Must have nakit hrvatske proizvodnje

Nakit je neizostavni modni dodatak bez kojeg žene ne mogu zamisliti svoje kombinacije. Bilo da volite narukvice, naušnice, prstenje ili ogrlice – svaka žena u svojoj kolekciji ima minimalno par komada u svojoj kolekciji. Zaks i Argentum, hrvatski brendovi nakita, nude raznoliku ponudu u kojoj svaka žena može naći nešto za sebe. I ono najvažnije – nakit je većinom proizveden u Hrvatskoj! Na koji način se proizvodi te što vole njihovi kupci, odaje Nikolina Kefeček, direktorica marketinga u Zaksu i Argentumu.
Vidi originalni članak

Zaks i Argentum osnovane su 2008. godine te se danas ubrajaju u vodeće tvrtke na svom području. Zaks je najveći hrvatski lanac zlatarnica u zemlji, s čak 11 poslovnica diljem Hrvatske, dok je Argentum najveći hrvatski lanac za prodaju nakita od plemenitih kovina te ima čak 50 poslovnica u Hrvatskoj i dvije u inozemstvu.

Nakit koji se nudi u Zaksu i Argentumu prvenstveno je bezvremenski, moderna klasika koja je uvijek u trendu. No, u tvrtkama osluškuju i želje svojih klijenata te sukladno tomu, prilagođavaju svoju ponudu i iz kolekcije u kolekciju nude nova osvježenja. Sva proizvodnja njihovog nakita odvija se u Hrvatskoj, a proces, koji možda na prvu djeluje jednostavan, prije svega je precizan, detaljan i prolazi brojne korake.

„Pri odlučivanju koji će se model u našoj zagrebačkoj radionici u zlatu ili srebru zaista izrađivati te u konačnici na prodaju biti ponuđeni u zlatarnicama Zaks i srebrnarnicama Argentum diljem zemlje, najveću ulogu imaju naši kupci. Naime, nakit od plemenitih kovina u Hrvatskoj se pojačano kupuje za prigode poput vjenčanja, krštenja, pričesti, krizmi i matura pa izradi takve vrste prigodnog nakita posvećujemo veliku pozornost. Upravo su kupci oni koje traže takav asortiman, a na našem timu stručnjaka je da osmisli modele koji zadovoljavaju navedene potrebe, ali i da ujedno budu moderni i svakodnevno nosivi. Sukladno tome možemo reći da je pri izradi nakita naša nit vodilja stvoriti moderne, elegantne i svakodnevno nosive komade, a koji su svojom težinom odnosno gramažom zlata ili srebra cjenovno prihvatljivi kupcima“, objašnjava Nikolina.

U nastavku Nikolina objašnjava kako danas u njihovoj maloj radionici, koja je smještena u zagrebačkog četvrti Trešnjevka, zaposleno 33 educiranih djelatnika različitih profila, prvoklasnih majstora zlatara i tehničkih radnika. Mjesečno se proizvodi impozantnih šesto do osam tisuća artikala u zlatu i srebru, a radišna ekipa se nada u budućnosti proizvoditi trostruko više.

„Među zlatnim i srebrnim artiklima koje proizvodimo, najponosniji smo na svoje zlatnike i srebrnjake koji se u Hrvatskoj tradicionalno daruju u prigodama poput krštenja, pričesti, vjenčanja i sl., a koji se tehnikom kovanja rade prema idejnom rješenju hrvatskog akademskog kipara Damira Mataušića te se, naravno, u radionici i besplatno graviraju za svakog klijenta ponaosob. Trenutno se u našem proizvodnom pogonu nalazi čak 47 strojeva i uređaja te se nadamo da ćemo uskoro kupiti nove strojeve koji će nam omogućiti još veći prodor na hrvatsko ali i inozemno tržište s artiklima izrađenim od zlata i srebra“, pojašnjava Nikolina.

Izrada nakita korak po korak

Većina nas uvjerena je kako je izrada nakita kompleksa, no da se sastoji od par koraka od kojih je jedan od glavnih kalup u kojem se izrađuje nakit. No, izrada svakog pojedinog komada nakita zahtijeva precizan rad koji se sastoji od mnogo više koraka nešto što to možemo zamisliti.

Izrada započinje u Odjelu osmišljavanja i dizajn nakita u kojem dizajner skicira nakit i prenosi ga u 3 D računalni program prema kojem se izrađuje otisak u vosku ili, u nekim slučajevima, prototip modela majstora zlatar radi ručno. Dobiveni model se zatim vulkanizira te se tako dobiva kalup od kaučukove gume koja omogućuje serijsku proizvodnju identičnog modela.

Odjel izrade voštanih modela u spomenuti gumeni kalup ubrizgava tekući vosak koji se nakon hlađenja vadi. Na njega se, ovisno o modelu, apliciraju cirkoni, posao koji je vrlo detaljan i osim znanja i strpljenja, zahtjeva majstorsku i mirnu ruku.

Voštani predmet se tada spaja na „granu“ i ulaže u čelični cilindar koji se zatim puni gipsanom masom. Odjel taljenja i izlijevanja u električnoj peći postupno u 12-satnom ciklusu zagrijava cilindar do 720 stupnjeva. Na taj se način vosak rastapa, a u gipsanom kalupu ostaje negativ modela s cirkonima na stijenkama gipsa. Slijedi legiranje materijala (miješanje čistog zlata s legurom) koji se tali u indukcionoj vakuumskoj peći, a potom se tekuća legura izlijeva u ulijevni kanal cilindra.

Kad se legura ohladi, u posebnom stroju u kojem voda pod visokim pritiskom razbija gips pristupa se odvajanju odljevka. Nakon toga se u Odjelu ručne i strojne obrade dobiveni odljevak rezanjem skida s grane, grubo i fino ručno brusi te dorađuje. Sljedeći korak je tretiranje keramičkim stošcima i granulama unutar bubnjeva te poliranje proizvoda. Gotov proizvod moguće je naknadno uljepšati raznim tehnikama poput dijamantiranja, matiranja i pjeskarenja. Završni koraci u proizvodnji su čišćenje nakita u ultrazvučnim kadama od nečistoća i pasta prethodno korištenih u proizvodnji. Također, takav očišćeni nakit moguće je tretirati raznim bojama pozlata, rodiniranjem ili patiniranjem.

„Da bi u konačnici završio u srebrnarnicama Argentum i zlatarnama Zaks te bio ponuđen kupcima na prodaju svaki proizvod prolazi kroz temeljitu kontrolu kvalitete gdje se utiskuju oznake proizvođača i čistoće materijala. Nakon toga, dodatnu kontrolu naših proizvoda vrši i Državni zavod za mjeriteljstvo, tako da zaista možete biti sigurni da ste u Zaksu i Argentumu kupili proizvod trajne materijalne vrijednosti“, ističe Nikolina.

Šarene narukvice prijateljstva vodeći trend

Kupci su prepoznali kvalitetu nakita te najčešće u Zaks i Argentum kupuje poklone za važne životne proslave. Najčešće se kupuju srebrne naušnice, dok je u zlatu to najčešće lančić i privjesak s motivom anđela ili križića.

„Kada kupuju sebi, Hrvatice tada slijede svjetske modne trendove i vole kombinirati nakit što je ove sezone izuzetno moderno. Tako se odlučuju za kupnju nekoliko narukvica odjednom bilo da su one uobičajene srebrne ili u žutoj ili crvenkastoj boji tj. pozlaćene ili pobakrene. Hrvaticama je nakit bitan jer dobro znaju da svaka žena sa samo jednim efektnim komadom nakita može izgledati puno ljepše i elegantnije, dok se to čak i s više odjevnih predmeta teško može postići“, uočili su u Zaksu i Argentumu.

Popularni su i zlatnici i srebrnjaci, a čest odabir su naravno i oni komadi nakita koji su rezervirani za prigode poput zaruka i vjenčanja. Kolekcija pod nazivom „Nakit Veličanstveni“ koji je inspiriran serijom Sulejmanom Veličanstvenim i dalje je veoma tražena, a vodeći trend ove sezone su nanizane narukvice u raznim bojama koje na sebi imaju srebrni privjesak.

Kako bi vaš odabrani nakit trajao što duže, Nikolina za kraj naglašava kako je veoma važan i način na koji čuvate i održavate vaš nakit.

„Kada kupujete nakit najvažnije ga je pravilo pohraniti nakon upotrebe poput smještaja u kutiju za nakit ili pogodnu vrećicu. Na nakit izbjegavajte nanositi parfeme ili kreme jer ćete imati posla s čišćenjem, a ukoliko vaš srebrni nakit nakon nekog vremena pocrni nemojte se uplašiti jer riječ je o prirodnoj reakciji/procesu oksidacije koji se događa svakome te je nakon toga nakit samo potrebno očistiti. Nakit svakako kupujte od tvrtki koje imaju vlastitu proizvodnju u zemlji u kojoj živite jer kako mijenjamo težine, mršavimo i rastemo, nakit je nakon nekog vremena potrebno povećati ili smanjiti, a što ćete jednom posjetom poslovnici u kojoj ste ga kupili tada moći i učiniti“, ističe Nikolina.

U galeriji detaljnije pogledajte kako se izrađuje nakit iz radionice Zaksa i Argentuma...

Posjeti Miss7.24sata.hr