5 dokaza da trebaš odseliti od roditelja (prije 45-e)

Thinkstock / Spencer Davies
Hrvatska prednjači po dobi koliko djeca ostaju živjeti s roditeljima. Jest da su tridesete nove dvadesete i postavljaju se novi parametri za odraslu dob, no možda je ipak vrijeme da otprhneš iz roditeljskog gnijezda
Vidi originalni članak

Neki dan smo čule vijest kako je Hrvatska (po nečemu opet poraznom) prva u EU, a to je broj od 2,8 članova po kućanstvu i jedina je zemlja u EU gdje taj broj zadnjih godina raste. To ne znači da je došlo do porasta broja stanovnika, nego najvjerojatnije o činjenici da je dugotrajna ekonomska kriza rezultirala nemogućnošću odlaska od roditeljskog doma. Ili mi jednostavno volimo ostati u sigurnosti doma i ne želimo se suočiti s činjenicom da smo odrasle? No, kako god, ako nisi sigurna, ovi znakovi pokazat će ti zasigurno kako je vrijeme da spakiraš kofere – odrasla si! 

1. Kupuješ si jako, jako dosadne stvari

Otkrila si da se škarice za nokte, košare za rublje i kapa za tuširanje ne pojavljuju same od sebe – i, što je još gore, ne promijene se same kad nisu više upotrebljive! Kad počneš trošiti novac na jastučnice, baterije i posude za salatu, znak je da si 1000 posto odrasla osoba! 

via GIPHY

2. Naručivanje kod liječnika 

Da, i mi bismo željele da se termin kod liječnika uvijek može dogovoriti „online“ i da ne moramo visjeti satima na telefonu čekajući milost namrgođene medicinske sestre. I tako ti odjednom shvatiš da ti mama više ne dogovara kontrolu kod zubara – jer ne može, jer si odrasla, punoljetna! Osim toga, imaš svoj život i nemaš više obješen raspored sati na hladnjaku u kuhinji – pa da svi znaju kad si slobodna, a kad ne. 

3. Krevet ili tulum?

Prije si se šuljala po kući kako bi otišla na tulum. Ostajala si do ranih jutarnjih sati i plesala cijelu noć. A danas? Danas se šuljaš sa tuluma kući kako bi se konačno dobro naspavala! 

4. Čišćenje i nije toliko glupo. 

U nekom trenutku si shvatila da sve manje mrziš čišćenje – dapače, voliš živjeti u čistom stanu? Ako još moliš goste da stavljaju čaše na podloške i izuju cipele prije ulaska u dnevnu sobu, definitivno si dobrano zakoračila u svijet odraslih. 

5. Počela si sama donositi odluke 

I to one najvažnije: odjednom znaš da moraš sama donositi svoja pravila. Više ti se ne sviđa na poslu? Daj otkaz! Ovaj fakultet nije za tebe? Upiši drugi! U vezi si nesretna, neki ljudi ti idu na živce, želiš se preseliti u drugo mjesto, želiš najmanje mjesec dana u inozemstvo? Nitko drugi ti neće zapovijedati i planirati život: ti možeš donositi vlastite odluke! 

Posjeti Miss7.24sata.hr