Nepristojno je ne pokazati srednji prst šovinistima. Zbog nekoliko tisućljeća ponižavanja

Robert Anić/PIXSELL
Vidi originalni članak

Prije 100 godina žene nisu imale pravo glasa. Vjerujem da je većini poznata ta činjenica. Ali znate li da praktički nisu mogle dobiti djecu u slučaju razvoda? Smatrali su ih manje inteligentnima, važnima, sposobnima... Dobivale su najlošije poslove, a i da bi dobile taj posao, morale su pitati svoje „vlasnike“ – muža ili oca... Ako on zabrani posao izvan kuće, možeš ili osramoćena napustiti obitelj ili i dalje lickati kuhinju i rađati onoliko djece koliko oni žele. I naravno, ako te muž poželi, ne smiješ reći ne. Jer muškarci znaju bolje. Muškarci vode društvo i muškarci određuju na što žene imaju pravo.

Kada je prije tih stotinjak godina šačica žena konačno popizdila i počela pokazivati srednji prst i dalje je većina žena bila protiv njih. Ohrabreni svetim tekstovima velikih religija koji žene doista doživljavaju drugotnima, tadašnji konzervativci rekli su im da ne poštuju tradiciju, da će uništiti obitelj, da neće tko imati odgajati djecu, da sotona progovara iz njih...  Zvuči poznato? Tvrdili su da ravnopravnost ugrožava tu predivnu i bogomdanu tradiciju drugotnosti.

Isti mentalni sklopovi koji su se tada borili protiv ženskih prava danas se bore protiv poštivanja ljudskih prava. S istim argumentima koji su nastali dok su nam pećine bile prirodni dom. I mentaforički i doslovni... I tada su neke željke, mireki i nineki govorili da žene nemaju pravo odlučivati o sebi.

I zato je srednji prst itekako opravdan!

Opravdan je zbog nekoliko tisućljeća ponižavanja. Tisućljeća!

Opravdan je zbog toga što su donedavno mnoge obitelji odbijale poslati svoju žensku djecu na fakultet „jer nije dobro da je žena previše pametna“.

Opravdan je zbog toga što se silovanu ženu i dan-danas pita je li provocirala. A da ne govorim o bestidnim preporukama da se savjetuje s obitelji ili da bude primorana roditi jer bi nineki i mireki odlučivali umjesto nje.

Opravdan je zbog toga što su tolike žene praktički bile robovi. Idiotskih predrasuda, bijednih muškaraca, ali i žena koje robuju tradiciji.

Opravdan je zbog toga što i dan-danas političke stranke „ne mogu naći kvalitetne žene da popune njihove liste“.

Opravdan je zato što žene koje rade i dalje optužuju za zanemarivanje svoje djece.

Opravdan je zato što su žene i dalje manje plaćene, a bolje educirane.

Opravdan je jer smirenija i pristojnija reakcija očito nije dovoljna!

Dakle, opravdan je!

Čak dapače, nepristojno je ne pokazati srednji prst. Nakon nekoliko tisućljeća ponižavanja, srednji prst je jedina razumna i pristojna reakcija. Neki su komentirali da nije damski, da prave žene nisu vulgarne... Ali meni je vulgarno šoviniste ne poslati u neku stvar. Jer je vrijeme da konačno žene odrede što je za njih normalno. Vrijeme je da odbace ideju pokorne i ponizne ženice koja zna gdje joj je mjesto. Vrijeme je da žene pokažu muda! I da, svjestan sam koliko je okrutna ova igra riječi...

Damski je boriti se za ravnopravnost. Damski je reći: Ajde više odjebite! Ženstveno je boriti se za ravnopravnost. Ženstveno je vladati svojim životom. Želite li odgajati djecu i ne raditi izvan kuće, uživajte. Želite li raditi i ne imati djecu, i to je vaše pravo. Želite li imati i djecu i karijeru, dapače. Samo odaberite partnera koji simpatizira zdrav razum, a ne šovinizam tako da možete podijeliti odgovornost oko brige za dom i djecu. Poanta feminizma nije da sve žene rade i zaborave na uloge majke, nego samo da imaju mogućnost izbora. U svim životnim aspektima.

Želim i da moja kći nauči pokazati prst kad se bori za svoja prava. Želim da joj je se ne svija kičma. Ne želim da bude ponizna, pristojna, drugotna... Želim da bude svoja! Da bude dovoljno sigurna da treba slijediti svoja, a ne pećinska pravila. Ne treba pristojna ako joj netko nepristojno želi ukrasti prava. Tada je srednji prst, doista, jedina primjerena reakcija. Amen!

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Posjeti Miss7.24sata.hr