Indeks sreće: 10 najvažnijih zajedničkih crta koje dijele sretni parovi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Indeks sreće nije čarobna formula – ali nam pokazuje što sretni parovi imaju zajedničko
  • Ljubav je najčvršća spona, jača od novca, navike ili straha od bivanja solo
  • Različitosti se privlače, ali sličnosti ostaju zajedno

Savjeti Izađi iz toksične veze - i još nekoliko poteza koji će ti promijeniti život nabolje

Ne možemo sto posto znati što opterećuje ili jača neku vezu. Međutim, možemo promatrati parove koji su zajedno sretni i vole se – i možda nešto i naučiti od njih! 

via GIPHY

Tu je strategiju pratio američki portal, „E-Harmony“ sa svojim istraživanjem indeksa sreće. U redovitim razmacima ispitivali su parove o faktorima ometanja i sreće u vezi. Krajem prošle godine je ispitano više od 2300 osoba – svi u braku ili u dugotrajnoj vezi – a više od 82 posto je sretno i zadovoljno u vezi. Dakle, što im je zajedničko? Prema indeksu sreće, prvenstveno ovih deset stvari…

1. Osobni interes 

Slični interesi nisu bez razloga neki od glavnih razloga zašto se netko u nekoga zaljubi – oni također čine vezu dobrom. A indeks sreće je samo jedna od bezbrojnih potvrda…

2. Zajedno iz ljubavi 

Oni koji su zajedno iz čiste ljubavi, tvrdi istraživanje, u prosjeku su sretniji od onih koji su u vezi zbog novaca ili statusa, straha od samoće ili iz navike. 

via GIPHY

3. Aktivan seksualni život 

Seks barem jednom tjedno – tako barem tvrde ispitanici koji su svoju vezu opisali sretnom. 

SAVJETI 7 tipova muškaraca uz koje nećeš biti sretna i 7 rečenica koje ih odaju

4. Politička uvjerenja 

Razlika u političkim uvjerenjima nije neka prevelika drama – ali parovi koji imaju slične političke svjetonazore u prosjeku su sretniji od ostalih. 

5. Želja za dugotrajnom vezom 

Dugotrajna veza vrlo rijetko nastaje „slučajno“ – barem je većina ispitanika izjavila da je od početka htjela nešto čvrsto i dugotrajno. 

via GIPHY

6. Monogamija 

"Ljubavni izleti" imaju svoje prednosti – ali povećava li kvalitetu veze? Ne bi reklo, barem prema indeksu sreće. Naime, monogamne veze češće se opisuju uspješnijima od poligamnih. 

7. Slična razina obrazovanja 

I kod razine obrazovanja očito vrijedi sljedeće: jednaki i jednaki si bolje odgovaraju. 

Love&Sex Zašto se moramo dva puta zaljubiti prije nego pronađemo onog pravog?

8. Zdravlje 

Zdravstveni problemi i psihičke smetnje opterećuju veze – ali o tome se očito puno ne priča. Naime, 90 posto sretnih parova izjavilo je da s partnerom otvoreno razgovaraju o problemima – i od toga čak zdravstveno profitiraju.

via GIPHY

9. Ravnopravnost 

Prema ovom istraživanju, jednakost još uvijek ne vlada u svim vezama. Međutim, u onima gdje su prava i obaveze oba partnera uravnotežena – sretnije su! 

10. Otvorena komunikacija 

Premda to može biti naporno, parovi koji o svemu razgovaraju, u prosjeku su zadovoljniji od onih koji zadrže neke stvari za sebe. 

Posjeti Miss7.24sata.hr