Za prijelazno razdoblje ne postoji samo odjeća već i - desert, ovaj mirisni kolač od tikvica i jabuka pripremamo čim prije

Canva Foto: Canva
Vidi originalni članak
  • Zakoračili smo u rujan što znači da se i službeno nalazimo u prijelaznom razdoblju 
  • Naše odjevne kombinacije za dane koji vješto spajaju ljeto i jesen već su spremne, a sada je vrijeme i za promjene u - kuhinji 
  • Tipična ljetna jela polako odlaze u zaborav, ali je ipak prerano da krenemo s bundevama i drugim jesenskim namirnicama pa ćemo iskoristiti još uvijek dostupne tikvice i jabuke i napraviti jedan 'prijelazni' kolač 
  • Pročitaj također: Ovaj kolač od šljiva s maslacem i mrvicama od cimeta neodoljiv je, podsjeća na okuse i mirise bakine kuhinje

S prvim danima rujna, sve više smo počeli osjećati da se jesen polagano šulja oko nas, ali ipak ne možemo reći da nas je ljeto u potpunosti napustilo. Dakle, uživamo u svim čarima prijelaznog razdoblja. Outfiti za sve dane u kojima se jesen i ljeto spajaju, već su spremni, a sada je vrijeme da promjenu godišnjih doba osjeti i naša kuhinja. Naime, ipak je još prerano da nam dom ispune mirisi bundeva, bogatih jela i snažnih začina, ali više nekako nije vrijeme za ekstra lagana i svježa jela u kojima smo uživali tijekom jeseni. 

Zato je najbolje pronaći zlatnu sredinu i iskoristiti namirnice koje još uvijek imamo, ali im dodati mrvicu jesenskog šarma. Upravo to ćemo postići s ovim sočnim kolačem od tikvica i jabuka koji će nas baš polagano uvesti u jesen. 

@isabelleheikens Replying to @Anna Elizabeth 🇨🇦 ♬ Cherry - Jordan Susanto

Kolač od tikvica i jabuka - sastojci 

  • 370 g tikvica
  • 120 g naribanih jabuka 
  • 375 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • Pola žličice praha muškatnog oraščića
  • 220 grama maslaca
  • 3 jaja 
  • 150 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije 

Kolač od tikvica i jabuka - priprema

  1. Uključi pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva pa za to vrijeme naribaj tikvice i jabuke kako bi ispustile višak tekućine. Nakon toga, otopi maslac i ostavi da se ohladi.
  2. U jednoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj, velikoj, dobro izmiksaj jaja i šećer sve dok ne dobiješ laganu i prozračnu smjesu. U tu smjesu dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije te jabuke i tikvice koje si prethodno dobro ocijedila. Sve lagano promiješaj pa toj smjesi dodaj suhe sastojke i miješaj dok se sve ne sjedini. 
  3. Dobivenu smjesu ulij u visoki, duguljasti kalup za kruh (kao i za banana bread) koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Ako nemaš takav kalup, poslužit će ti i okrugli kalup za tortu s odvojivim stijenkama. 
  4. Peci oko 45 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu, zlatnu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu, ne izađe suha. 
  5. Pečeni kolač izvadi iz kalupa, ohladi, posipaj šećerom u prahu i posluži. 

Life&style Čokoladni kolač iz tetrapaka za mlijeko: Bez brašna, bez pečenja, ali prava eksplozija okusa

Posjeti Miss7.24sata.hr