Najbolje i najgore cipele za tvoja stopala

Thinkstock / Spencer Davies
Stručnjaci kažu da su ovo najzdravije cipele za naša stopala, prema tome, kad ne možeš biti bosa - ovo su cipele koje bi trebala nositi
Vidi originalni članak

Cipele su ključan dio svakog outfita - i mislimo da će se sve cure s nama složiti oko ovoga. Međutim, stručnjaci misle da nam je ipak bolje bez njih. Daniel Lieberman i njegov tim stručnjaka sa sveuličišta Harvard otkrili su kako apsorpcijom šoka i ulošcima te ostalim dodacima koji dolaze s cipelama ustvari oslabljujemo svoja stopala zbog čega su sklonija ozljedama.

Istraživanjem, koje se bavilo efektima trčanja u tenisicama, otkriveno je kako "zaštita" stopala s tenisicama može dugoročno imati lošije posljedice po naše zdravlje. Razlog je jednostavan. “Kada smo u tenisicama, naša stopala su zapravo pritisnuta o krute materijale koji nimalo ne sliče zemlji, zbog čega mišići moraju raditi puno manje nego što bi to bio slučaj da hodamo bosi.", kaže Lieberman. 

Međutim, tenisice su i dalje puno bolja opcija od visokih peta - koje su povezane s gomilom zdravstvenih problema. Osim činjenice da su najneudobnije, visoke pete mogu promijeniti samu strukturu mišića u našim listovima te dovesti do problema sa zglobovima i bolovima u mišićima. Sve ove "nuspojave" štikla još su izraženije kako starimo - što znači da se nećeš naviknuti na štikle s godinama... Cipele koje su preuske mogu također biti velik problem za zdravlje stopala te čak dovesti do deformiteta. 

Zara cipele

Pa što onda nositi?! Iako su istraživači podijeljenih mišljenja oko "najzdravije" obuće, ovaj odgovor ipak varira od osobe do osobe, odnosno ovisi o nekoliko faktora poput primjerice godina, visine, težine,...

Peta srednje visine ustvari je najzdraviji odabir za naša stopala!

Većina ih se ipak složila kako su cipele s najviše potpore one koje nam savršeno pristaju i osiguravaju pristojnu količinu potpore stopalima. Ovakva skoro-savršena cipela je "minimalistički" model, odnosno model koji najviše imitira bosu nogu. Također, stručnjaci predlažu da često mijenjamo obuću kako bi ipak jednako trenirali i koristili sve mišiće istovremeno te maksimalno izbjegli ozljede.

Posjeti Miss7.24sata.hr