Žalio se na presudu od 15 godina zatvora za ubojstvo supruge; sud mu povisio kaznu na 21 godinu

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Željko Lengelić (55) ranije je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva supruge Marije, majke sedmero djece koju je godinama zlostavljao
  • Presudu je smatrao prestrogom te je uložio žalbu u kojoj je između ostalog iznio i skandaloznu izjavu kako njegova djeca nisu maloljetna pa im nije potrebna majčina skrb
  • Vrhovni sud preinačio je osudu na 21 godinu, no dok se javnost prisjećala ovog dvije godine starog slučaja, dočekala ih je vijest o novoj obiteljskoj tragediji ...
  • U ranim jutarnjim satima, nedaleko od Požege pronađeno je tijelo 48-godišnjakinje za čiji je smrt optužen deset godina stariji suprug. Istraga će pokazati radili li se o nesretnom slučaju ili namjernom ubojstvu

U travnju 2018. godine, tada 53-godišnji Željko Lengelić iz Marinog Sela kraj Lipika usmrtio je svoju suprugu Mariju, majku sedmero djece. Stravičan zločin odvio se u dnevnom boravku obiteljske kuće kada je u jutarnjim satima supruzi, koja je dugo vremena trpjela njegovo fizičko zlostavljanje, prišao s leđa i preko glave prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra.

Ne bi li prikrio tragove zločina, podmetnuo je požar i pobjegao, a na bunaru je ostavio ružem ispisanu poruku "Posljednja želja da smo zajedno u grobu". Policajci su ga pronašli tek kasno navečer u šumarku kako bezbrižno spava, a po dolasku u postaju izmjerena mu je visoka koncentracija alkohola u krvi.

Life&style Smanjena kazna: "Riječ je o pornografiji, osim kad je kći dirao po spolovilu"

Optuženikova žalba nije urodila plodom

Nepravomoćno je osuđen na 15 godina, no na izrečenu kaznu su se žalile obje strane u postupku. Dok je tužiteljstvo smatralo kako je kazna za ovaj planirani zločin preniska, za optuženika je ona bila prestroga. Kako prenosi Jutarnji list, među ostalim u žalbi je naznačio da je "za specijalnu prevenciju najvažnije njega izliječiti od alkohola te da nije potrebno izreći toliko dugu kaznu zatvora".

Nadalje, blažu kaznu pokušao je ishoditi i gotovo skandaloznom izjavom da otegotna okolnost ne može biti činjenica da je ubijena majka sedmero djece pravdajući to tvrdnjom "da ta djeca nisu maloljetna pa im nije ni nužna majčina skrb".

Vrhovni sud je ovih dana uistinu preinačio prvostupanjsku presudu bjelovarskog Županijskog suda te će umjesto 15, Željko Lengelić u kaznionici morati provesti 21 godinu. Na snazi ostaje i sigurnosna mjera obaveznog liječenja ovisnosti o alkoholu koja može trajati najdulje tri godine. Povišenju kazne pridonijelo je to što je za viši sud otegotna okolnost bila ranije zlostavljanje ubijene partnerice te zajedničke djece.

Nova tragedija

Samo nekoliko sati nakon što se u medijima pojavila ova vijest o aktualizaciji slučaja starog dvije godine, pristigla je i informacija o novom bračnom sukobu koji je završio sa smrtnim posljednicama. U srijedu ujutro tijelo 48-godišnje Danijele B. pronađeno je u obiteljskoj kući u mjestu Ruševo, 30 kilometara istočno od Požege. Za njezinu smrt optužen je deset godina stariji suprug Marijan B.

Life&style Dok pričamo o koroni, još jedna žena u Hrvatskoj je ubijena. Rukom svog supruga

Prema dostupnim podacima, optuženik je bio pripadnik brigade Tigrova i u Domovinskom ratu je zaslužio vojnu mirovinu, a poznanici prilika u njegovoj obitelji otkrili su kako je bolovao od PTSP-ja.

Prve informacije, kako prenosi Večernji list, otkrile su da je tragediji prethodila njegova želja za okončanjem vlastitog života, a u namjeri da ga zaustavi stradala je njegova supruga. Pritom je došlo do naguravanja, a kobni hitac presudio je upravo njoj. No, istraga će pokazati radi li se doista o tragičnoj nesreći ili je uzrok ove tragedije nešto drugo. Iza para su ostale dvije neutješne kćeri.

 Malo prije osam sati u Ruševu je suprug pucao u suprugu. Prema prvim pokazateljima, pogodio ju je u prsa, odnosno u srce, i na mjestu usmrtio. Još ne znamo motiv i razlog zbog kojeg je to učinio. Riječ je o poluautomatskoj pušci iz koje je ispaljen samo jedan hitac - rekao je Franjo Kopunić, zamjenik državne odvjetnice za 24.sata.

Posjeti Miss7.24sata.hr