Zara Home ponovno nam je servirala recepte za jela koja izgledaju kao iz najljepše gurmanske bajke

Zara Home
Vidi originalni članak
  • Zara Home već dugo nam je na radaru kada je u pitanju sve ono što našu svakodnevicu čini ljepšom
  • Baš kao i prošle jeseni, ponovno nas je oduševila objavivši na službenim stranicama čak 76 ukusnih recepata za predjela, glavna jela, deserte i popratna pića
  • Teškom smo mukom izdvojili one za savršenu imaginarnu večeru od nekoliko slijedova, dakako, odabirom namirnica savršenih za hladnu sezonu koja je pred nama

Zara Home već nam je dugo vremena jedna od omiljenih adresa za pronalazak svega što našu svakodnevicu čini ljepšom. Osim što estetikom gotovo svake nove kolekcije dodataka za dom uspiju nadmašiti onu prethodnu, jako nam se sviđa što su posljednjih godina sve posvećeniji korištenju prirodnih materijala te što sve češće svojim proizvodima promoviraju tradicionalne zanate.

Otkako su se još prije nekoliko godina upravo prirodni materijali i boje prometnuli u jedan od vodećih trendova u uređenju interijera, komadi koje nude počeli su dobivati bezvremensku i vrlo profinjenu estetiku začinjenu taman pravom dozom rustikalnosti, slaveći lagodan život u skladu s prirodom. 

Life&style Cimet rolice ili bule baka je naučila raditi davnih dana u Švedskoj, a njezin recept traže svi koji ih probaju

Gledajući fotografije koje prate sve novitete, uvijek zamišljamo neku prekrasnu rustikalnu kuću, okruženu mirom i zelenilom, u kojoj život teče sporo i u kojoj je užurbani ritam moderne svakodnevice samo nekakav daleki pojam. U njoj se uvijek nađe vremena za uživanje u kulinarenju, nerijetko su namirnice koje završe u jelima one koje su domaćini sami uzgojili, a stol je uvijek pažljivo postavljen i prepun jela što izgledaju kao da su izašla iz najljepše gurmanske bajke...

Baš takve je slike u nama probudila nedavno objavljena serija recepata koji su osvanuli na službenim stranicama Zare Home i koji su momentalno probudili želju da se i sami okušamo u pripremi istih. Servirano nam je čak 76 ukusnih recepata za predjela, glavna jela, deserte i popratna pića, a mi smo teškom mukom izdvojili one za savršenu imaginarnu večeru od nekoliko slijedova, dakako, odabirom namirnica savršenih za hladnu sezonu koja je pred nama. 

Juha od bijelog graha s gremolatom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 80 g maslaca
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 mrkva, oguljena i narezana
  • 1 mali batat, oguljen i narezan
  • 1 mali crveni čili (po mogućnosti svjež), narezan na kriške
  • 2 zrele rajčice, oguljene i narezane
  • 1 šalica graha cannellini koji se namakao 12 sati
  • 1 žličica kumina
  • 4 mahune zelenog kardamoma (sjemenke lagano zdrobljene). Kardamom se može zamijeniti 1 žličicom komorača
  • 1250 ml pileće ili povrtne juhe
  • Sol i crni papar

Za gremolatu:

  • 1/2 šalice sira Fontina (može se zamijeniti ribanim parmezanom)
  • Naribana korica 2 velika limuna
  • 1 žličica svježeg timijana
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan

Priprema: 

  • Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte luk i češnjak i kuhajte 5 minuta.
  • Dodajte mrkvu, batat, čili, rajčice, grah cannellini, kumin, sjemenke kardamoma, prstohvat soli i papra. Promiješajte i ostavite da se kuha tijekom 5 minuta.
  • Dodajte juhu. Ostavite da proključa zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok grah ne omekša.
  • Kad je gotov, sačuvajte 4 žličice cijelog graha, a ostatak zgnječite. Ocijedite u cjedilu.
  • Pomiješajte sve sastojke za gremolatu i pospite je po juhi pri posluživanju. Ukrasite grahom koji ste sačuvali.
  • Kako biste ovaj recept pretvorili u glavno jelo, dodajte više graha te kad je gotov, zgnječite samo četvrtinu juhe.

Krema od krumpira sa sezonskim gljivama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1/2 kg krumpira za kuhanje, u slučaju da ne želite dodati batat
  • 1 veliki batat (Ako dodajete batat, smanjite količinu krumpira na 250 g)
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Cijeli muškatni oraščić za ribanje
  • 3 žlice maslaca
  • 500 ml vrhnja
  • 400 g raznih gljiva (lisičarke, lisičice, vrganji...)
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 180 ml porta
  • 1 šalica mesne ili povrtne juhe

Priprema:

  • Operite i u mnogo slane vode kuhajte krumpire i batat s korom dok ne omekšaju, istovremeno pazeći da se ne raspadnu.
  • Kada su skuhani, ocijedite ih i ogulite dok su još vrući. U veliki lonac ili zdjelu dodajte maslac i na njega dodajte oguljeni i narezani krumpir. Njihova će toplina otopiti maslac te ćete s lakoćom napraviti pire.
  • Vilicom zgnječite krumpir i postupno dodavajte vrhnje dok ne postignete željenu gustoću. Začinite solju i crnim paprom, te dodajte malo svježe naribanog muškatnog oraščića. Ostavite sa strane.

Piletina s ružmarinom i vinom

Sastojci (za 4 osobe)

  • 8 bataka ili zabataka piletine iz slobodnog uzgoja
  • 1 cijeli češnjak
  • Žuti luk, količina po želji
  • Nekoliko grančica ružmarina po želji
  • Prstohvat soli
  • Crni papar u zrnu
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 500 ml crnog vina

Priprema

  • Operite piletinu, osušite, posolite i popaprite. Luk narežite na polovice ili na četvrtine, a češnjak prerežite dijagonalno.
  • U zdjelu stavite sve sastojke, uključujući i ružmarin te zalijte vinom. Ostavite da se marinira tijekom 12 sati. Ocijedite i sačuvajte tekućinu.
  • Zagrijte pećnicu na 180 - 190 ºC. U međuvremenu u lonac ulijte poveću količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri. Popecite luk i češnjak dok ne pozlate, zatim maknite s vatre.
  • Lagano popecite piletinu i dodajte već ispečeno povrće.
  • Polijte tekućinom u kojoj ste marinirali piletinu, poklopite lonac i kuhajte u pećnici tijekom sat vremena (malo duže ako pečete cijelu piletinu).

Pita od krušaka

Sastojci

Za biskvit:

  • Kalup promjera od 24 cm
  • 300 g brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml mlijeka
  • 2 kruške, oguljene i izrezane na komade (sorta conference)

Za kruške:

  • 6 krušaka (sorta coscia)
  • 800 ml vode
  • 170 g običnog šećera
  • 40 g smeđeg šećera od šećerne trske
  • 2 štapića cimeta
  • 4 kardamoma
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 narančina kora
  • 2 okrugle kriške naranče

Priprema

Za biskvit:

  • Zagrijte pećnicu na 180 ºC. U međuvremenu premažite maslacem i pobrašnite kalup promjera od 24 cm.
  • Smutite maslac i dvije vrste šećera dok se ne otope.
  • Dodajte prosijane suhe sastojke, jaja i mlijeko. Promiješajte lopaticom, ali ne mutite.
  • Dodajte komade kruške, promiješajte i stavite u pećnicu na 45-50 minuta ili do trenutka kada možete probosti nožem koji izađe čist.
  • Ostavite da se ohladi. Izvadite iz kalupa i ostavite u metalnoj ili hermetičkoj posudi.

Za kruške:

  • Operite i ogulite kruške, ne skidajući peteljku. U visokom loncu pomiješajte sve sastojke osim krušaka.
  • Proključajte, smanjite vatru na srednju temperaturu i dodajte kruške pazeći da, ako je moguće, cijele budu pokrivene. Kuhajte dok ne omekšaju, ali prije nego što se raspadnu.
  • Izvadite kruške iz sirupa te kada se ohladi ponovno ih dodajte. Ostavimo li kruške u vrućem sirupu na temperaturi kuhanja, one će se nastaviti kuhati u preostaloj toplini te će biti premekane. Ostavite na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
  • Pola sata prije posluživanja pite, smanjite sirup na srednju vatru dok ne dobijete gustu smjesu nalik na med.

Posluživanje pite:

  • Pospite šećerom u prahu, posložite kruške u sredinu i poslužite sa zgusnutim sirupom.

Life&style Jesen miriše na kestene, a umjesto slastica, od njega možemo napraviti namaz još ukusniji od humusa

Posjeti Miss7.24sata.hr