Zašto je kip jednog mačka u Istanbulu postao magnet za turiste

instagram @janko_popovic_volaric
Vidi originalni članak
  • Kip mačka Tombilija jedna od najnovijih atrakcija u Istanbulu
  • Mačor skitnica bio je legenda istanbulske četvrti, na stepenicama je sjedio poput čovjeka
  • Građani su ga toliko voljeli da mu je podignut spomenik na autentičnoj lokaciji 

Nema dvojbe da je Istanbul, glavni grad turske, pravi turistički hit. Aja Sofija, Topkapi Saraj i Veliki bazar samo su neke od lokacija koje turisti ne propuštaju,  ali znamo još jednu na koju u posljednje vrijeme svi idu! Ako si ljubiteljica mačaka, onda si zasigurno već čula priče o Tombiliju, najpoznatijem mačku na svijetu. Ako nisi, dopusti da te kratko podsjetimo. Tombili je bio punašni mačak koji se kretao na području Ziverbeya, poznate četvrti u Istanbulu.

Tombili je bio prilično ležeran mačak i po tome je postao svjetski poznat. On bi zalegao na stepenice na prometnom mjestu u četvrti i mirno promatrao prolaznike, dopuštao da mu prilaze i maze ga. Dakako, neki od prolaznika razveselili bi ga hranom jer, ruku na srce, Tombili uistinu nije bio veliki lovac. Umiljata maca brzo je postala internetska zvijezda i svi su počeli postati njene fotografije na društvene mreže. ''Moderni Garfield'' koji odmara na istanbulskim stubama postao je motiv brojnih ilustracija, a završio je čak i na razglednicama.  Postao je simbol odmora i potrebe za usporavanjem u ovom frenetičnom ludilu. 

Mačke možda, po legendi, imaju 9 života, ali Tombili je sve svoje šanse potrošio i uginuo u kolovozu 2016. godine. Nije poznato pod kojim je okolnostima preminuo, ali građani Istanbula za voljenim mačkom ozbiljno su tugovali. Čak 17 tisuća njih potpisalo je peticiju da se na autentičnoj lokaciji, stubama kvarta Ziverbey, postavi brončana skulptura Tombilija. I tako je i bilo. Umjetnik Seval Sahin u rekordnom je roku izradio kip koji je postavljen 4. listopada 2016. godine. 

Skulptura Tombilija danas građane i turiste podsjeća na to da je svijet pomalo prekaotičan i da ponekad naprosto trebamo zastati, osvrnuti se oko sebe, pronaći vrijeme za odmor i uživati u divotama koje nas okružuju. Baš kao što je Tombili uživao u prolaznicima koje je promatrao sa stubišta. Sad nam je jasno zašto se svi slikaju s njim! 

Testiranje Doznali smo recept zbog kojeg neke žene izgledaju mlađe i - odlučili ga isprobati

Posjeti Miss7.24sata.hr