Parka – praktična i trendi jakna za hladne dane

Thinkstock / Spencer Davies
Meteorolozi nam najavljuju najhladniju zimu unazad sto godina. Mislim da ne trebamo previše brinuti o tome jer je it komad i ove jeseni i zime parka. Možemo ju pronaći u apsolutno svim trgovinama odjećom i to u više varijanti - one prilagođene za jesen i one za zimu, kratke ili midi dužine. Raspon boja joj je od krem preko maslinasto zelene, tamnoplave do crne. Parka je definitivno moj najdraži komad sezone.
Vidi originalni članak

Kratka povijest parke

Vjetrovka, iliti parka, vrsta je kaputa s kapuljačom ispunjenom umjetnim ili pravim krznom koje ima ulogu štititi lice od niskih temperatura i vjetra. Stvorili su ih preci plemena Caribou eskima kad su za vrijeme migracije polazili u lov na ribe i kitove. Izvorna parka bila je načinjena od kože sobova ili tuljana koju su koristili za lov po ledenom Arktiku, redovno je bila premazivana ribljim uljem kako bi ostala vodonepropusna.

Originalna parka ima dvije verzije. Prva je midi dužine s velikom krznenom kapuljačom, a druga je dužine do struka s djeljivom kapuljačom na patent. Napravljena je u SAD-u ranih pedesetih godina za vojnu uporabu, uglavnom pilota koji su bili izloženi vrlo niskim temperaturama, nekad i do minus pedeset.

Vanjština tadašnje parke bila je načinjena od zelene najlon svile, dok je unutrašnjost bila podstavljena vunenom dekom, sve do sredine sedamdesetih kad se unutrašnjost puni umjetnom tkaninom, sintetikom - zbog čega ona postaje toplija i lakša.

Sastav vanjske tkanine je također promijenjen, sada se sastojao od pamuka i poliestera u različitim omjerima. Popularno ime Snorkel parka dobila je zbog oblika koji joj daje kapuljača. Kada se patent zatvori do kraja, ostavljajući samo mali tunel za gledanje izgleda, poput dihalice.

Veliki comeback

Veliki povratak parke je bio u ranim osamdesetim godinama i to upravo u Velikoj Britaniji, gdje je bila vrlo popularan odjevni komad zbog svoje pristupačne cijene i nosivosti. Ponajviše su ju nosili školarci. Svoju popularnost gubi krajem osamdesetih zato što se često povezivala sa štreberima, zbog čega dobiva britanski nadimak Anorak (osoba sa specifičnim nepopularnim interesima).

U Europi Snorkel parka stekla je popularnost kasnih devedesetih i ranih dvijetisućitih godina. Nosili su ih Kenny McCormick iz South Parka i David Beckham.

Parka 2004. godine gubi naziv Anorak i postaje svakidašnja jakna na ulicama gradova. Posebno je bila popularna na hip hop i indie sceni, ljudi srednjih godina koji se prisjećali svojih školskih dana počeli su nositi parku iz nostalgije. Moderne, današnje parke najviše su nalik na one iz pedesetih godina.

Godinama sam zime provodila smrzavajući se u kaputima. Zimske jakne su mi izgledom bile odbojne, pa sam trpjela. Prošle zime pojavila se na policama trgovina parka, ne u onolikom broju kao ove sezone, ali ulovila sam svoj savršeni komad. Grijala me cijele zime te nisam ni pomišljala da bih ju zamijenila kaputom. Ove sezone sam odlučila uloviti jednu parku u kraćoj varijanti, nadam se da ću izabrati onu pravu.

Posjeti Miss7.24sata.hr