Kolekcije koje su oduševile gledatelje

Luka Stanzl/Pixsell
Od petka 28. studenog do nedjelje 30. studenog svi ljubitelji mode posjetili su Hypo centar u kojem se odvijao Smart Fashion Week Zagreb. Veliki broj revija hrvatskih i stranih dizajnera upotpunile su program, a mi donosimo pregled onih kolekcije koje su ostavile najveći dojam.
Vidi originalni članak

Igor Galaš

Poznati hrvatski dizajner dugo nije izlagao na modnim pistama te je njegov povratak iznenadio i izazvao iščekivanje. Igor je imao čast zatvaranja ovosezonskog Smart Fashion Week Zagreba te je predstavio veličanstvenu reviju.

Predstavljena kolekcija je Igorov diplomski rad koji se sastoji od 80 komada, a tema rada je epska trilogija „Gospodar prstenova“. Igor je kroz kolekciju prikazao svoje viđenje kostima stanovnika Međuzemlja koji su nadopunjeni izvrsnim maskama koje potpisuje Mario Treščec.

Igor je na odličan način posložio izlaze te do samog kraja zadržao pozornost publike, pa čak i onog dijela koji nije veliki obožavatelj Tolkienova svijeta.

Svaki narod i vrsta imaju svoj glavnog predstavnika, a njegov kostim najavljuje druge modele koji su više komercijalniji i nosiviji. Na taj način je dizajner prikazao kako njegova vizija može biti nošena i izvan piste, a ne samo oduševljavati teatralnim pristupom.

Impresivna kolekcija presjek je i Igorovog rada. Svi poznavatelji njegovih dosadašnjih kolekcija, prepoznali su najupečatljivije komade njegove karijere, koji su se izvrsno uklopili u svijet hobita, orka, vilenjaka, patuljaka i ljudi.

Kruno Jendrijev

Među hrvatskim dizajnerima istaknuo se Kruno Jendrijev koji se nakon par godina vraća na pistu Smart Fashion Week Zagreba. Inspiraciju za kolekciju našao je u stakleniku, što je bilo vidljivo kroz kolorit, materijale, ali i oštre linije koje se protežu kroz pojedine komade.

Igra s prozirnim aludira na staklo, što je vidljivo kroz nježne „kabanice“, a isti materijal proteže se i kao detalj na drugim komadima. Ujednačen kolorit, u kojem dominiraju siva, bijela i crna, osvježen je ljubičastom, što je bio izvrstan odabir.

Najbolji komadi kolekcije su jakne i kaputi koji predstavljaju odličan balans između dizajnerske kreativnosti, nosivosti i funkcionalnosti.

Dominira ravni kroj koji modelima pruža dodatnu dozu snage i drskosti, a upravo u tome leži i seksipil koji je vidljiv kroz pojedine komade. Kruno je na pisti Smart Fashion Week Zagreba unio neočekivanu, no itekako potrebnu svježinu.

DB Berden

Otkačenu ironiju, upečatljive natpise i jasnu poruku, na pistu je donio brend DB Berden koji je kroz svoju kolekciju istaknuo ludilo današnjeg konzumerizma.

Sportski elementi, skate punk trend 90-tih, istaknuti slogani i neobični motivi čine okosnicu kolekcije koja kritizira bolesti 20. i 21. stoljeća – ovisnost za pretjeranom konzumacijom.

Unatoč „teškoj“ inspiraciji, kolekcija je poprilično pitka, a svojom ironijom mami pozornost gledatelja – pa i onoga koji obožava redoviti shopping.

U masi nježnih, romantičnih, pomalo mračnih i manje dojmljivih kolekcija, poruka i kolekcija brenda DB Berden izazvala je reakciju publike i ostala zapamćena.

The Rodnik band

The Rodnik band je hrvatskoj publici poprilično poznat, a njihove revije uvijek razbude publiku i izmame osmijeh na lice.

Ovaj put su reviju otvorili vozeći Smart Fortwo kojeg su za tu prigodu posebno ukrasili svojim prepoznatljivim jajima na oko.

U novoj kolekciji se protežu razni motivi, poput piva i poznatog Snoopyja, a modeli su upotpunjeni šiltericama i razigranim torbicama.

Apliciranje šljokica u prepoznatljive motive uvijek iznova fascinira kod The Rodnik Banda i ukazuje koliko ovaj brend pažnje pridodaje detalje. Oni možda u cjelokupnoj prezentaciji ne dolaze toliko do izražaja, no ako odvojimo svaki model s piste, jasno je kako je The Rodnik Band vješto razvija svoj brend.

Ana Kujundžić

Jedno od najprepoznatljivijih imena Smart Fashion Week Zagreba je splitska dizajnerica Ana Kujundžić koja svoje upečatljive i unikatne kolekcije izrađuje doradom tkanina, a svaki put iznova oduševi inovativnim tehnikama veza, printa i apliciranja.

U novoj kolekciji Ana na prirodne materijale šiva detalje od umjetne kože koji bazni materijal čine neprepoznatljivim. Upravo ta manipulacija materijalom i stvaranje vlastitih 3D uzoraka je ono u čemu je Ana najbolja.

Claudine Ivari

Manipulacija materijalom oduševila je i kod stranog gosta, pariške dizajnerice Claudine Ivari, koja u svom radu kombinira francusku tradiciju s modernim i senzualnim.

Inspiraciju za predstavljenu kolekciju Claudine je našla u smirenosti, misteriji i svjetlosti mora. Raznolika kolekcije predstavlja nježne kreacije decentnog kolorita koje su na mahove osvježene jarkom plavom bojom.

Njene kreacije izvrsno predstavljaju svo bogatstvo i tajne koje skriva more. Uočavamo igru sunčevih zraka na površini mora, tajnovite stanovnike, ali i različite reljefe koji predstavljaju mističan svijet mora.

U galeriji detaljnije pogledaj fotografije najboljih kolekcija predstavljenih na ovosezonskom Smart Fashion Week Zagrebu....

Posjeti Miss7.24sata.hr