Abeceda talijanske mode: 19 najpopularnijih talijanskih brendova, od luksuznih do premium

Instagram @fendi Talijanski modni brendovi
Vidi originalni članak
  • 'La Dolce Vita' ili radije bezvremenska elegancija? 
  • Italija je je poznata po svom načinu življenja 'slatkog života', u smislu kuhinje, arhitekture i, naravno, mode
  • Moda iz Italije je ženstvena, šarena, jednostavno cool i ležerna

Način na koji se odijevaš izraz je tvoje osobnosti - toga se u Italiji doslovno drže. Dobar ukus je visoko cijenjen, a dobro odijevanje za svaku prigodu praktično je svakodnevni bonton. Dakle, što definira talijanski izgled? Za razliku od njemačke ili skandinavske sklonosti minimalizmu te „undone” izgledu koji dominira francuskim chicom, u Italiji se fokusiraju na detalje. Lijepe cipele - po mogućnosti cipele s niskom potpeticom ili slingback cipele - jednako su važne kao i sunčane naočale i kožna torbica. Također je važno fokusirati se na kvalitetu i individualni stil umjesto jurnjave za trendovima. Što osobnije, to bolje!

19 najboljih modnih brendova iz Italije koje doista vrijedi nositi

Koje modne marke dolaze iz Italije? Svi znaju Pradu, Gucci i Dolce & Gabbanu, ali to nikako nisu sve. Uz Francusku, Italija je jedna od „najmodnijih“ zemalja u Europi. Tjedni mode se ne održavaju bez razloga svake godine u Milanu - dizajneri poput Miuccie Prade, Donatelle Versace i mnogih drugih porijeklom su iz Italije i desetljećima stvaraju kultne kolekcije. 

Luksuzni brendovi iz Italije

Ono što svaka talijanska modna marka u luksuznom sektoru ima su visokokvalitetni materijali. Jesi li bila u Italiji? Kamo god pogledaš, vidjet ćeš nekoga u mekom kardiganu od kašmira ili bezvremenskim kožnim mokasinkama. Međutim, Talijanke ne bježe ni od uzoraka i boja. Ovi modni brendovi to i dokazuju…

1. Gucci

Guccio Gucci osnovao je tvrtku u Firenci 1921. godine, pa jedna od najpoznatijih modnih marki iz Italije ima više od stotinu godina povijesti. Gucci je u početku bio poznat po kožnoj galanteriji, osobito torbama. Iz modne perspektive, Gucci je poznat po finim krojevima i materijalima, kao i po žarkim bojama - pod utjecajem bivših kreativnih direktora kao što su Tom Ford i Alessandro Michele. Sabato de Sarno je Guccijev glavni dizajner od 2023. godine. 

2. Prada

Slično Gucciju, Prada je početni fokus imala na kožnim proizvodima poput rukavica, kofera i torbi. Osnovana od strane braće Maria i Martina u Milanu 1913. godine, Prada se od tada etablirala kao jedan od najpopularnijih luksuznih brendova na svijetu. Miuccia Prada, unuka osnivača Maria Prade, sada je sinonim za brand. Kao jedna od najvažnijih dizajnerica, ostavila je trajan utjecaj na svijet mode zahvaljujući svojim inovativnim idejama i nekonvencionalnim dizajnom. Prada je čista i ekscentrična u isto vrijeme i nikada ne bježi od neobičnih kombinacija boja. Danas Miuccia Prada dizajnira zajedno s belgijskim dizajnerom Rafom Simonsom.

3. Miu Miu

Miu Miu također je dizajnerski brend iz kreativnog uma Miuccie Prade. Godine 1993. predstavljena je kao jeftiniji dodatak skupoj liniji Prada za žene. Muška moda uslijedila je pet godina kasnije. Naziv etikete dolazi od nadimka same dizajnerice. U usporedbi s Pradom, moda Miu Miu je romantičnija i razigranija, jer se zemljani tonovi susreću sa žarkim bojama, volanima i blještavilom. To se odražava i u kampanjama u kojima se često pojavljuju vrlo mlade manekenke.

4. Max Mara

Poput mnogih talijanskih modnih marki, Max Mara je obiteljska tvrtka. Danas, puno desetljeća nakon utemeljenja 1951. godine, Max Mara je najveći proizvođač ženske mode u Italiji s ukupno 35 brendova u svom asortimanu. Iz modne perspektive, Max Mara predstavlja iznimno elegantan, klasičan dizajn. Kolekcije brenda prvenstveno karakteriziraju jednobojni izgled u bež, bijeloj, tamnoplavoj pa čak i crvenoj ili tirkiznoj boji. Vjerojatno najpoznatiji must-have? Kaputi od kašmira ili teddy flisa.

5. Armani

Giorgio Armani jedan je od neprikosnovenih velikana svijeta mode. Prvo je bio poznat po muškoj modi i odijelima, ali Armani je 1980. proširio svoj repertoar na žensku modu. Nakon uspješnog širenja u SAD-u, bilo je jasno da je Armani predodređen za više - točnije za kolekcije trapera, dječju modu i dizajn interijera. Sam brend karakterizira umjetnost krojenja, proizvodeći komade koji sa sobom donose nevjerojatnu lakoću.

6. Versace

Odvažne, raskošne i neustrašive - to je ono što danas predstavljaju Versaceove kolekcije. Nakon tragične smrti osnivača Giannija Versacea u Miamiju 1997. godine, njegova sestra Donatella Versace preuzela je tvrtku i kreativni menadžment. Uz kultne printeve koji se često temelje na (pod)morskom svijetu, kod Versacea ćeš uvijek pronaći kratke haljine, cipele s platformom i izreze. Bilo da se radi o ženskoj ili muškoj modi, ova talijanska modna marka spaja kvalitetu i nasljeđe dizajna sa svijetlim bojama, odvažnim detaljima i puno seksepila te snage.

7. Fendi

Priča Fendija, kao i mnogih drugih talijanskih modnih marki, počinje davno, točnije 1918. godine, a riječ je o obiteljskoj tvrtki. Luksuzni brend krzna osnovan u Rimu poznat je i danas. Naravno, od početnih godina se puno toga dogodilo. Početkom 1950-ih Karl Lagerfeld preuzeo je kreativno vodstvo ženske mode. Inače, on je bio taj koji je dizajnirao logo „duplo F“ koji se i danas koristi. Godine 2019. Silvia Venturini preuzela je Fendi nakon smrti njemačkog dizajnera, ali je posao prepustila Britanki Kim Jones u rujnu 2020. godine. Osim dodataka s popularnim logom, Fendi se sada fokusira na haute couture, krzno i sve u zemljanim i pastelnim tonovima.

8. Valentino

Osnovan u Rimu 1923. od strane modnog velikana Valentina Garavanija, talijanski modni brend i danas predstavlja najvišu razinu elegancije i ekskluzivnosti. Mnogi ljudi znaju Valentino po konfekciji, modnim dodacima i kozmetičkim proizvodima. No, haute couture kreacije brenda danas, kao i tada, nose slavne osobe i plemstvo u važnim prigodama. Klasična paleta boja sastoji se od bijele, crne i crvene. Kreativni direktor Pierpaolo Piccioli donio je legendarnu ružičastu, kao i ljubičastu, zelenu itd. u svijet Valentina. Zajedno s Diorovom dizajnericom Marijom Graziom Chiuri, zaslužan je za Valentinove zakovice. Kreativno vodstvo trenutačno je u rukama Alessandra Michelea.

9. Loro Piana

Loro Piana osnovana je 1924. godine, ali tek je u posljednjih nekoliko godina marka postala međunarodno poznata širokim masama. Teško da bilo koja druga modna marka ima tako visokokvalitetnu tkaninu kao što ima Loro Piana. Prigušene, neutralne boje susreću se s mekim kašmirom i dizajnom koji ne može biti klasičniji u svojoj izvedbi. 

10. Missoni

Teško da ijedna riječ bolje opisuje Missoni od „uzorka". Raznolikost boja pomiješana sa složenim uzorcima zaštitni je znak branda Missoni. To je također obiteljska tvrtka, a fokus ove talijanske modne marke je na tehnikama pletenja - bilo da se radi o patchworku bilo koje vrste ili kultnom cik-cak uzorku. Missioni odražava ljetni štih Italije i nastoji sa svakom novom kolekcijom spojiti tradiciju kuće s modernim vrijednostima kao što su inkluzivnost i raznolikost.

11. Etro

Ljubitelji Missonija vjerojatno poznaju i vole Etro. Otkako je osnovan 1968. godine, talijanski modni brend oduševljava brojne modne šmekere s puno printa i boja. Nastala kao tkaonica u Milanu, od 90-ih postoji konfekcijska linija koja je širokim masama donijela dobro poznate cvjetne uzorke i šarene šare od svile i kašmira. Pod kreativnim vodstvom Marca de Vincenza, Etro nastavlja predstavljati lepršave haljine i dodatke u boemskom stilu.

12. Ferragamo

Ferragamo postoji od 1930-ih, a poznat je prvenstveno po luksuznim modnim dodacima. Inače, Salvatore Ferragamo jedan je od najpoznatijih postolara u povijesti mode. Svatko tko voli mješavinu klasičnog talijanskog stila i modernih elemenata koji odražavaju duh vremena jednostavno mora voljeti ovaj brend. Kako to izgleda u praksi? Siluete koje ističu figuru igrajući se kontrastima susreću se s bogatim, dubokim bojama i visokokvalitetnim materijalima.

13. Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana hrabro slavi talijansku kulturu u svim njezinim aspektima. Od zavodljivog seksi dizajna u crnoj boji s uzorkom leoparda do nevjerojatno šarenih kreacija zbog kojih sanjaš o odmoru na obali Amalfija - tvrtka sa sjedištem u Milanu ima sve. Stefano Gabbana i Domenico Dolce također su poznati po odjeći za mladenke, nakitu i couture modi. I ovaj talijanski modni brend jako je povezan sa svijetom zvijezda, što pokazuju i suradnje s Madonnom i Kim Kardashian.

14. Brunello Cucinelli

Osnovan 1985. godine od strane istoimenog dizajnera, teško da bilo koji drugi talijanski modni brend ima tako dobar ručni rad i kvalitetu kao Brunello Cucinelli. Ovaj brand vješto kombinira dva aspekta koja mnogi drugi ne uspijevaju postići – luksuz i održivost. Ovdje je fokus na provjerljivoj domaćoj proizvodnji. Rezultat su bezvremenski komadi visoke kvalitete. Dizajni su elegantni, sportski i puristički u isto vrijeme.

Premium brendovi iz Italije

Italija voli ljubav, život i luksuz. Dakle, ako si raspoložena za talijanski štih, ali se manje oslanjaš na tradiciju, a više na duh vremena, ovo su apsolutno pravi brendovi za tebe.

Moda Kečap moda ili kolekcija puna rajčica. Kate Spade i Heinz zajedno su stvorili Tomato Girl

1. Diesel

Diesel je danas opet u samom vrhu svijeta mode, osobito zahvaljujući novom imidžu brenda, koji je stvorio i vodio kreativni direktor Glenn Martens, koji vodi brend od listopada 2020. godine. Međutim, Diesel nikako nije novopridošlica u svijetu mode. Osnovan 1978. od strane Renza Rossa, Diesel predstavlja traper, revoluciju i kontroverzu. To s jedne strane dokazuje kampanja iz 1995. koju je fotografirao David LaChapelle, prvu takvog kalibra, koja prikazuje dva muškarca kako se ljube, kao i 200.000 kondoma koji su bili kulisa za reviju FW 23 tijekom Tjedna mode u Milanu 2023. godine. 

2. Marni

Priča o brandu Marni pokazuje kako se etiketa može mijenjati i prilagođavati tijekom vremena. Osnovao ju je Consuelo Castiglioni 1994. godine, pa je ova talijanska modna marka jedna od mlađih na ovoj listi. Ideja je bila suprotstaviti se reputaciji krzna koja se pogoršavala 1990-ih. Preuzimanjem od dizajnera Francesca Rissa, Marni se postupno transformirao u brend kakav poznajemo danas. Color blocking, upečatljivi dodaci i mješavina uzoraka dominiraju Marnijem od tada.

3. Scarosso

Lijepe kožne cipele su apsolutni must-have u Italiji. Nije bitno radi li se o vječnim loafericama, slingback cipelama ili klasičnim balerinkama, u Scarossu ćeš pronaći upravo to i puno više. Svi modeli izrađeni su u Italiji, s posebnim osvrtom na kvalitetu i bezvremenost.

4. Liu Jo

Osnovan 1990. godine, brand Liu Jo predstavlja moderan talijanski stil. Brand je najpoznatiji po udobnoj, a opet mladenački svježoj odjeći za svaki dan. To znači sljedeće: puno trapera u širokom izboru dizajna susreće se s majicama s printom, privlačnim blejzerima, praktičnim jednodijelnim odijelima i osnovnim stvarima za svako godišnje doba. Ovaj talijanski modni brend svoju popularnost, osim stabilnoj i brojnoj klijenteli, duguje i jednoj od svojih obožavateljica - top modelu i ikoni Kate Moss.

5. Pinko

Boje, dobri materijali i klasični krojevi koji laskaju figuri - ako je to ono što želiš za svoj uredski look, onda si u Pinku definitivno na pravoj modnoj adresi. Od prekrasno skrojenih odijela do midi haljina, tamo ćeš zajamčeno pronaći mnoštvo uredskih lookova. 

Moda Modni komadi koje možemo nositi na više načina - znaš li kako ih kombinirati?

Posjeti Miss7.24sata.hr