Zbog ova 3 razloga bi odmah trebala otvoriti prozor u prostoriji u kojoj se nalaziš

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Svježi zrak je važan i to svi dobro znamo
  • Međutim, znaš li zapravo zašto je važno provjetravati prostorije?
  • Otkrit ćemo ti tri dobra razloga zašto bi trebala redovito provjetravati – osobito sada! 

Ako radiš od kuće velika je vjerojatnost da prerijetko otvaraš prozor. A s tim malim potezom možeš napraviti jako puno dobroga. OK, hladni zrak nitko ne voli previše, ali možda ćeš gledati na to drugačije kad vidiš sljedeća tri razloga za provjetravanje. 

1. Provjetravanje reducira rizik od obolijevanja 

S potrošenim zrakom iz prostorije izlaze i virusi prehlade i gripe. Uzročnici bolesti mogu se inače relativno dugo zadržati u prostorijama, dokazali su znanstvenici sa Instituta Virginia Pilytechnis. Naime, pronašli su u zraku u vrtićima viruse gripe u zaraznoj dozi, premda je bolesno dijete bilo odsutno. Osim toga, ako se suhi zrak od grijanja zamijeni vlažnim i hladnim, to se virusima ne sviđa. Istraživanje Sveučilišta West Virginia pokazalo je da je kod vlažnosti zraka od 43 posto aktivno još samo 14 posto uzročnika bolesti, dok je kod suhog zraka sa 23 posto vlage aktivno još 77 posto virusa. 

via GIPHY

2. Provjetravanje odgovara našem mozgu 

Kada provjetravamo, u prostoriju redovito ulazi svježi kisik koji našem procesu razmišljanja daje vjetar u leđa. Znanstvenici sa Sveučilišta New York zatvorili su studente u prostorije s višim razinama ugljika, odnosno s niskom razinom kisika, te su im dali rješavati zadatke. Pri tome se pokazalo da kod koncentracije ugljika od 1000 ppm osobito pati strateško promišljanje te centar za donošenje odluka. U uredima i učionicama su vrijednosti iznad 3000 ppm uobičajene. 

Life&style Evo kako pravilno prozračivati prostorije u kojima živiš - samo slijedi ovih devet pravila

3. Provjetravanje sprječava nastanak gljivica 

Previše vlage također može biti problem u zgradama. U vlažnim prostorijama, poput kupaonice ili u prostorijama kao što je podrum, pravilno i redovito provjetravanje brine se da se ne bi stvorile zlokobne gljivice. Naznaka da se ne provjetrava ili grije dovoljno su zamagljeni i vlažni prozori – odmah ih trebaš otvoriti. 

via GIPHY

Kako se pravilno provjetrava? 

Kratko i jako je idealno! Prozore uvijek trebaš kompletno otvoriti – najbolje zajedno s prozorom nasuprot kako bi (uz otvorena vrata) nastao propuh. Tako će se za pet minuta kompletno izmijeniti zrak u prostoriji. Ako staviš prozore „na kip“, to bi trajalo barem pola sata. Inače, malo odškrinute prozore treba potpuno izbjegavati, jer tako se samo gubi energija. 

Life&style Pitaš se što nas još čeka u budućnosti? Možda imamo odgovor

 

Posjeti Miss7.24sata.hr