Znaš li koliko maksimalno djece može imati žena, a koliko muškarac za svog života?

shutterstock Znaš li koliko djece može imati žena, a koliko muškarac za svog života?
Vidi originalni članak
  • Postoji ograničenje koliko djece jedna osoba može imati, ali taj je broj puno veći za muškarce nego za žene
  • Jedno istraživanje procjenjuje da žena može imati oko 15-30 djece u životu, uzimajući u obzir trudnoću i vrijeme oporavka
  • Budući da je muškarcima potrebno manje vremena i resursa da bi imali djecu, najplodniji očevi danas mogu imati i do 200 djece

Zamisli da imaš toliko djece da bi mogli voditi tvornicu. Tako je izgledala obitelj Moulaya Ismaila. Bio je car iz marokanske dinastije od 1672. do 1727. godine. I navodno je imao najmanje 1.171 dijete! Ali on nije bio jedini koji je svoju moć iskoristio za seks s bilo kojom ženom, bila ona zainteresirana ili ne. Drugi vladari poput Augusta Moćnog i Džingis-kana imali su stotine djece. I dok su to bili neki od nemilosrdnijih vladara svog vremena, postavlja se temeljnije, znanstveno pitanje. Koliko djece može imati žena, a koliko muškarac za svog života?

Life&style "Ja sam majka desetero djece, ustajem u 5, kupujem hranu u 6 i počinjem kuhati!"

Žene se mogu razmnožavati otprilike polovicu svog života i mogu roditi samo otprilike jednom godišnje. Stoga je logično da žene mogu imati samo djelić djece koliko i muškarci. Jedno istraživanje je procijenilo da žena može imati oko 15 trudnoća u životu. A ovisno o tome koliko beba rodi u svakoj trudnoći, vjerojatno bi imala oko 15-30 djece.

Ali "najplodnija majka ikada", prema Guinnessovoj knjizi rekorda, bila je gospođa Feodor Vasilyev u Rusiji u 19. stoljeću. Navodi se da je rodila 69 djece tijekom 27 trudnoća. Za ženu je to puno. Ali ipak, ništa je to u usporedbi s Moulayom Ismailom. Prema zapisima, u svom je haremu imao 500 žena. Naravno, postoje faktori koje čak ni car ne može kontrolirati. Na primjer, muškarčeva sperma postaje manje pokretna kako on stari. Što u konačnici smanjuje njegove šanse da postane otac djece kasnije u životu. Zapravo, studije sugeriraju da muškarci stariji od 50 godina imaju do 38% manje šanse da oplode ženu u usporedbi s muškarcima ispod 30 godina.

Žena koja je rodila u 54-toj: "Toliko ljudi je bilo protiv, ne dopustite da vas drugi obeshrabre"

Moulay Ismail nije jedini čovjek u povijesti s mnoštvom potomstva. August Moćni, koji je bio kralj Poljske u 18. stoljeću, imao je vezu na daljinu sa svojom ženom. No, to ga nije spriječilo da postane otac 370 djece, kako se priča, s ljubavnicama. A za Džingis-kana, poznatom po osvajanju velikih područja Azije iz 13. stoljeća, procjenjuje se da je imao između 1.000 do 2.000 djece. Zapravo, praćenjem tipova Y kromosoma, znanstvenici procjenjuju da bi do 16 milijuna muškaraca danas koji žive u regijama koje je Khan osvojio mogli biti njegovi potomci ili njegovi bliski muški rođaci.

Life&style Majku jedanaestero djece zasuli su kritikama nakon što je objavila čime hrani svoju djecu

No, je li itko od tih muškaraca doista dosegao onaj ljudski mogući maksimum? Ispostavilo se da su zapisi o Ismailu obuhvatili samo 32 godine njegova života. Prema jednoj računici, stvarno je mogao imati stotine više. Ako to usporedimo s muškarcima u modernijim vremenima, najplodniji očevi danas imaju i do 200-tinjak djece.

Posjeti Miss7.24sata.hr