Za sve ljubitelje sushija, u Zagrebu se održavaju 'omakase' večere, jedinstveno gastro iskustvo
- Jesi li ikada čula za 'omakase'? To je japanska fraza koja znači otprilike 'vjerujem kuharu'
- Konkretno, to znači da kao gost u sushi restoranu chefu povjeravaš odabir onoga što ćeš jesti
- U Rougemarin Cityju u Zagrebu omakase večeru možeš iskusiti od danas do subote uz sushi chefa Mladena Križanovića. Čeka te slijed od 13 do 15 jela, a cijena je 50 eura
Azijska kuhinja sve je popularnija i dostupnija, a Zagreb je svakim danom sve bogatiji što se tiče korektne ponude azijske hrane. Ako si ljubiteljica japanske kuhinje, možda ti je poznat izraz 'omakase'. Ako nije, ne čudimo se, jer kod nas i nije baš toliko zastupljena ta filozofija hrane, a vrlo je malo mjesta gdje možeš doživjeti taj jedinstveni gastro 'event'.
Međutim, i omakase polako dolazi u Lijepu Našu, i to s Mladenom Križanovićem, jednim od naših poznatijih i najboljih sushi chefova, u restoranu Rougemarin City. Omakase je intimna večera (oko 10-ak osoba), a sve se vrti oko japanske hrane, ali na pomalo neuobičajen način. Naime, omakase je japanski restoranski ritual u kojem chef određuje što gost jede, a u omakase restoranima ne postoji jelovnik (omakase se prevodi kao 'prepuštam to tebi' ili 'vjerujem kuharu').
Mladen Križanović i Rougmarin City
Mladen Križanović je sushi chef s dugogodišnjom karijerom u proizvodnji i posluživanju sushija. Još 2018. dobio je certifikat renomirane Tokyo Sushi Academy, gdje je proučavao tradicionalni Edo-Mae (Tokyo style) sushi, a prije nekoliko godina počeo je održavati radionice koje bi redovito bile rasprodane unaprijed.
Sada imaš priliku iskušati omakase večeru uz Mladena, u zagrebačkom Rougemarin Cityju (Petrinjska 2), i to tri dana za redom od 19 sati, 11. do 13. siječnja (cijena je 50 eura, a rezervacija je obavezna na telefon +385 91 5093 191). Očekuje te 13-15 sljedova, a sve sljedove i raspored jela u omakase meniju bira chef. Svaki slijed izrađuje se pojedinačno i odmah servira gostima, a onda se izrađuje idući.
Ideja omakasea je gostu prirediti savršeno iskustvo - sushi chef prati goste, komunicira s njima, prati njihov tempo, ponekad i prilagođava idući sushi reakcijama gosta, od kojega se, pak, očekuje da se u potpunosti prepusti chefu. Zvuči primamljivo, zar ne?