Tajna dobrog braka? Muškarac koji ima ovo!

Getty/Guliver
Prema američkom psihologu i stručnjaku za veze dr. Johnu Gottmanu, muškarac koji ima tu određenu karakteristiku, savršena je „pretpostavka“ za dobru vezu
Vidi originalni članak

Potrebno je puno posla kako bi se održala dugotrajna veza. Prema znanstvenicima koji istražuju veze, sreća ovisi o partnerstvu, ali i znatnim dijelom o ponašanju muške polovice. 

Muškarac koji zna 

Američki psiholog dr. John Gottman u svom je dugotrajnom istraživao pratio 130 „svježe“ vjenčanih parova, te je otkrio da je sasvim osobit tip muškarca jako dobro „funkcionira“ u vezama. 

Najlošija varijanta 

Prema Gottmanovoj statistici postoji vjerojatnost od 81 posto da će doći do bračnog kraha ako muškarac nije spreman (barem pokušati) prihvatiti svijet osjećaja svoje partnerice i dopustiti „utjecaj“ istoga. Dakle, muškarac kojem je teško pomiriti se da nije uvijek u pravu i ne želi to promijeniti (to jest promijeniti sebe zbog žene), najlošija je varijanta za jednakopravnu, sretnu vezu koja treba dugo trajati. 

Raritet: emocionalno inteligentni muškarci 

Prema Gottmanovom istraživanju čak 65 posto svih muškaraca ući će u vezi u svađu – umjesto da ponudi rješenje problema. Prema istom istraživanju tek  35 posto muškaraca pokazalo se emocionalno inteligentnima. 

Psiholog objašnjava to ponašanje prije svega specifičnim spolnim odgojem koji počinje još u ranom djetinjstvu, gdje se kod djevojaka usađuje kako o osjećajima treba razgovarati, konflikte riješiti razgovorom te se otvoreno suočavati s problemima. Zbog toga je većina žena (pa čak i u nesretnim vezama) spremna prilagoditi se prijedlozima rješenja svog partnera i njemu se za ljubav promijeniti. Obrnuto je to puno rjeđe slučaj. 

Muškarci kojima nedostaje emocionalna inteligencija, često se opiru utjecaju žene iz straha da ne izgube svoju muškost, dok se emocionalno inteligentna gospoda brinu za osjećajni svijet svoje partnerice – čak i kad je u potpunosti ne razumiju, spremni su poraditi na svom ponašanju i – njoj za ljubav – „dopustiti joj“ da ga promijeni. 

Posjeti Miss7.24sata.hr