Tri žene, tri različita mišljenja: Kada je nevjera doista nevjera?!

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Je li poljubac dopušten ili je koketna SMS poruka kolegi već previše?
  • Sakupili smo neka iskustva i mišljenja na temu prijevare odnosno nevjere
  • Kako je ti vidiš? Gdje povlačiš crtu u svojoj vezi?

Psihologinja za parove Esther Perel rekla je o prevari: „Afere u digitalnom dobu su smrt od tisuću rezova" misleći na tisuće dokaza i tajni koje se postupno mogu otkriti. U prošlosti je to bio samo parfem ili ruž na ovratniku, danas možeš digitalno pratiti svaku izjavu ljubavi i svaku riječ putem poruka, razgovora i bankovnih izvoda.

Gotovo svi ćemo se u nekom trenutku u životu suočiti s varanjem ili aferom. Ponekad tek preko prijatelja ili obitelji, ponekad će to biti osobno iskustvo. Više od polovice propalih veza okončano je zbog nevjere, bilo emotivne ili tjelesne. Ali, što je doista dopušteno? Što je previše? Je li maštanje o seksu s nekim, simpatija ili bezazlen flert već prelazak granice? Ili je doista ok jednu se večer malo maziti s nekim tko ti nije partner/ica?

via GIPHY

Pitali smo tri žene kako one to vide. S kojom se najbolje možeš poistovjetiti?

Sandra (29): "Gledajući očevu nevjeru, nisam znala postoji li monogamija"

„Za mene je prevara sve što prelazi zadanu granicu u vezi. Dakle, to je individualno za sve konstelacije - bilo da ste par, u poligamnoj vezi ili ste još uvijek u fazi spojeva. Potpuno ovisi o tome kakva ograničenja su prethodno dogovorena. Kao dijete promatrala sam kako je moja majka saznala za očevu nevjeru. Bilo je toliko bolno da dugo nisam bila sigurna može li uopće postojati takva stvar kao što je monogamija. Kasnije sam saznala da vezu možeš oblikovati kako god želiš. A i da ne treba biti tajni."

Ulovila je "bolesnog" muža u prevari ispred kućnih vrata zahvaljujući sigurnosnoj kameri

"U vezi zato oboje otvoreno govorimo o osjećajima, privlačnostima i simpatijama. Za mene bi prelazak granice bio poljubac koji je seksualno nabijen, bez prethodne konzultacije. Držati se za ruke, ljubiti, imati romantične trenutke - to dobro znam iz bliskih prijateljstava oko sebe i stoga se uopće ne živciram. Ali, otkriti da je druga osoba prešla tu granicu, bilo bi mi jako teško. Bi li to bio kraj veze? Vjerojatno bi, zato što je jedini uvjet otvorena komunikacija. Ako to ne možeš održati, prešao si jedinu granicu za mene.“

via GIPHY

Ivona (27): "Prijevara ne mora značiti kraj veze"

„Za mene je prevara kada su se dvije osobe dogovorile da imaju monogamnu vezu, a jedna od njih raskine taj dogovor i stupi u seksualnu ili emocionalnu intimnost s nekim izvan veze.

Naravno, kada ljudi pomisle na prijevaru, prvo pomisle na tjelesne ili seksualne veze s nekim drugim (od držanja za ruke do maženja do zajedničkog spavanja) – mislim da bi mi bilo još bolnije saznati da je osoba s kojom sam zajedno, dijeli emocionalne intimnosti s nekim drugim (na romantičan način). Skrivanje definitivno također igra veliku ulogu. Nisam sigurna mora li prevara značiti kraj veze. Možda ne nužno ako ste oboje spremni poraditi na vezi. Na sreću, nisam još bila u takvoj situaciji.“

via GIPHY

Ana (28): "Pričam dečku, i on meni tko nas privlači. Nema tajni"

„Prevara je oduvijek bila sveprisutna u mom životu. Uz nju sam, da tako kažem, odrastala. Moj djed je varao moju baku. Nehotice sam otkrila očeve afere kada sam imala 18 godina i jedne večeri prerano došla kući. A kad sam se suočila s njim u tom trenutku, rekao mi je da ne očekujem da ću ikada biti dovoljna za muškarca. Sve me je to činilo iznimno ljubomornom, osobito u mladosti. Stalno sam imala neki glas u pozadini koji mi je govorio da ionako neću biti dovoljna. S vremenom sam se opustila i naučila nekoliko važnih lekcija."

Life&style "Imao sam aferu s njenom mamom prije nego što smo mi postali par. I ne smijem priznati..."

Za mene kod prevare ne bi bilo najveći problem poljubac ili dodir, nego tajna. Svakome od nas može se dogoditi da poželi drugu osobu za partnera. Već sam bila u takvoj situaciji, bila sam zaljubljena, sanjala o seksu, flertovala i plesala s drugim muškarcima. U mojoj monogamnoj vezi smo vrlo otvoreni po pitanju toga. Pričam svom dečku kad maštam o nekom drugom, kažem mu tko je ta osoba i što mi je privlačno kod njega. On radi isto i kaže mi je li plesao s drugom djevojkom na zabavi. Ne zato što to mora prijaviti, nego zato što to želi podijeliti. Trenutačno povlačimo crtu da nitko ne smije ljubiti nekog drugog ili spavati s drugom osobom. U principu sam mišljenja da se može pričati o bilo čemu, ali ne potajno i ne iza leđa onog drugog.“ 

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr