Bijela haljina - vladarica ljeta

Gulliver Image/Getty Images
Kao što je crna haljina simbol profinjenosti i elegancije, tako je ona bijela simbol ljeta i ženstvenosti. Ništa ne pristaje tamnoj puti kao bijela pamučna tkanina. No, na listi bijelih ljetnih komada, visoko iznad bijele košulje i bijelih bermuda, drži se bijela haljina.
Vidi originalni članak

Bilo da se radi o kraćoj verziji ove haljine ili onoj dužoj, volimo je svejedno jer ništa ne izgleda tako prozračno i ugodno kao što je to bijela haljina.

Mala crna haljina možda je ušla u povijest zahvaljujući legendarnoj Coco Chanel, no mnoge poznate dame nisu izlazile iz one bijele. Tako je primjerice Yoko Ono svoju kratku vjenčanicu nosila i nakon vjenčanja, a Bianca Jagger je obožavala sve bijele kreacije. 

Velika prednost bijele haljine leži i u činjenici da ju je iznimno lako kombinirati. Dovoljan je tek jednostavan detalj poput ogrlice i malene torbice kako biste izgledali profinjeno. Pritom će se dame koje teže sofisticiranom looku odlučiti na jednostavan zlatni nakit, dok će hrabrije fashionistice posegnuti za detaljima jarkih boja.

Što se tiče obuće, teško ćete pogriješiti. Možete obući prave ljetne klasičarke – espadrile. Tako ćete svom looku dati pravi morski efekt. Ako pak obujete uobičajene crne balerinke, izgledat ćete profinjeno poput Audrey Hepburn, a ako se odlučite za cipele na petu, izgledat ćete jako zavodljivo. Možete se potpuno povesti za trendovima pa izabrati gladijatorice - i one ravne i one s visokim potpeticama izgledat ćete sjajno. Pritom budite potpuno slobodne pa izaberite zlatne gladijatorice. One će uz bijelu haljinu savršeno naglasiti vaš preplanuli ten. 

Ako razmišljate o kroju, tu također ne moguće pogriješiti. Iznimno ženstven model iz 50-ih, uzak u struku i širok poput zvona u donjem dijelu, pristajat će romantičarkama, dok će iznimno kratak ravni model u stilu 60-ih voljeti odvažnije trendseterice. Tu su i duge haljine do poda koje će preferirati moderne boho djevojke.

Kako bijelu haljinu nose poznate dame

Kate Middleton

Vojvotkinja od Cambridgea i jedna od najvećih britanskih ikona stila, za krštenje svoje djevojčice odlučila je obući bijelu haljinu. Haljina dugih rukava, čiji je kroj toliko svojstven za Kate, sezala je do koljena te se lagano širila u zvono. Damski dojam ove elegantne kreacije naglasio je efektan šeširić, dok je look bio zaokružen bijelim salonkama.

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner se na ovogodišnjoj dodjeli nagrada ESPYS pojavila u bijeloj Versaceovoj haljini o kojoj se pričalo danima. Pitanje je koliko je javnost zainteresirana za njenu bijelu haljinu iz razloga što je do nedavno bila muškarac, a sada nas osvaja ženstvenim kombinacijama, a koliko je riječ o samoj haljini, no to ionako nije ni bitno. Efektni dugi rukavi i dužina haljine koja je sezala sve do poda, učinili su da Caitlyn izgleda fantastično.

Diane Kruger

Glumica se odlučila za  glamuroznu varijantu. I ona je kako Caitlyn Jenner posegnula za bijelom haljinom do poda, no ova je haljina imala zanimljiv detalj - prozirni donji dio. Što se tiče samog kroja, on također osvaja svojim užim gornjim dijelom s dugim rukavima i donjim koji se lepršavo širi do poda. Ona je svoj look kompletirala malom torbicom koja se presijavala u zlatnim i srebrnim nijansama, tamnim crvenim lakom na noktima i crvenim ružem za usne.

Alexa Chung

Poznata fashionistica uvijek je hrabra u svojim modnim odabirima pa se i u slučaju bijele haljine odlučila za model koji je daleko od onih uobičajenih. Njena je kreacija bila vidno inspirirana dozom maskuliniteta i krojevima koji podsjećaju na odore. To je bilo vidljivo u ruskoj kragni, podignutim ramenima i gumbima kojima se haljina zakopčavala. Alexa je look zaokružila plavo sivim salonkama ledene nijanse.  

Miranda Kerr

Manekenka je odustala od klasične bijele haljine i odlučila se za iznimno popularnu kombinaciju crop topa i visoke suknje koja je sezala ispod koljena. I ona je kao većina poznatih dama u ovom slučaju odustala od pretjerane uporabe nakita. Dovoljne su bile tek tanke narukvice i tamni crveni lak na noktima koji se očito fantastično slaže s bijelim elegantnim kombinacijama. Look je zaokružila crnim salonkama.

Kako bijelu haljinu vide poznati dizajneri

Valentino

Valentino ženu u bijeloj haljini vidi kao modernu hippie ratnicu. Njena bijela haljina ima ornamente od savršeno izvezene čipke, a od obuće bira crne ravne gladijatorice s tankim kožnim remenčićima koji sežu do koljena.

Chanel

Karl Lagerfeld u ovom se slučaju potpuno udaljio od klasičnog Chanel modela i napravio futurističku verziju male bijele haljine. Kendall Jenner ovdje nosi geometrijski nadahnutu bijelu kreaciju koja je upotpunjena retro futurističkim nakitom u vidu narukvica.

DKNY

Donna je možda otišla s pozicije glavne dizajnerice svog brenda, ali bar je iza sebe ostavila svoju inačicu male bijele haljine. Ovaj model neodoljivo podsjeća na nešto što bi nosila Audrey Hepburn, osim što bi ona na noge obukla balerinke, a ne visoke tenisice, no modernim ikonama stila i to je dopušteno.

Elie Saab

Uvijek beskrajno ženstven, ovaj modni dizajner bijelu haljinu vidi u prljavo bijeloj boji i naravno, njegovoj omiljenoj čipki. Njegova je žena u bijeloj haljini od glave do pete prekrivena prozirnom prljavo bijelom čipkom, na nogama nosi ravne sandale, a ruke drži u džepovima koji su odličan dodatak svakoj haljini.

Romantična čipka, stroga geometrija ili lepršava senzualnost? Izbor je na vama! Stoga, iskoristite ljeto dok traje i uvucite se u neku od bijelih haljina, jer one ovo ljeto dolaze u svim oblicima. 

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr