Gothic stil za odvažne žene

Petar Glebov/Pixsell
Platforme, tamne boje i veliko srebreno prstenje čine okosnicu darkerskog stila umjetnice i performerice Ksenije Kordić koja sebi često izrađuje pojedine odjevne predmete kako bi imala kombinaciju kakvu želi, a njene svilene marame brenda Kteis postale su pravi hit te većinu narudžbi izrađuje za inozemstvo.
Vidi originalni članak

"Odijevanje je način kreiranja svakodnevnog života, umijeće predstavljanja same sebe ili pomicanja predodžbe o samoj sebi. Ponekad raspoloženje utječe na odabir odjeće, a ponekad je i obratno. Tako da moram priznati da je moj odnos prema odjeći vrlo blizak odnosu prema samoj sebi jer je u neraskidivoj vezi s mojim identitetnom", objasnila je umjetnica.

Ciljani shopping je najbolji

Njen darkerski stil, u kojem pretežito prevladava crna boja, tijekom vremena se pročistio te je Ksenija trenutno u minimalističkoj fazi – što jednostavnija odjeća ukrašena s pokojim simboličnim modnim detaljem. U shopping najčešće ide vrlo ciljano jer točno zna što želi i kako pojedini komad treba izgledati. Nažalost, njene modne želje se često ne poklapaju s ponudom te u kupnju ide sve rjeđe. Njen uistinu specifičan stil teško se gradi u hrvatskim trgovinama tako da Ksenija već godinama kupuje putem interneta, a rado sama sebi izrađuje pojedine komade.

"Vlastitu odjeću kreiram oduvijek i to iz praktičnih razloga. Naime, jednostavno najčešće ne mogu pronaći odjevni predmet kakav sam zamislila. Imam jako dobru krojačicu u susjedstvu kojoj odnesem skicu ideje i ona to uvijek odradi vrhunski tako da je 50% odjeće koju nosim u stvari potpuno moja. Od materijala najviše volim svilu, baršun i pamuk", naglasila je Ksenija.

"Modni trendovi su krivi za uniformiranost"

U širokom luku izbjegava second hand trgovine jer ne može zamisliti nošenje odjeće koja je prije nekom drugom pripadala. Modne trendove uglavnom izbjegava jer ju iritira neinventivnost i uniformiranost u odijevanju, a smatra da su za to krivi upravo trendovi. No, to ne znači da ne voli i ne prati rad pojedinih dizajnera.

"Postoje dizajneri koje neizmjerno cijenim kao autore, pa čak i umjetnike. Prije svih tu je pokojni Alexander McQueen, a među brendovima bih istaknula Givenchy. Među hrvatskim dizajnerima bih izdvojila Juraja Zigmana. Uživam u svemu što se tiče mode i pratim sva zbivanja na sceni, čak i kada nemaju puno veze sa mojim stilom. U tom smislu podržavam sve modne dizajnere i drago mi je da ih i kod nas ima sve više", objasnila je umjetnica.

U svom ormaru ima i pokoji dizajnerski komad: primjerice, maramu koju je dobila na poklon od Martine Moon, dizajnerice modnog brenda Druid i narukvicu Danijele Štambuk. Kseniju najčešće možemo vidjeti u crnim samt hlačama, pamučnoj majici s printom, remenom s piramidama i Martensicama – za svaki dan bira bazične i svevremenske goth kombinacije. Najviše novca Ksenija troši na cipele. Obožava modele u ponudi brenda Demonia, a veliki je obožavatelj Pennangalan čizmi, koje među ostalom, nosi i Marilyn Manson.

"Nosim isključivo platforme svih vrsta i oblika. Volim kad me cipele čine višom, iako sam prilično visoka i bez njih. Kod cipela najviše cijenim voluminoznost, gajim averziju spram malih, uskih i mekanih modela", istaknula je Ksenija.

Nije ovisnica o torbama tako da već godinama nosi model brenda Lip Service koji je u isto vrijeme funkcionalan, kvalitetan i lijepog dizajna. No, zato si Ksenija daje oduška kad je nakit u pitanju. Voli srebrni nakit, a svakodnevno nosi prstenje. Nakit doživljava kao nešto veoma intimno, a puno komada su ujedno bili i pokloni te zbog toga imaju za Kseniju i posebno značenje.

"Kvalitetna šminka – alfa i omega dobrog looka"

Ksenija je veliki ljubitelj šminke i smatra da se bez nje ne može kreirati dobar i uspješan look. Najviše šminka oči i u svojoj kolekciji ima preko stotinjak pigmenata. Kao svakoj ženi blijede puti, odabir prikladnog tekućeg pudera, predstavlja veliki problem. Zbog toga najčešće bira brendova s profesionalnom šminkom, poput kozmetičke kuće MAC. Za dan se šminka jednostavnije, dok za večer bira razne verzije smokey eyes-a. Obožava parfeme, a omiljeni su joj Flowerbomb Victora&Rolfa, Agne ou Demon Givennchyja i Elle Yves Saint Laurent-a koji nosi svakodnevno.

"Rijetko mijenjam frizuru i boju kose. Volim imati dugu kosu, jer se onda svakodnevno može mijenjati stil i oblik. 15 godina sam nosila dugu crnu kosu, a sada sam ju odlučila izbijeliti (ne boje je lakše kombinirati), tako da sam se morala ošišati, pa sam u šarenoj međufazi dok ostaci bojanja u crno ne nestanu", objasnila je Ksenija.

Ksenija i ovu zimu pretežito nosi crnu boju, no često svoj stil osvježi crvenom, plavom, zlatnom i ljubičastom. Veliko prstenje i ogrlice zanimljivog oblika zaokružuju njen goth stil.

U galeriji detaljnije pogledajte Ksenijine najdraže kombinacije....

Zahvaljujemo se uslužnom osoblju HDLU-a (Trg žrtava fašizma bb, Zagreb) na ustupanju prostora.

Posjeti Miss7.24sata.hr