Internet je poludio za ovom delicijom savršenom za novogodišnji meni - imamo recept!

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Sigurno si čula i probala popularni banana kruh
  • Međutim, sada se pojavio novi trend pečenja kruha: blagdanski kruh 
  • Vrlo je svečan i jako je ukusan i sigurno će pogoditi svačiji ukus – a mi ti donosimo recept! 

Bliži se vrijeme božićnog pečenja kolača te raznih drugih blagdanskih delicija i ovih dana uživamo skupljati inspiraciju i recepte na društvenim mrežama i u mislima kreirati svoj božićni meni. Tako nam je za oko zapeo veliki trend koji je osvojio društvene mreže -  božićni kruh. Korisnici TikToka i Instagrama dijele fotografije svojih divnih štruca, a izgledaju tako slasno da će se uklopiti u svaku blagdansku trpezu, a moramo priznati da je i miris pečenog kruha koji se širi stanom apsolutno neodoljiv i stvara osjećaj topline i ugode koja nam je ovih blagdana posebno potrebna.
Hrskava korica, mekana, nježna unutrašnjost i sama pomisao da ćemo za blagdane napraviti svoj kruh nagnala nas je da brzo potražimo recept i isprobamo ovu deliciju. Naravno, nećemo ove godine odustati od pečenja kolačića i torti pa smo odlučile ovaj recept za kruh uraditi na najjednostavniji mogući način, ispekli smo ga u pekaču kruha i, vjeruj nam na riječ, smazali smo ga u pola sata!

   

Za kruh ti je potrebno je sljedeće: 

  • 300 g pšeničnog brašna tip 400 
  • 280 g pšeničnog brašna tip 1100
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • 2 žličice sjemenki, mi smo koristile lanene i sezamove 

Priprema

Vrlo je jednostavno, izmjerene količine sastojaka ubaciš u pekač - prvo mokre sastojke, vodu i ulje - zatim šećer, sol, brašno, sjemenke i na vrhu dodaj kvasac.

Poklopi pekač (mi smo koristile Gorenje)  i odaberi program 3 (whole wheat), težinu 900 grama, boju medium te stisni start. Onda samo čekaj i uživaj u mirisu koji se širi tvojim domom te za 3,40 h imaš fini, topli, mirisni i što je najbolje, vlastiti kruh.
Da, nema mijesenja, brašna po kuhinjskom podu ni stalnog pogledavanja na sat. 

Vjeruj nam, okus te neće razočarati, ovaj zdravi kruh savršeno će se slagati uz sve tvoje delicije s blagdanske trpeze, a sa svojom mekoćom i sočnosti iznutra, a prhkosti izvana, savršen je odabir i za sendviče.
Zato ti donosimo i ideju za topli sendvič, za one dane kada ti se neće dati kuhati, već ćeš samo željeti sa svojim najdražima pod dekicom gledati serije i usput gricnuti nešto slasno, a sastojke za njega ćeš sigurno ovih blagdana imati kod kuće. 

Prereži kriške kruha dijagonalno, tako da dobiješ dva trokuta i oba nježno namaži hren namazom. Složi na jednu krišku šnitu kuhane šunke i sira, na to stavi malo povrća (mi smo koristile rajčicu i rikolu) i zatim stavi još jednu šnitu šunke pa sira i poklopi drugom kriškom kruha. Sendvič zagrij 30 sekunda u mikrovalnoj pećnici - hren će osvježiti cijelu kombinaciju okusa i dati posebnu notu topljenom siru. Dobar tek! 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr