Zašto ujesen treba jesti više češnjaka i kako napraviti češnjakov sok

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Ova sjajan je dodatak jelima neki ljudi mrze, a drugi obožavaju - bolje ti je da si u B timu... 
  • Naime, ova nam aromatična biljka pomaže kod nekih bolesti. Na primjer, prehlada čija sezona dolazi 
  • Pogledaj zašto bi ga češće trebala jesti. Ili piti, kao sok 

Ako si među ljubiteljima češnjaka, složit će sa da mnoga jela ne bi bila tako dobra bez dodatka ove aromatične biljke. Da, snažan zadah koji nas prati nakon konzumacije češnjaka pomalo je nezgodan (boje li se zbog toga, prema vjerovanju, vampiri češnjaka?), ali naspram blagodati koje nam donosi to je prava sitnica. Znaš li što sve može ova sjajna biljka? 

NEVENA RENDELI Prazne se baterije napunjene ljeti, jesen je doba za pucanje po šavovima

Češnjak je pun iznenađenja te ga zbog toga ne treba podcjenjivati. Još kod starih Egipćana slovio je za svetu biljku te se stavljao u grobove. Češnjak sadrži različite važne vitamine (poput vitamina A, B i C) te minerala kalija i antioksidanse. Te su tvari jako važne prvenstveno za naš imunitet. Kad vrijeme postane hladnije te prijeti val gripe, trebamo snažan imunitet koji će nas štititi od svakodnevnih napada bakterija. 

via GIPHY

Sumporni spoj alicin, zaslužan za snažan miris češnjaka, zaslužan je i za glavno djelovanje češnjaka. Štiti od oštećenja stanica u mozgu, smanjuje tlak te čisti tijelo od otrova te teških metala poput olova i aluminija. Osim toga, ta tvar ubija klice te pomaže kod crijevnih problema i prehlade. 

Ako te muči kašalj, antibakterijsko djelovanje češnjaka izvrsno je za borbu protiv toga. Za to postoji jednostavan recept za sok od češnjaka. 

Sok od češnjaka 

Sastojci

• 2 nasjeckana češnja češnjaka 

• 4 žlice meda

• 250 ml vode

Priprema:

Zakuhaj češnjak i vodu. Kad postanu mlačni dodaj med i ostavi da sve poklopljeno odstoji oko tri sata. Popij dnevno tri žlice soka. 

Češnjak nije tek čudotvorno sredstvo za borbu protiv akutnih stanja, nego je dobar i zbog puno vitamina koje sadrži. Zbog toga se prerađuje u prah u kapsulama te služi kao sjajan dodatak prehrani. Pri kupovini kapsula treba jako paziti da sadrže najmanje 1,3 posto aliina kako bi imale potreban učinak. 

Nakon ovih spoznaja još se više radujemo špagetima aglio e olio, tsatsikiju i sličnim jelima s češnjakom te nećemo razmišljati o zadahu, nego o pozitivnim učincima na naše zdravlje. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr