želite dodati dozu seksipila, birajte gola leđa, nipošto kraću dimenziju haljine jer će vam vizualno, zbog pepluma, noge djelovati kraće.

Visoko na listi popularnosti je i suknja ukrašena peplumom. Ona nudi širu paletu kombinacija i ne mora uvijek djelovati elegantno i profinjeno. Uz sportsku majicu lako će peplum postati casual detalj. I ovdje birajte pencil suknju dužine do koljena ili nešto malo iznad koljena. Brojne majice ukrašene su peplumom. Nosite ih uz skinny hlače ili pencil suknju, izbjegavajte široke donje dijelove.

„Ukoliko želite dodatno naglasiti struk, tanki remen oko struka na peplumu je odličan odabir“, za kraj savjetuju Nikica i Vjeko.

U galeriji detaljnije pogledajte najbolje komade ukrašene peplumom iz hrvatskih trgovina s punim cijenama...

Posjeti Miss7.24sata.hr