Hrvatice obožavaju Louis Vuitton torbice, no kako razlikovati pravu od fejka?

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Louis Vuitton jedan je od najvrjednijh luxury brendova na svijetu, a njihove torbe jako vole i žene u Hrvatskoj - na subotnjoj špici torbice s poznatim logom su nezaobilazne
  • No, znajući da prosječna LV torbica košta tri prosječne hrvatske plaće, nameće se pitanje koliko si žena može priuštiti original?
  • Zahvaljujući sve boljim replikama, krivotvoritelji često uspiju podvaliti kopiju za original. Kako prepoznati fejk Louis Vuitton torbicu?

Prije nekoliko godina, za vrijeme adventa, posjetio me u Zagrebu prijatelj iz Amerike. Šetali smo centrom zaustavljajući se na svim glavnim punktovima i štandovima, kad mi je Devin odjednom postavio pitanje radi kojeg sam se skoro ugušila fritulom. Napola pitanje, napola izjava glasila je: "Ljudi su dosta bogati, ovdje u Hrvatskoj?"

"Kako si samo to zaključio?", zanimao me misaoni proces iza ove poprilično promašene opservacije. "Pa svaka druga žena nosi bundu i Louis Vuitton torbu." Pogledala sam oko sebe. Istina, na svim svojim putovanjima, gotovo nigdje nisam vidjela, sređenije žene nego u Zagrebu. Predvodio je jedino Beograd.

"Velikim dijelom su fejk", odgovorim mu. "Kako znaš?", ne odustaje Devin koji je i dalje prilično uvjeren da smo toliko bogat narod da je ženama vuittonka pristupačna poput vrećice za plac. "Prosječna hrvatska plaća je trećina prosječne Vuitton torbe", odgovaram. Devinu nije jasno zašto bi netko uopće nosio fake bilo koje marke, ako se zna da si ju ne možeš priuštiti, ne izgleda li to smiješno?

Teško je bilo objasniti jednom strancu čitav naš balkanski mentalitet. Kao što je rekao naš poznati street style fotograf Goran Čižmešija u nedavnom intervjuu kada je usporedio Hrvatice s Parižankama: "Hrvatice jednostavno pate na istaknute logotipe. Istočnjaci generalno vole trendove i logomaniju. To što si ne mogu priuštiti original, ne znači da neće nositi kopiju."

No, vrlo često žene ni ne znaju da hodaju s lažnjakom. Neiskusno oko ne bi primjetilo razliku ni da drži u rukama original pokraj stvarno dobre kopije, međutim razlike itekako postoje. 

Moda Za oko nam je zapela Severinina Louis Vuitton torbica, model koji se ne viđa često kod nas

Kako razlikovati pravu od fejk Louis Vuitton torbice?

Ako su se krivotvoritelji u nečemu ispraksirali, onda su to LV torbice. Mnoge krivotvorine je teško razlikovati od prave, a ovo su neki detalji na koje moraš obratiti pozornost ako se nađeš u situaciji da ti netko nudi "pravu vuittonku".

Autentična Louis Vuitton torba ima sljedeće karakteristike:

Kvalitetni materijali: Louis Vuitton torbe su skupe što znači da su izrađene su od skupih materijala poput krokodilske, janjeće ili devine kože. Lažne su rađene od umjetne kože, a na dodir su grube i nekako krute. Prava koža bit će glatka i mekana.

Obrub: Louis Vuitton ukrasi su napravljeni od Vachetta kože i prirodno tamne kako torba stari. Većina lažnjaka je izrađena u svijetlosmeđoj ili lažnoj ostarjeloj boji  koja se neće mijenjati s godinama.

Postavljanje monograma: Postavljanje monograma vrši se pažljivo i na originalu sigurno neće biti nakrivo niti odsječeno. Izgledat će isto na svakom stilu torbe. Koža je jedan kompaktni komad i materijal se sa stražnje strane nastavlja naprijed. Nikada nećeš vidjeti šav nasred torbe.

Oznake: Nikada se ne pričvršćuju na Louis Vuitton torbu. Možda dolaze s etiketama, ali se jednostavno stavljaju u torbicu ili vrećicu za prašinu. Ne pričvršćuju se plastikom ili iglama kako to često bude na lažnjacima.

Pazi na dodatke: Mnogi LV lažnjaci dolaze sa dodacima koje autentične Louis Vuitton torbe nemaju. Neverfull model ima opciju dodavanja naramenice, međutim, to nije standardni dodatak. Original dolazi s dvije trake koje se mogu nositi preko ruke. Lažne verzije mogu imati pričvršćenu naramenicu ili dodatak.

Obavezno provjeri ručke i šavove: Pažljivo pregledaj izradu. Sve Louis Vuitton torbe imaju precizne šavove koji su izdržljivi i neće pokazivati labave niti, a ručke svake torbe spojene su posebnim ljepilom za kožu. Nećeš vidjeti nemarnu izradu ili labave šavove, a ako vidiš to je sasvim siguran pokazatelj da je torba lažnjak.

Provjeri natpis na torbi: Slova su još jedan dobar pokazatelj autentičnosti LV torbe. Primjerice, gdje god je napisano Louis Vuitton, prvo provjeri slovo O. Trebalo bi biti okruglog, a ne ovalnog oblika. Mnoge lažne verzije koristit će O-ove ovalnog oblika.

Prave Louis Vuitton torbe ne dolaze s certifikatom o autentičnosti. Još jedan pokazatelj da je torba lažna je ako ima karticu autentičnosti. U original LV unutra ćeš možda pronaći karticu krem boje s nazivom stila torbe i kodom, ali nikada certifikat koji obično stoji u lažnjacima da uvjeri naivne kupce u autentičnost torbe.

Otkrivamo Četiri dizajnerske torbice u koje se najviše isplati investirati - mogle bi vrijediti dvostruko!

Najpopularnije i najčešće replike

U kolekciji Louis Vuittona postoji mnogo različitih stilova i uzoraka torbi, a neki stilovi i torbe češće se repliciraju od drugih. 

Najpopularniji uzorak je Signature Monogram Canvas. Ovaj uzorak sadrži tamnosmeđe LV logotipe na bogatoj tamnosmeđoj kožnoj pozadini i nikada se ne mijenja niti se radi s dodatnim bojama. 

Najprepoznatljivija estetika Louis Vuittona, platnena torba s monogramom LV, klasik je više od 100 godina.

Ovaj materijal bio je za svoje vrijeme revolucionaran zbog procesa obrade i rezultirajuće neusporedive trajnosti. Iako je platno s monogramom nevjerojatno luksuzno na dodir, ne bi smjelo imati elemente kože. Često će krivotvoritelji koristiti neku vrstu umjetne kože i ispisati monogram na njoj, jer ne mogu replicirati proces LV obrade. Pazi! Ako se platnena monogram torba čini poput kože, to je lažnjak. Ova torba bi trebala biti kruta i izdržljiva, a ne mekana i gipka.

Kolekcija Takashi Murakami: Još jedna često replicirana torba je ona koju je izradio dizajner Takashi Murakami kada se 2003.udružio s Marcom Jacobsom i izdao ovu jedinstvenu kolekciju. Torbe su izrađene od bijele kože i sadržavale su 33 različite boje prepoznatljivih LV logotipa. Ove original torbe su jako rijetke, a njihova cijena s vremenom samo raste, što ih čini izvrsnim kolekcionarskim predmetom.

Speedy  je najpopularniji model torbi Louis Vuittona. Jednostavan je dizajn s dvije zaobljene ručke na vrhu i potpunim zatvaranjem. Ova se torba nosi ručno i ne dolazi s remenom. Ima zlatni lokot, a unutar torbe nalazi se jedan mali džep. 

Ovo su glavne stvari na koje moraš paziti pri kupnji LV torbi, ako ju ne kupuješ u službenom dućanu gdje možeš biti sigurna da ćeš dobiti original. I za kraj, generalni savjet je - ako ti netko prodaje Louis Vuitton torbu u dobrom stanju, cijena će biti tek nešto niža od originala, no ako je puno niža, tu nešto smrdi, a svakako nije koža.

Posjeti Miss7.24sata.hr