Nike je konačno izbacio tenisice koje se same vežu - baš poput onih iz Povratka u budućnost

Nike
Vidi originalni članak
  • Nike je dizajnirao tenisice pod nazivom Flyease Go, u koje jednostavno doslovno „uletiš“
  • Naime, za obuvanje ne moraš uopće koristiti ruke
  • Dizajnirane su tako da samo gurneš nogu u njih…

Mark Parker, izvršeni direktor Nikea 2008. godine, saznao je da je prvi zaposlenik tvrtke pretrpio moždani udar i ne može više koristiti jednu ruku. Tada je Parker angažirao jednog od svojih najboljih dizajnera, Tobieja Hatfielda, za izradu tenisica koje zahtijevaju ograničenu spretnost. Do 2015. taj je prototip - dar jednom zaposleniku - evoluirao u Flyease. To je bila tehnologija tenisica koju je svatko mogao kupiti i obuti je jednom rukom, jer se mogla pričvrstiti patentnim zatvaračem i zatvoriti na čičak.

Šest godina kasnije, Nike izvodi Flyease u sljedeću fazu s Flyease Go, koje će premijerno biti prikazane u postupnom predstavljanju ove godine, a cijena im je 120 dolara (oko 750 kuna). Ideja tih tenisica neodoljivo podsjeća na Nike tenisice koje je Marti Mcfly (Michael J. Fox) nosio u filmu „Povratak u budućnost II“, odnosno, Marti je u filmu obuo Nike tenisice (dok je bio u budućnosti), a potom su se tenisice same „zavezale“. 

„To je naša prva hands-free tenisica“, kaže Hatfield. I dok je Go stvoren za ljude koji imaju poteškoća s vezanjem vezica – a to bi mogao biti bilo tko, od trudnice u trećem tromjesečju do starije odrasle osobe s artritičnim rukama - Nike vjeruje da će njihov dizajn odjeknuti kod svakoga tko bi želio uvući se u njihove tenisice s više lakoće.

Kako funkcionira Go? 

Flyease Go je jedna cipela sa srcem dvije cipele (iznutra). „Iskreno, ponovno smo otkrili mehaniku cipele“, kaže glavni direktor dizajna John Hoke.

Moda Otkrivamo ti koje će tenisice biti u trendu tijekom 2021. godine - te koje više nisu 'in'

Kad Flyease Go čeka tvoje stopalo, izgleda poput tenisice od materijala nalik neoprenu, nagnuta na oko 30 stupnjeva. Taj nagib nastaje zbog bistabilnog zgloba, koji je dio potplata cipele (ili zgloba koji se prebacuje između dva različita položaja). Kada cipela sjedne na stopalo, potporni nosači zgloba se zatvore kako bi lako kliznula u njih.

Kad zakoračiš u cipelu, zglob se automatski zatvori i tako se cipela uhvati za tvoje stopalo usisavanjem (zapravo stvara mali zvuk usisavanja) - poput zamke izrađene od elastomera i pjene. Ležerna „klompa“ se odmah nadograđuje na jastučastu tenisicu s izvrsnom potporom na peti.

Modni trendovi Ovo su najtraženije tenisice godine. U Lidlu stoje 100, a preprodaju se i za 18.000 kuna

Noseći ove tenisice ne osjećaš pukotinu ispod stopala, jer se zglob nalazi ispod glatkog podnožja. A težina tvog tijela nije potrebna kako bi zglob ostao na mjestu dok hodaš, premda ga i dalje drži rastezljiva, zatezna traka koja se obavija oko opsega cipele kako bi je držala na mjestu poput velike gumice za kosu.

Zatim, kako bi skinula cipelu, Nike je „odglumio“ gestu koju svi instinktivno radimo: nožnim prstom skidamo tenisicu na suprotnoj peti. Go tenisice imaju dodatnu stražnju platformu kako bi se olakšalo postavljanje cipele i bez ruku. A kad sklizneš s cipele, automatski se otkači natrag u početni položaj. U stvarnoj praksi treba jedan ili dva pokušaja svladavanja manevriranja, ali kad to jednom napraviš, vrlo je lako. Dakle, doslovno se nikada ne trebaš saginjati ili koristiti ruke da bi obuvala ili skidala ove tenisice.

Go je izvrsna opcija da klizneš u tenisice i brzo prošećeš. Nike nije otkrio hoće li tehnologija Go doći do namjenskih tenisica za košarku, trčanje i ostale sportove, premda nitko ne isključuje tu mogućnost. A uzbuđenje dizajnerskog tima čini se previše zaraznim da bi ga Nike preusmjerio u povremenu dnevnu odjeću. 

„Često slušamo vrhunske sportaše kako bi nam donijeli ove prednosti. Lebrona smo gledali kao ekstremnog sportaša. Ako možemo dizajnirati za njega, možemo i za srednjoškolsku košarkašicu”, kaže Sarah Reinertsen, viša direktorica Nike Ease. „Ono što osobito volim kod ovi tenisica jest to što smo osluškivali krajnje potrebe ljudi s određenim ograničenjima. Ali, s ovim rješenjem osjećamo kao da je to univerzalni prijedlog.“ Drugim riječima, umjesto da prvo dizajnira cipele za atletske bogove, Nike sada prvo dizajnira za ljude s posebnim potrebama. Međutim, ekipa iz Nikea smatra kako će ove tenisice ubrzo postati univerzalne. Mi bismo ih nosile, a ti? 

Posjeti Miss7.24sata.hr