Kupujmo domaće: brend MATEE creative studio ima odlične dvobojne kapute

Emma Ivanković Foto: Emma Ivanković, Matee kaput
Vidi originalni članak
  • Posebniji dizajn domaćih brendova uvijek nam je drago pronaći, a u ponudi brenda dizajnerice Matee Ribičić pronašle smo predivne modele od kojih su nam pažnju najviše privukli dvobojni kaputi
  • MATEE creative studio ručno rađeni kaputi mogu biti jedinstven dodatak našoj garderobi, a Matea nam je otkrila odakle crpi za svoje modele
  • Uz dvobojne kapute koji se šivaju, iz brenda MATEE  uskoro možemo očekivati pregršt modnih novosti!

Statement zimski kaput kojim ćemo upotpuniti kombinacije za hladnije dane te ih učiniti posebnijima i upečatljivijima uvijek nam je drago naći u kolekcijama domaćih brendova, a s potpisom mladog brenda MATEE creative studio, dizajnerice Matee Ribičić po narudžbi su dostupni predivni dvobojni kaputi koji svakako privlače pažnju.

Dizajnerica Matea, koja je prije nekoliko godina diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu te odlučila pokrenuti vlastiti brend, ispričala nam je kako je priča počela: "Moda je nešto što me oduvijek zanimalo i čime sam se htjela baviti. Još od malena sam stalno nešto izrađivala, slikala i živjela u tom, umjetničkom svijetu. Tijekom fakulteta sam izradila dvije kolekcije i vidjela kako zapravo funkcionira taj proces. Od razrade teme, osmišljanja vlastitih ideja, kreiranja, nabave materijala, šivanja, marketinga, izrade portfolija i na koncu revije koja je bila završni dio. Do sada sam imala nekoliko kolekcija, revija, izložbi i sajmova. Ono što me najviše inspiriralo za pokretanje vlastitog brenda MATEE creative studio kakav je danas je upravo moja diplomska kolekcija pod nazivom 50s“Athleisure koja je nastala spajanjem mode 50-ih godina i suvremene sportske odjeće čime sam stvorila  hibridne oblike kakve vidite u mojim radovima".

Matea smatra kako je "bezvremenost koncept koji se često koristi u vezi s modom i modnim dizajnom, a predstavlja neovisnost vremena i prostora, koncept koji mi sami doživljavamo u svijetu kroz sadašnjost, prošlost i budućnost, a to je upravo ono što ja želim prikazati kroz svoj rad. Ne postoje ograničenja u modi, sve je spojivo i sve ide zajedno dok mašti nema kraja", ispričala nam je mlada dizajnerica.

Moda Topli šal u vedroj nijansi odlično podiže zimske modne kombinacije, donosimo predivne modele

Matea je otkrila kako "inspiracija za dizajn odjeće može potjecati iz različitih izvora i područja. Ono što mene često zna inspirirati je istraživanje prošle epohe i povijesti mode kako bih dobila inspiraciju za suvremene kolekcije. Oduvijek me je privlačila elegancija i estetika 50-ih godina. Ta era je poznata po ženstvenim krojevima, glamuroznim haljinama, visokom struku, suknjama punog kruga, a muška moda se isticala klasičnim krojevima odijela i eleganciji. Taj retro šarm i nostalgičan osjećaj je nešto što me uvijek inspirira."

"To je razlog zašto sam za diplomsku kolekciju izabrala upravo 50-e. Cilj je reinterpretacija glavnih elemenata mode 50-ih godina u suvremenom kontekstu. Budući da sam oduvijek voljela te siluete istaknutog struka koji se širi, željela sam svoj osobni stil prenijeti i na svoje kreacije", opisala je Matea o svojoj inspiraciji i cilju svojih dizajna, u koje se trenutno ubrajaju kaputi, hudice i haljine.

Matea posebnu pažnju posvećuje i materijalima od kojih izrađuje svoje dizajne. " To su uglavnom prirodni materijali, kao što su vune i pamuci jer nastojim smanjiti štetan utjecaj mode na okoliš budući da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača u svijetu. Koristim samo najkvalitetnije materijale, jer želim da moji odjevni predmeti budu oni koji će se nositi godinama".

Opisala nam je i kako teče cijeli proces izrade jednog njenog dizajna, točnije dvobojnog kaputa. "Proces izrade odjevnog predmeta obuhvaća nekoliko ključnih faza, te zahtjeva dosta vremena i posvećenosti. Osobno, kao modni dizajner ne bavim se samo dizajnom nego cijelim procesom izrade. Prva i najvažnija faza je traženje inspiracije i istraživanje trendova, materijala, boja i oblika kako bi napravili određeni dizajn, bilo jednog predmeta ili cijele kolekcije, koji nakon toga skiciram na papir i razradim ideju do kraja."

"Kada sam odabrala dizajn koji želim, slijedi potraga za materijalima koje sam zamislila te dodataka koji su potrebni za odjevni predmet, u ovom slučaju je to cif određene boje i dužine, flizelin za međupodstavu, podstava itd. Nakon toga potrebno je izraditi kroj za kaput u određenoj veličini te ga modelirati po potrebi. Kada pripremim sve krojne dijelove i dodam šavne dodatke, slijedi rezanje krojnih dijelova u materijalu i podstavi, koji dalje obrađujem, lijepim međupodstavu i spajam, čime stvaram odjevni predmet. Nakon što sam spojila sve vanjske dijelove kaputa, slijedi šivanje podstave i našivanje na kaput."

"Nakon što sam zašila cijeli odjevni predmet, ušila cif ili neko drugo kopčanje i sašila pojas, slijedi završna dorada kao što su ušivanje etikete, rezanje konaca i peglanje cijelog odjevnog predmeta. To je uglavnom cijeli proces koji prođem prilikom izrade jednog kaputa", u detalje nam je opisala Matea ovaj zanimljivi proces svog kreativnog stvaranja modela dvobojnog kaputa, za koji kaže kako je i definitivno njezin najtraženiji model.

"Kada sam napravila prvi dizajn svi su poludjeli za tom dvobojnom verzijom kaputa i samo su izlazili u novim bojama". Matea nam je otkrila i kako nam uskoro sprema i nešto novo. "Naravno, konstantno imam nove ideje za stvaranje novih kolekcija i odjevnih predmeta, još kad bih imala vremena realizirati sve što je u mojoj glavi bilo bi odlično. Trenutno radim na nekim novim modelima kaputa koje možete uskoro očekivati, a pored toga trenutno sam u procesu izrade nove kolekcije košulja i još mnogo drugih stvari."

Za one koji razmišljaju o narudžbi i kupnji ovog modela kaputa, Matea je ispričala kako funkcioniraju cijene. "Cijena je posebna za svaki pojedini model. Svakom kupcu pristupam individualno i sam proces kupnje prolazi u intenzivnoj komunikaciji i dogovoru s klijenticom. S obzirom na to da je sve ručni rad, svaki proizvod je visoko „customiziran“, a naravno, na cijenu će utjecati odabrani materijali, veličina i količina prilagodbi. Početna cijena kaputa je 200 eura na više, cijena haljina od 130 eura a hudica od 80 eura."

Više informacija o brendu te postojećim i novim dizajnima može se pronaći na službenim Facebook i Instagram profilima Matee creative studio brenda!

Moda Kamo sa zaostalim kovanicama kuna? Pronašli smo brend koji od njih izrađuje nakit

 

Posjeti Miss7.24sata.hr