Za prijelazno razdoblje ne postoji samo odjeća već i - desert, ovaj mirisni kolač od tikvica i jabuka pripremamo čim prije
- Zakoračili smo u rujan što znači da se i službeno nalazimo u prijelaznom razdoblju
- Naše odjevne kombinacije za dane koji vješto spajaju ljeto i jesen već su spremne, a sada je vrijeme i za promjene u - kuhinji
- Tipična ljetna jela polako odlaze u zaborav, ali je ipak prerano da krenemo s bundevama i drugim jesenskim namirnicama pa ćemo iskoristiti još uvijek dostupne tikvice i jabuke i napraviti jedan 'prijelazni' kolač
- Pročitaj također: Ovaj kolač od šljiva s maslacem i mrvicama od cimeta neodoljiv je, podsjeća na okuse i mirise bakine kuhinje
S prvim danima rujna, sve više smo počeli osjećati da se jesen polagano šulja oko nas, ali ipak ne možemo reći da nas je ljeto u potpunosti napustilo. Dakle, uživamo u svim čarima prijelaznog razdoblja. Outfiti za sve dane u kojima se jesen i ljeto spajaju, već su spremni, a sada je vrijeme da promjenu godišnjih doba osjeti i naša kuhinja. Naime, ipak je još prerano da nam dom ispune mirisi bundeva, bogatih jela i snažnih začina, ali više nekako nije vrijeme za ekstra lagana i svježa jela u kojima smo uživali tijekom jeseni.
Zato je najbolje pronaći zlatnu sredinu i iskoristiti namirnice koje još uvijek imamo, ali im dodati mrvicu jesenskog šarma. Upravo to ćemo postići s ovim sočnim kolačem od tikvica i jabuka koji će nas baš polagano uvesti u jesen.
@isabelleheikens Replying to @Anna Elizabeth 🇨🇦 ♬ Cherry - Jordan Susanto
Kolač od tikvica i jabuka - sastojci
- 370 g tikvica
- 120 g naribanih jabuka
- 375 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- Pola žličice praha muškatnog oraščića
- 220 grama maslaca
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Kolač od tikvica i jabuka - priprema
- Uključi pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva pa za to vrijeme naribaj tikvice i jabuke kako bi ispustile višak tekućine. Nakon toga, otopi maslac i ostavi da se ohladi.
- U jednoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj, velikoj, dobro izmiksaj jaja i šećer sve dok ne dobiješ laganu i prozračnu smjesu. U tu smjesu dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije te jabuke i tikvice koje si prethodno dobro ocijedila. Sve lagano promiješaj pa toj smjesi dodaj suhe sastojke i miješaj dok se sve ne sjedini.
- Dobivenu smjesu ulij u visoki, duguljasti kalup za kruh (kao i za banana bread) koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Ako nemaš takav kalup, poslužit će ti i okrugli kalup za tortu s odvojivim stijenkama.
- Peci oko 45 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu, zlatnu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu, ne izađe suha.
- Pečeni kolač izvadi iz kalupa, ohladi, posipaj šećerom u prahu i posluži.