Grubić design - nakit koji obožava Josipa Lisac

Privatno
Grubić design nije samo sinonim za nakit inspiriran bogatim povijesnim razdobljima, nego i za obiteljski posao koji postoji već gotovo tri desetljeća. Svoje radove izlažu u galerijama na Cresu, Novalji, Pagu i u Zagrebu, dok ih njihovi inozemni partneri predstavljaju u Njemačkoj i Španjolskoj. Ovaj nakit rado nosi i jedna od najinspirativnijih pojava na našoj glazbenoj sceni - Josipa Lisac. Kao Josipa i ovaj je nakit posve unikatan te za cilj ima poslati određenu poruku. Dakle, ne radi se samo o modnim dodacima kao pukim estetskim oblicima, nego i o sredstvu pomoću kojeg pričamo tko smo. Na temu njihovog nakita popričali smo s obitelji Grubić.
Vidi originalni članak

Koliko dugo postoji vaš brend?

Grubić design je nedavno obilježio 25 godina rada, uskoro 28 godina u dizajnu nakita.

Koliko kolekcija imate iza sebe i koja je osnovna poveznica između njih?

Postoje brojne kolekcije koje su stalno prisutne u našem dizajnu, ali i one koje se nalaze u redu čekanja. Prednost je što smo održali svevremenski koncept i sve što izlazi iz našeg studia dugotrajno je. Prepoznatljivim dizajnom uživamo u potpunoj slobodi, stvarajući nebrojene kolekcije inspirirane bogatim povijesnim razdobljima, od rubnih dijelova društva do velikih vladara. Bez postavljenih granica svjedočimo prepoznavanju i razotkrivanju osobnosti u različitim kulturama, gdje se oslikava sva ljepota i različitost društva od nepisanih društvenih normi. Tako su kroz različite materijale, uvijek prisutne kolekcije: Stari Rim, Elizabeta I, Tri generacije sakralnih motiva, Tradicija i nasljeđe, Aristokracija, Urbani ratnici, od ulične mode do ekstravagancije...

Koju poruku odašilje vaš nakit?

Nakit kroz dodir slijedi svaki pokret. Svojim stylingom svaki lik prenosi određenu poruku. Našim dizajnom želimo zadovoljiti sve ukuse i stilove, ne robujemo hirovitim modnim kretanjima. Svakom klijentu nudimo rješenje i ishod je uvijek obostrano zadovoljstvo.

Kakve materijale preferirate u svom radu?

Dostupnost materijala je fantastična i sve veći izazov nama kao dizajnerima. Ne ograničavamo se na jednu vrstu materijala i jedan stil. Ipak, najčešće koristimo kovine i različite lance u kompoziciji s kožom, poludragim kamenjem i staklenim perlama. Iz posebnosti prema unikatnosti...

Koja povijesna razdoblja vas poglavito inspiriraju u radu i zašto?

To je Stari Rim - snažna kolekcija s komadima nakita poput različitih štitova, kožnih ovratnika, različitih kovina, lanaca i medaljona - razderotine na metalu kao posljedica borbe. Snaga i moć vladara, hijerarhija unutar zatvorenog grada, od prosjaka do vladara.

Kako se Josipa Lisac zaljubila u vaš nakit?

Grubići su oduvijek Josipini veliki fanovi. Josipa Lisac je istančanog ukusa do savršenstva...Nisu joj potrebni stilisti i način kako se predstavlja za nas je uvijek bio i inspiracija, njezina posebnost. Razmjenom ideja uvijek iznalazimo nekoliko rješenja i Josipa  to voli nositi. Svakako uživamo u jednoj takvoj suradnji.

Kakvi su žena i muškarac koji nose vaš nakit?

To je kao nekakvo premještanje likova iz prošlosti u današnje vrijeme ili kako bi oni izgledali u budućnosti. To je kreativan labirint pun izazova. Bezbroj ideja i sve ostvarive. I sami klijenti su inspirativni, tako da pored tako širokih kolekcija izrađujemo nakit kakav smo zajedno dogovorili, donose nam odjeću, mi ponudimo nekoliko rješenja i to je obostrana sreća! Naše galerije U Zagrebu, Cresu i Pagu posjećuju turisti iz čitavog svijeta i zanimljivo je promatrati i uspoređivati različite interese, gdje su granice, predrasude. Kroz kontakte naši kupci postaju i prijatelji, javljaju se mailovima i preko društvenih mreža, prosljeđuju fotografije, vraćaju se...

Kako izgleda proces izrade i koliko traje?

Svaki komad nakita nastaje iz crteža, bilješki kako bi sačuvali ideju. Neke stvari nastaju odmah uz dobru pripremu, dok neke čekaju pravi trenutak i primjeren materijal za izradu.

Čime se još bavite, osim izradom rukotvorina?

Pored izrade nakita, okupirani smo vođenjem vlastitih galerija u kojima održavamo prepoznatljiv stil i ugođaj. Antikni namještaj, različite instalacije, odabrana glazba, aroma lampe, svijeće, poseban ugođaj gdje uživamo s klijentima.

Kakav vam je profil dosadašnjih kupaca i koja vam je ciljana publika?

Kod naših klijenata, dizajnom i cijenom želimo zadovoljiti mlađu populaciju i dopustiti im da uživaju u eksperimentiraju s nakitom i formiranjem nekakvog stila.

Koji su vam omiljeni motivi u izradi vaših komada?

Kod pojedinih komada nakita izbjegavamo simetriju, metale dorađujemo patinom kako bi se izbjegao sjaj i dobi efekt antiknog. Kontrast stvaramo kroz različite kompozicije, boje i oblike. Naš prepoznatljiv motiv su nepravilne kovane karike koje koristimo u gotovo svim kolekcijama.

Koji vam je najtraženiji komad?

Favorit komadi nakita se mijenjaju iz dana u dan i nema posebnih pravila - svaki komad nakita je nosiv i rješava više odjevnih kombinacija, to olakšava odabir klijentima...

Budući planovi?

Tokom ljetnih mjeseci kada imamo puno obaveza u turizmu, istovremeno pripremamo novu kolekciju nakita koja ima radni naslov Kapsula budućnosti. Svaka kolekcija nastaje kroz zamišljenu priču, ispričat ćemo uskoro i ovu!!

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr