I avangarda voli uzorke i boje!

Marko Prpić/Pixsell
U srijedu 01. listopada u Muzeju automobila Ferdinand Budicki započela je nova hrvatska modna sezona. Prva večer Schwarzkopf Cro a Portera bila je u znaku avangardnih umjetnika, poznatih i etabliranih modnih lica, ali i mladih dizajnera.
Vidi originalni članak

XD Xenia Design

Već tradicionalno avangardnu večer otvara uspješna dizajnerica Ksenija Vrbanić  koja je predstavila jednu od najženstvenijih kolekcija posljednjih sezona.

Kolekcijom dominiraju slojevitost, spušteni struk, istaknuti džepovi, a vodeći ukras su patenti i naočale koje su u ulozi upečatljivog nakita.

Ksenija je iznenadila odabirom uzoraka – odlučila se za tipično romantični u obliku točkica, a jedan od ukrasa na odjeći je volan. No, Ksenija zna kako transformirati ove detalje i izvesti ih iz njihovog sigurnog romantičnog i ženstvenog okvira u zavodljivu avangardu.

Njena žena i dalje zadržava svoju osobnost, moć i snažan dojam, no za ovu sezonu je odlučila igrati na ženstvenu kartu koja joj odlično pristaje.

Vedrana Mastela

Za slojevito se odlučila i Vedrana Mastela, no u njenom izričaju slojevitost je lagana, prozračna i više ima estetsku funkciju. 

Bermude, crop topovi, harmoničan kolorit i volani čine okosnicu kolekcije. Vedrana se poigrala s prozirnim materijalom koji na jednim kreacijama otkriva sve, dok na drugima prekriva izvrsno ujednačene boje kolekcije.

No, dok Ksenija točno zna što njene klijentice žele i što mogu nositi u svakodnevnom životu, Vedrana je još u potrazi za tim.

Naravno, dizajenerica je predstavila nosive komade koje možemo uklopiti u svoj casual stil, no pojedine kreacije izvan piste ne mogu funkcionirati. No, isto tako, ne mora svaki komad ni živjeti izvan piste – odluka je potpuno na dizajneru, a s njom definira i svoj opstanak na sceni.

Etna Maar

Jednu od najboljih kolekcija večeri predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik za svoj brend Etna Maar.

Funkcionalna, nosiva, topla, bezvremenska  i upečatljiva kolekcija oduševila je gledatelje te pokazala da su avangardna jesen i zima sve samo ne monotone.

Zvijezde kolekcije su definitivno kaputi koje svaka žena želi imati u svom ormaru. Andrijana naravno nije zaboravila ni na svoj zaštitni znak – pletivo koje je šlag na kraju jedne od najnosivijih kolekcija ove dizajnerice.

Pozornost plijene i basic komadi, poput majica, na koje je Andrijana stavila print s programskim kodom njene web stranice, aludirajući na inspiraciju kolekcije, a to je film „The Matrix“.

Snažni komadi, samouvjeren stav, pomalo tajanstven i borben dojam naglašavaju inspiraciju, a Andrijanina borba nije protiv nametnutnih dimenzija, nego protiv prolaznih trendova. U tome je dizajnerica uspjela – bezvremenske kreacije nove kolekcije volimo danas, kao što ćemo ih voljeti i u budućnosti.

 

Mario Vijačkić

Mladi dizajner Mario Vijačkić razbio je tipični zimski kolorit te osvježio pistu žutom bojom.

Odabir boja svakako iznenađuje jer smo od ovog mladog dizajnera navikli gledati sivo-crne komade. Za novu sezonu Mario je odabrao bijelu, žutu i zadržao svoju sivu koja je u ovoj izvedi prije svega prozračan dodatak, a ne baza kao što je prije bila.

Kolekcijom se protežu sportski elementi, a igra s prozirnim materijalima pruža dodatnu dinamičnost komadima. Raščlanjujući pojedine komade, vidi se kako je Mario počeo više razmišljati o onoj komercijalnoj strani u kojoj prije svega prevladava nosivost.

Mario se voli igrati sa ženskom siluetom te s njom manipulirati, ponekad do granice lijepoga. Jasno je da se avangarda poigrava s tom granicom i često šokira. No, koliko god šokantna i ekstravagantna bila, ipak mora služiti onome koji ga nosi.

Evan East

Mladi dizajner Vedran Sardelić prošle sezone se na pistama Schwarzkopf Cro a Portera po prvi put predstavio hrvatskoj publici, davajući naznaku da njegove revije neće biti dosadne.

Nova kolekcija je razbudila publiku, unijela razigranost, ženstvenost i jarke boje koje često u avangardnim kolekcijama nedostaju. No, to ne znači da njegova kolekcija vizualno odskače od ove večeri.

Vedran je predstavio elegantne istočnjačke dive koje kao da dolaze iz neke druge dimenzije – profinjene, neobične, upečatljive i nedodirljive.

Nije samo styling zaslužan za takav dojam, dizajner se i na pojedinim komadima poigrao s mitskim elementima, poput jaknice koja na svom stražnjem dijelu ima detalje koji aludiraju na kralješke.

Na prvu se Vedranova kolekcija ne čini nosiva, no ako izdvojimo kreacije od stylinga i modne piste, dobili smo zaigrane djevojačke komade koje rado želimo nositi.

Ženstvena i pomalo girly, no ipak avangardna i neobična – Vedranova nova kolekcija spaja ono nespojivo u zanimljivo kombinaciju koju ćemo zapamtiti i kad se reflektori ugase.

Spirit by T.B.

Kako Ksenija otvara, tako dizajner Tomislav Bahorić tradicionalno zatvara avangardnu večer. Ovaj put dizajner nas je iznenadio predstavivši i par ženskih modela.

Moramo priznati da nas je uvijek zanimala Tomislavova žena, a gledajući predstavljene kreacije, njegove vizija je itekako zanimljiva.

U novoj kolekciji Tomislav se poigrao s dužinama, što je posebno vidljivo na gornjim dijelovima. Odlučio je pojedine komade skratiti, druge pak odrezati, a trećima promijeniti početnu svrhu. Tako se haljina pretvara u neobičnu kombinaciju majice i suknje, a muški džemperi dobivaju zanimljivu ekstenziju.

Nova Tomislavova kolekcija zatvorila je odličnu prvu večer Schwarzkopf Cro a Portera koja je pokazala kako avangarda može biti puno više od onog očekivanog.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr