IN je nakit od čelika i pleksiglasa

Aluminij, čelik i pleksiglas – reklo bi se teški i neprimamljivi materijali za izradu lijepog ženskog nakita. No, upravo spajanje na prvi pogled nespojivih elemenata čini okosnicu nakita dizajnerice Ive Stojković. Njeni komadi su u isto vrijeme snažni, odvažni, a ipak profinjeni i ženstveni.
Vidi originalni članak

33-godišnja Iva završila je Filozofski fakultet, a nakon nekoliko uredskih poslova, upisuje 2008. godine Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer modni dizajn. No, tokom studiranja, unatoč izvrsnom prosjeku, shvaća da njen talent ne leži u kreiranju odjeće, nego nakita.

"Izradom nakita bavim se više od 10 godina, no do sada je to bilo na razini hobija i uglavnom slaganje nakita iz gotovog materijala. Prije godinu dana odlučila sam se tom poslu u potpunosti posvetiti i naučiti više o različitim materijalima i njihovoj obradi", objasnila je Iva.

Upisuje privatne sate kod profesora Nenada Robana i usporedno počinje izrađivati svoje prve kolekcije nakita. Trenutno dizajnerica izrađuje dvije linije nakita Iva Stojković Bijoux Fantaisie i Iva Stojković Jewelry.

Našu pozornost privukla je druga manje komercijalna i limitirana linija koja se radi od pleksiglasa, čelika i aluminija. Ogrlice, prstenje i broševi nisu samo posebni po materijalu od kojeg su izrađeni, nego i po svojim oblicima i odabiru boja.

"Bitno je ne kopirati već slijediti vlastitu ideju. Smatram da je važno ne samo raditi zanimljiv nakit već ponuditi potpun proizvod s ambalažom, etiketama i svim popratnim materijalom. Važno je raditi kvalitetan nakit koji će biti nosiv i koji će biti obrađen na takav način da ne smeta onome tko ga nosi na bilo koji način", u nastavku je objasnila dizajnerica.

Njen nakit ne slijedi trendove nego stvara svoju vlastitu prepoznatljivu estetiku koja je podjednako vidljiva i prije svega uspješna kako u izradi prstenja, tako i u izgradi broševa i ogrlica. Pretežito geometrijski oblici neutralnih boja čine okosnicu kolekcije koja je u neku ruku oživljavanje high-tech izričaja koji je bio itekako popularan tijekom 80-tih.

Iva Stojković također je gostovala i na prvom modnom sajmu Fashion.hr Industrija gdje je svim ljubiteljima mode i modnih detalja predstavila svoje zanimljive uratke.

"Bilo mi je bitno da ljudi koji se bave modom u Hrvatskoj vide moj nakit uživo jer smatram da je to jedini pravi doživljaj nakita kao takvog. Moj nakit je specifičan i po tome što ima matiranih dijelova, prozirnih, sjajnih i to je sve doista teško fotografirati, a da se sve prikaže. Ja sam kao dizajner nakita čekala da se netko napokon sjeti u Hrvatskoj organizirati takvo što jer je to vani uobičajena praksa. Mislim da sajam ima perspektivu ako nastavi pametno dalje", prokomentirala je Iva svoje iskustvo na modnom sajmu.

Nakit po cijeni od 250 do 1.400 kn dostupan je u Zagrebu (Prostor, Mesnička 5, Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17), Puli (Galerija Makina, Kapitolinski trg1), Rovinju (Sheriff&Cherry, Carera 6) i u Beču (Ostform, Sandwirtgasse 8). U međuvremenu se izrađuje službena stranica, a do tada Ivu možete kontaktirati putem njene Facebook stranice.

Ostatak zanimljivog nakita možete pogledati u galeriji.

Posjeti Miss7.24sata.hr