Želiš psa? Ovo je 12 pasmina koje su savršene za ljude koji prvi puta udomljuju psa

Shutterstock 12 pasmina pasa koje su savršene za ljude koji prvi puta udomljuju psa
Vidi originalni članak
  • Psi mogu smanjiti usamljenost i razinu stresa, a mogu nas općenito učiniti sretnijima
  • Stoga je lako razumjeti zašto svake godine ljudi udome milijune pasa Međutim, preporučljivo je upoznati karakteristike različitih pasmina kako bi vidjela odgovara li tvojim potrebama i očekivanjima, 
  • a za vlasnike pasa koji imaju malo iskustva s tim životinjama, to je još važnije! 

Stručnjaci su odabrali 12 pasmina pasa koji lako mogu biti izvrstan odabir za tvog prvog psa. Kao bonus na kraju članka, naučit ćeš i koje bi pasmine bilo bolje izbjegavati ako nikada prije nisi bila vlasnik psa.

1. Bassetski gonič

Vrlo dragi bassetski goniči savršeni su za vlasnike koji prvi puta udomljuju psa. Lako se mogu prilagoditi bilo kojem okruženju i imaju tendenciju biti vrlo opušteni. Mogu se malo i buniti, ali zbog njihove ležerne osobnosti važno je redovito izlaziti u šetnju s njima kako ne bi dobili previše kilograma.

2. Mops

Pravi pas za krilo! Mopsi su super razigrani i strpljivi s novim vlasnicima pasa. Zbog lica ravnog oblika ne podnose jako vruće ili vrlo hladno vrijeme i bolje ih je držati u zatvorenom. Ne vole da ih dugo ostavljaš same pa razmisli o tome ako imaš natrpan raspored posla koji te udaljava od kuće.

Life&style 11 pasmina pasa tako nježnih i privrženih vlasniku da bi se cijelo vrijeme mazili

3. Shih tzu

Ako živiš u stanu ili imaš malo dvorište, shih tzu je dobra opcija. Vole provoditi vrijeme dugo drijemajući i vole raditi društvo svojim ljudima. Svakodnevnim četkanjem učinit ćeš svog shih tzua najsretnijim psom na svijetu.

4. Hrt

Hrtove obično zamišljamo kao velike trkačke pse, ali oni mogu biti i velike mazne lijenčine koji spavaju gotovo cijeli dan. Jedva da laju i ne trebaju puno prostora kako bi se osjećali ugodno, čineći ih boljim psima za stan od mnogih malih pasmina.

5. Patuljasti kontinentalni španijel (papillon)

Jednostavni za treniranje, ovi psi mogu naučiti svakakve trikove, što vlasnicima koji prvi puta imaju psa može biti od velike pomoći. I nemoj dopustiti da te uplaši njihovo dugo krzno, jer se zapravo ne linjaju previše. Trebat će im dotjerivanje svaki mjesec.

6. Njemačka doga

Velikog su tijela i velikog srca - to je ono što najbolje opisuje njemačke doge. Premda njihova golema veličina može biti prilično zastrašujuća, ovo je vrlo nježna pasmina puna ljubavi - kojoj nije potrebna velika soba ili joj je potrebno previše vježbanja da bi bila sretna. Samo budi sigurna da imaš dovoljno snage da povučeš ovog psa od 70 kg na uzici.

Zločesti pas! Ovo je 10 najneposlušnijih pasmina pasa - imaš li (ne)sreću da si vlasnica takvoga?

7. Kovrčavi bišon

Ova pahuljasta bijela krznena kuglica može rastopiti svako srce i idealna je za vlasnike koji prvi puta udomljuju psa. Bišoni se ne linjaju puno, a mogu biti superinteligentni i laki za dresuru. Ali, njima treba posvetiti puno vremena za igru i aktivnosti.

8. Kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti psi postali su poznati kao najbolji prijatelji Cruelle Deville (Zlice od Opaka), ali u njima nema ničeg lošeg. Premda im treba puno pažnje, izuzetno ih je jednostavno održavati. Ova pasmina se tek malo linja, odana je svojim ljudima i rado provodi većinu svog vremena kao pas u krilu.

Francuski buldog ili mops? Koja je pasmina najkompatibilnija s tvojim horoskopskim znakom

9. Engleski mastif

Obitelj mastifa je golema, ali ako želiš da ti ova pasmina bude prvi pas, izbor je engleski mastif. To su veliki psi, ali ne zahtijevaju previše njege i održavanja. Nježni su, lagani i bez napora će se prilagoditi tvom domu.

10. Chihuahua

Chihuahuave mogu biti glasne, ali mogu biti i najvjerniji psi ikad. Zbog toga su dobri prijatelji i lako ih se može dresirati ako počneš od dana dok su štenad. Ova pasmina također ne zahtijeva previše njege i treba joj kupka eventualno jednom mjesečno.

11. Pomeranac

Ako ti ne smeta linjanje, pomeranci su još jedna dobra opcija za tvog prvog psa. Inteligentni su i laki za treniranje (ali ponekad mogu biti tvrdoglavi), ljubazni su i ne trebaju previše „terenskog rada“.

12. Bokser

Jedna od najpopularnijih pasmina pasa, bokseri, su cijeli paket. Vrlo su čisti psi, zahtijevaju malo održavanja i nježni su, odani, umiljati i inteligentni. Ova je pasmina također vrlo strpljiva, što je savršeno za vlasnike pasa s djecom.

Ovih 8 pasmina pasa zabranjene su u različitim zemljama. Opravdano ili neopravdano?

Bonus: pasmina koja može biti loša za prvog psa

Cijela obitelj pudlica - uključujući goldendoodl i labradoodl - nisu najbolja opcija za prvog psa. Zahtijevaju puno održavanja i smatraju se visokoenergetskim psima. To znači da im lako može postati dosadno, a onda bi to mogli pokazati na tvom namještaju. Ako baš želiš pudlicu, važno je zaštititi dom od štenaca i imati najmanje dva sata dnevno koje ćeš posvetiti svom psu.

Još jedna pasmina pasa koja zahtijeva puno pažnje su dalmatinski psi. Ovi psi s točkicama imaju supervisoku razinu energije i trebaju redovito vježbati. Također se ne prilagođavaju dobro stanovima i puno toga ruše, grickaju i sl.

Posjeti Miss7.24sata.hr