Odaberite cipele prema građi tijela

Thinkstock / Spencer Davies
Cipele su jedna od najvećih strasti većine žena i nikada ih nema dovoljno u ormaru. Međutim, uz zaista veliku ponudu koja se nudi u trgovinama, vrlo je bitno paziti na kvalitetu i izradu obuće, ali i na to da oblik i model odgovara građi tijela. Koji je najbolji izbor za razne građe tijela upitali smo stilisticu Koraljku Brkušić Momić, voditeljicu Renatu Sopek i najpoznatiji dizajner cipela Ivana Ledenka.
Vidi originalni članak

''Postoji nekoliko pravila kojih se ja držim, a to su da visoke i mršave žene nose visoku petu, odnosno što je ''tanja'' žena, to je tanja peta bolja. Npr., za osobe koje imaju tanji gležanj ili list odličan izbor je cipela s remenčićem, dok će niže žene s jačim nogama remenčić na gležnju dodatno ''srezati'' i vizualno učiniti zdepastima'', započinje stilistica Koraljka Brkušić Momić.

S njom se slaže i poznati hrvatski dizajner cipela Ivan Ledenko koji smatra da visokim i vitkim ženama odlično stoje tanke pete i širi remenčići, posebice na zglobu.

Jaka noga - tanki remen

''Kada su deblje, tj. šire i jače nogu pitanju, u principu treba ići na tanji remenčić i što manje zatvarati nogu. Kad nam klijentice dolaze po narudžbe, imamo dosta mušterija s primjerice brojem noge 38, dok je širina noge broj 40. Često takve mušterije žele napraviti salonku u dva dijela gdje će prednji dio biti što širi koji bi trebao sakriti nogu, a time se zapravo postiže kontraefekt i noga se vidi sa svih strana i djeluje ''napuhano''. Stoga, za takav tip građe radimo što elegantnije modele s puno tankih remenčića ili s ukrasima na vrhu cipele uz pomoć kojih se prekrije ta širina noge. Ako imaju tanku nogu, onda koristimo deblje remenčiće kako bi noga izgledala vizualno ljepše'', pojašnjava Ivan Ledenko.

Visoke žene sportske građe imaju mišičave noge, a njima će najbolje pristajati već spomenute cipele s visokom petom, ali i trendi platforme, koje ne bi trebale biti više od nekoliko centimetara. Žene s takvom građom trebaju izbjegavati cipele sa zaobljenim i vrlo niskim petama,  jer će im one vizualno nepotrebno dodati nekoliko kilograma. Kada su boje u pitanju, ovdje također treba pripaziti.

''Za vretenaste noge predlažem cipele u jarkim bojama. Slobodno se igrajte kombinacijama, neka pažnja bude usmjerena na stopala. Za jači list i gležanj najbolja je ipak klasična salonka neutralnih boja koja će izdužiti nogu, ali je ipak neće dovoditi u prvi plan'', pojašnjava Koraljka.

Neutralne boje i nude nijanse prvi su odabir televizijske voditeljice Renate Sopek koja je već godinama vjerna upravo takvim modelima. Smatra da su za nju idelani jer na decentan način izdužuju noge, a i jednostavne su za kombiniranje uz ostatak stylinga.

''I privatno i poslovno za određene evente biram cipele na visoku petu, a neutralne nijanse obožavam jer olakšavaju kombiniranje. Mogu odabrati ostatak stylinga u bilo kojoj drugoj boji, one pristaju na sve. U svom cipelaru posjedujem salonke raznih neutralnih boja, poput bež nijansi i svijetlo roze, a ljeti nosim i sandale sličnih tonova“, kazala je Renata.

Malo drugačije mišljenje ima Ivan koji smatra da jača noga najbolje izgleda uz jednobojne cipele s detaljima u boji koji unose optičku varku i vizualno smanjuje stopalo.

''Boje svakako utječu na vizualni dojam, posebice kada se radi o kombinaciji od nekoliko boja. Ako je u pitanju jača noga, najbolje je poigrati se s dvije kombinacije boja. Ako je crna cipela u pitanju za broj 40, 41, stopalo izgleda dosta veliko. Zato smo mi ovdje kako bismo stopalo učinili što manjim, a to postižemo zahvaljujući dodavanju neke druge boje ili ukrasa'', nastavlja Ivan.

Niske čizme i platforme za puniju građu

Ako ste punašne građe, za vas su najbolji izbor niske čizmice ili platforme. Ako imate oblik jabuke, pa su vam ramena i prsa jači od donjeg dijela, onda Koraljka predlaže da više pokušate usmjeriti pažnju na noge i cipele. U takvim slučajevima je odličan odabir gladijatorica, posebice u otkačenim bojama.

''Sve ostale cipele koje automatski privlače pažnju na noge su po meni najidealnije za visoke i mršave djevojke. Čizme su savršene za svaku građu i više-manje svima stoje, osim izrazito niskim i jačim ženama. Za njih je najbolji odabir čizama koje dosežu ispod koljena, jer ih takvi modeli neće dodatno vizualno skratiti'', savjetuje Koraljka.

Za niske i jače žene je, posebice kod čizama, odličan izbor je platforma jer daje visinu, ali istovremeno i stabilnost te ne napreže stopalo. Stoga Ivan predlaže kombinaciju peta i platforma jer one najbolje izgledaju na svakoj građi, a posebice kod žena koje su niže i imaju jače noge. Kad imate platformu od npr. 2 cm, automatski dobivate i na peti 2 cm. Peta može biti od 7 cm, povišenje naprijed s platformom od 2 cm  i automatski noga izgleda puno tanje i ljepše, a niste digli petu u visinu. Prema njegovim iskustvima, maksimalna visina pete u kojoj se bez problema može izdržati i po nekoliko sati je 9 cm. Za kraj nam je otkrio i nekoliko trikova koje svaka žena treba znazi pri kupovini obuće, a da nisu vezani uz građu tijela.

Kožne cipele osiguravaju udobnost

Kod kupovina cipela žene trebaju obratiti pažnju da je cipela izrađena od kože. To je po njemu najbitniji faktor za udobnu i kvalitetnu cipelu i osnovni uvjet kod dobre obuće. Nadalje, kad stavite cipelu na ravnu površinu, mora se vidjeti da peta sjedi ravno ispod cipele, a da naprijed, kod vrha cipele, ima dovoljno prostora gdje može proći olovka. To je položaj u kojem bi cipela trebala biti i jedna od osnova obućarstva koje se danas velike firme ne pridržavaju.

''Također, mnogo modela u ponudi je jako zatvoreno i stražnji dio je povućen prema nazad i vuče stopalo što dovodi do žuljeva. Zadnji dio ruba mora biti točno u milimetar po broju. Što je on viši, to cipela više žulja, a što je niži- cipela više pada. Onda žene rade klasične greške i kupuju jastučiće za cipele koji ne spašavaju stvar, jer se stopalo onda nalazi još na višoj poziciji i noga dodatno spada. Kad se cipela obuće, odmah treba biti dobra i to vam je idealan pokazatelj da ste odabrali model po svojoj mjeri'', zaključio je Ivan.

Kvaliteta cipele je najbitnija, a zatim i model koji će istaknuti vaše vrline te sakriti mane. Stoga obuću birajte u skladu sa svojom građom tijela i osvojite okolinu svojim izazovnim korakom.

Posjeti Miss7.24sata.hr