Kreacije za samouvjerene poslovne žene

Sanjin Strukić/Pixsell
Mračne i tajanstvene kreacije, lepršave rese, retro chic i elegantni komadi za poslovnu ženu – sve to smo mogli vidjeti na prvoj večeri ovosezonskog Dreft Fashion Week Zagreba.
Vidi originalni članak

Zadnji u nizu modnih tjedana tijekom proljetne sezone, DFWZ-a, svoju pistu je otvorio ljubiteljima mode sa zakašnjenjem od pola sata. Publika je već navikla na užurbanost i kašnjenja, no uzimajući u obzir „start“ revija u 21h, brojni posjetitelji su pred kraj bili umorni i željni svog doma. Inače, hrvatska modna publika brzo gubi koncentraciju, te se zacrtani početak ipak odvija prekasno. Svakako poboljšanje naspram prošle sezone su uvedene tribine koje su omogućile svima uživanje u revijama.

Barbara I Gongini

Čast otvaranja prve večeri pripao je gošći iz Copenhagena čiji je brend poznat po avangardnoj modi i obožavanoj crni boji. Mračna i mistična, samozatajna i na mahove divlja, kolekcija za jesen/zimu 2012. nikog nije ostavila ravnodušnim. Dok su se neki posjetitelji divili asimetričnim krojevima, neobičnim jaknama i komadi koji djeluju poput paučine, drugi nisu shvatili ovu modnu priču. Shvatili je ili ne, Barbara I Gongini predstavila je zaokruženu kolekciju sa zanimljivom dekonstrukcijom i avangardnim komadima koji pojedinačno itekako dobro funkcioniraju.

Krie design by Kristina Burja

Nakon avangardne uslijedila je sušta suprotnost u obliku površne i brzo zaboravljene kolekcije brenda Krie design. Kristina Burja već neko vrijeme pokušava ponuditi modu koja je prije svega nosiva i funkcionalna, no u toj želji se lako izgubi. Rezultat su kolekcije koje se po ničemu ne razlikuju od ponude nekih lošijih highstreet brendova.

Prezentaciji svakako ne pogoduje loše odrađen fitting zbog kojeg je većina modela na manekenkama djelovala široko. No, kolekcije je ponudila pokoju odskočnu dasku, poput jakne i kratke haljine s naglašenim ramenima.

Iggy Popović

Da dizajnerska nosiva i funkcionalna moda može biti itekako elegantna, posebna i poželjna pokazao je Iggy Popović. Vješto balansirajući između casual sportski komada i elegantnih damskih kreacija, stvorio je kolekciju u kojoj će se naći svaka žena koja voli ženstvene, no ne ukočene modne kombinacije.

Romantične pastelne boje, palazzo hlače, sportske jakne i haljine s daškom retra usklađen su spoj i lijepa i ženstvena modna priča – dokaz da se nespojivo uz talent i kreativnost može ipak harmonično spojiti.

The Rodnik band

Veseli modni brend i band voli Zagreb, a njih voli i zagrebačka publika. Revije ovog britanskog brenda iščekuju se, a ljubitelji se pitaju što veselog i ironičnog ćemo ovaj put vidjeti. Philip Colbert ovaj put je inspiraciju pronašao u kultu Kate Middelton i njene sestre Pipe, kraljevskom dress codeu i britanskim fakultetima.

Ponudio je vesele kape u obliku kraljevske krune, interpretaciju popularnih kostima engleske kraljice, motive poput lisica i konjskih potkova (asocirajući plemićku razbibrigu u obliku lova), ali i džempere i veste i karirane suknje aludirajući na fakultetsku modu. Naravno, The Rodnik band su i ovaj put napravili pravi show u duhu svog brenda – veseo i zabavan na jednu stranu i ironičan i promišljen do detalja na drugu stranu.

Aba Tomičić Drvar

Aba sustavno i postepeno gradi svoj brend. Zbog toga nikad nije doživjela „boom“ na hrvatskoj modnoj sceni niti dobila veliku medijsku pozornost. Nepravedno jer se Aba ubraja u najbolje hrvatske dizajnere na DFWZ-u. Dizajnerica besprijekorno barata konstrukcijom i svaki put ponudi savršeno skrojene komade. Aba iz sezone u sezonu postaje zrelija i pokazuje da s njom zajedno raste i njen dizajn.

Ovaj put je ponudila decentno i ženstvenu eleganciju u sivoj, crnoj i bijeloj boji. Kolekcije je kao stvorena za samouvjerene poslovne žene na visokim pozicijama. Na mahove je njena žena i zavodljiva pomoću prozirnog materijala, no poznaje granicu dobrog ukusa. Abina kolekcija ubraja se među najbolje prve večeri i nadamo se da će dizajnerica dobiti dio svog zasluženog modnog kolača.

Leandro Cano

Prvu večer je zatvorio gost iz Madrida koji je ponudio dramatičnu modnu priču u kojoj dominira teatralno pletivo i predimenzionirana ramena i rukavi. Zbog toga je kolekcija u zemljanim tonovima s pojedinim modelima šarenog printa zagasitih boja. Pletivo je izrazito detaljno i plijeni poglede, no manje je nosivo i prilagođene svakodnevnici žene.

Ispred nas su dvije večeri Dreft Fashion Week Zagreba. Očekuju nas zanimljive revije. Pratite svakodnevno naše izvještaje iz backstagea i samih revija, kao i streetstyle hrvatskih ljubitelja mode!

U galeriji detaljnije pogledajte dizajnerske kreacije…

Posjeti Miss7.24sata.hr