Etno stil: Modno putovanje od šezdesetih do danas

Zara
Zahvalimo Yves Saint Laurentu, kojeg je Maroko inspirirao za etno kolekciju šezdesetih godina
Vidi originalni članak

Ponekad je teško otkriti točno kako je nešto ušlo u modu - zadatak istraživanja i pronalaska novih trendova zanimanje je koje u zapadnom svijetu privlači sve više mladih. No, za neke stvari ipak možemo biti sigurni odakle su stigle, a u rijetkim trenutcima i tko ih je učinio popularnim. Boho chic, etno chic ili kako je poznat u krugovima koji manje prate trendove, folklor, svoj uspon na modne piste nije započeo putovanjem nekog dizajnera u zemlje trećeg svijeta u potrazi za inspiracijom, već jednim poprilično luksuznim ljetovanjem.

Yves Saint Laurent, dizajner koji je osnovao jednu od najpoznatijih modnih kuća današnjice, krajem 1960-ih proveo je nekoliko tjedana u Maroku, gdje se družio s glumicom Talithom Getty. Udana za bogatog nasljednika naftnog carstva, Talitha je u Hollywoodu uspjela ostvariti nekoliko filmskih uloga, no nakon braka većinu vremena provodila je upravo u ovoj afričkoj državi. “Talitha i njezin suprug Paul stajali su na terasi okupani mjesečinom u Marrakeshu, prekrasni i prokleti”, izjavio je Laurent opisujući trenutak koji mu je godinama kasnije služio kao inspiracija pri dizajniranju. Sličnu ideju imao je i fotograf Patrick Lichfield, koji je, za vjerojatno najpoznatiju fotografiju koju je snimio, Talithu fotografirao u siječnju 1969. - u šarenom kaftanu, dimijama i visokim bijelim čizmama. Iako mu je cilj bio uhvatiti trenutak i emocije, Lichfield je, tvrde modni stručnjaci, ulovio prvo utjelovljenje trenda koji već skoro 60 godina ne jenjava. Iako su ’60-e i ’70-e bile poznate po hippie pokretu i njegovom pratećem modnom izričaju, upravo je Talitha na krovu zgrade u Marrakeshu boho chic lansirala kao trend, a sebe u status zvijezde u modnim analima.

Daleko manje poznata od gospodina Laurenta, ova dama i danas služi kao inspiracija modnim dizajnerima, a s obzirom na to da su proteklih nekoliko godina izašla čak dva filma o životu Yvesa Saint Laurenta, ne čudi da je upravo prvi promotor ovog načina odijevanja u visokoj modi potaknuo mlađu generaciju dizajnera - Burberry Prorsum, Etro, pa čak i samog Valentina, da opet prigrle njegovu inspiraciju. Ovogodišnjem uzletu svakako je pridonjela i popularnost 1970-ih, resica, brušene kože i šešira, koja je očita na pistama još od prošle sezone.

Proljeće i ljeto pred nama bit će puno dugih haljina, lepršavih suknji koje se pomiču i s najmanjim daškom vjetra, laganim, prozračnim tkaninama i romantičnim uzorcima. Boemska žena, ljubiteljica jednostavnosti, prirode (i hrpe šuškavog nakita) vraća se na ulice gradova, a njezinu siluetu za 2016. najbolje su ocrtali Gucci, Etro, Alberta Ferreti, Roberto Cavalli i Philosophy.

Od statement komada nakita, preko šarenih ogrtača koji mogu odlično funkcionirati u kombinaciji sa običnim t-shirtom, trapericama i tenisicama do dimija sa stiliziranim kašmirskim uzorkom (koji je rezerviran za najzagriženije fanove boho chica), ovaj trend doista je jednostavno prigrliti.

Posjeti Miss7.24sata.hr