Kako možemo dodatno zaraditi? Čime se sve možemo baviti sa strane?

Privatni album/Olja Runjić
Vidi originalni članak

Ako ne možemo (više) smanjivati troškove, nema druge nego moramo početi (više) zarađivati. Kako?

Znam ženu iz susjedne zemlje koja je napravila džem i prodaje ga u New Yorku u ekskluzivnom dućanu.

Znam žene koje žive od svog bloga, znam ženu koja ima odličan biznis od čišćenja stanova i ureda već godinama, znam ženu koja prodaje prirodnu kozmetiku s malog hrvatskog otoka po cijeloj EU, znam ženu koja je od odlaska na tržnicu i kuhanja napravila ozbiljan biznis koji će uskoro strelovito rasti van granica zemlje, a znam i ženu koja odlično živi od uređivanja vrtova i balkona.  

Dva odlična svjetska primjera za koja smo možda svi čuli su Sara Blakely koja je napravila Spanx (da ona je smislila one steznike s kojima izgledamo jedan konfekcijski broj manje i ujednačenih oblina) i Miky Agraval – žena iza brenda Thinx, donjeg rublja za žene za vrijeme menstruacije. Mikina priča s TED talka me baš oduševila kad sam je prvi puta čula. Znate ono kad tek dobijete menstruaciju, uvijek ona prva kap kad procuri, e baš tad nemate uložak jer ne znate kad će ta sekunda - zato je ona smislila gaćice za te dane. Da možemo opušteno pričekati početak menstruacije. I od toga napravila svjetski biznis i dobar dio profita daje nazad u lokalne biznise u siromašnim zemljama čije su vlasnice žene.

Ok, ne možemo sve biti Sara ni Miky, pa ni Lea koja prodajem džem u New Yorku.

Ali možda možemo čuvati djecu, šetati pse, pomoći njegovati starije osoba, biti osobe za pomoć u kuhinji, spremačice; podučavati druge, nuditi individualne fitness treninge, masirati, nuditi savjete o prehrani naravno ako imamo ta znanja. Sve je to dio poslova koje svako društvo treba.

A što kažete na posao tajnog kupca, ja sam od svoje strasti prema šopingu u mladosti i željom za boljim odnosom prema kupcima izgradila svoj prvi uspješan biznis i prodala ga. A sve je krenulo tako da su me plaćati da kupujem, putujem i jedem po restoranima i spavam po vrhunskim hotelima te ocjenjujem uslugu. I dan danas to postoji i možete raditi za niz agencija honorarno.

Ako to znamo raditi, možda možemo biti i community manager za neke brendove.

Možda i mikro influencer, food, travel ili sl. bloger (bar je danas jednostavno pokrenuti blog i krenuti pisati) ili otvoriti svoj YT kanal, kreirati web stranicu/portal na temu koja nas zanima pa živjeti od oglašavanja i dr.

Ako znamo pisati, možemo zarađivati kao kolumnist, a možemo i napisati knjigu i sami je izdati pa i na Amazonu, samo nebo je granica.

Možda znamo dobro fotografirati pa i to možemo raditi.

Jesam li spomenula majstore, dakle razne građevinske radove? Ok, nitko ne bi pomislio da žene bojaju stan i vrše razne popravke po kući, ali znam i takvu ženu koja je organizirala muškarce da sve to rade, a ona je kući s dvoje male djece i samo sve nadgleda i naplaćuje. Biznis raste kao lud.

Ako vam ništa od ovih ideja nije sjelo, možda možete nešto raditi od doma svojim rukama, neke suvenire, torbice (znam ženu koja ručno izrađuje torbice i prodaje ih preko web shopa) ili nakit (takvih žena je pun Instagram).

Gledajte koji problem ljudi imaju s jedne i što vi volite i znate raditi s druge strane.

I ne zaboravite, naš talent je nekom drugom lekcija koju je spreman platiti. Ono što je nama SAMO pet minuta, nekom možda može riješiti velik problem.

Priča o uspjeha iz suludih ideja je pregršt. I u svijetu i u našoj zemlji.

Možda iz hobija napravite biznis, možda samo zaradite neki dodatni novac i pokrpate kućni budžet.

A možda samo budete sretniji jer ispunjavate svoj kreativni potencijal i koristite talente koje ste dobili.

A sreća je sama po sebi najveći uspjeh, zar ne?

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Posjeti Miss7.24sata.hr