Zašto je započinjanje dana čitanjem vijesti, makar samo 3 minute, grozna ideja

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Mnogi od nas prvu stvar koju ujutro naprave jest hvatanje mobitela i čitanje vijesti
  • Istraživanja su pokazala poveznicu između jutarnjeg skrolanja po vijestima i lošeg raspoloženja kasnije u danu
  • Evo što bi trebala činiti umjesto toga

Ako si i ti jedna od mnogih koje dan započinju hvatanjem mobitela i provjeravanjem što se sve dogodilo u svijetu dok si spavala,  moguće je da, sasvim nesvjesno, sama sebi, svojoj sreći i zdravlju činiš loše.

Naime, istraživanje u kojem su sudjelovali znanstvenici s Harvarda Shawn Achor, psihologinja Michelle Gielan i osnivačica HuffPo-a Arianna Huffington, pokazuje kako samo tri minute konzumiranja negativnog sadržaja može uzrokovati osam sati razdražljivosti i lošeg raspoloženja.

Znanstvenici i stručnjaci testirali su učinak kratkog izlaganja vijestima na grupi od 110 ispitanika. Polovica ovih volontera konzumirala je uobičajene vijesti iz svijeta, uključujući politiku, prirodne katastrofe i crnu kroniku u periodu od tri minute. Druga polovica bila je izložena vedrijim temama i priči o djeci koja se bore za pobjedu na školskom natjecanju.

Ovo nježno buđenje dat će ti jaču dozu energije od kave ili hladnog tuša

I iako nitko nije bio šokiran kad je vidio da je druga skupina bila vedrija nakon svog iskustva od prve, istraživači su se iznenadili u kojoj mjeri su samo tri minute izloženosti negativnim vijestima mogle utjecati na čitav ostatak dana osobe. Kada su ispitivali sudionike o njihovom raspoloženju punih šest sati kasnije, učinci su bili mnogo značajniji i dramatičniji nego što su očekivali.

Stars Jutarnje rutine poznatih zvijezda: Mnogi se dive ali i čude onome što rade Mark Wahlberg i Jennifer Aniston

"Pojedinci koji su gledali samo tri minute negativnih vijesti ujutro imali su čak 27% veću vjerojatnost da će svoj dan opisati kao nesretan šest do osam sati kasnije u usporedbi s pozitivnim stanjem", nastavili su istraživači.

Ne želimo reći da se ne trebaš informirati o novostima, već da to možda ne bi trebala raditi čim otvoriš oči. Informacije o rekordnom broju zaraženih, situaciji u Afganistanu i ostalim negativnim stvarima koje se događaju oko nas i u svijetu mogu samo izazvati loše raspoloženje. Ako već želiš ujutro nešto čitati, bolja je ideja da to bude nekoliko stranica knjige u kojoj uživaš ili pisanje u dnevnik. U svakom slučaju, bitno je da jutro ispuniš sa što više pozitivnih vijesti i podražaja.

Posjeti Miss7.24sata.hr