Za i protiv: je li bolje krumpir posoliti prije ili poslije pečenja?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Svaka domaćica ima svoju teoriju treba li krumpire posoliti prije pečenja ili su bolji kad to učiniš tek nakon vađenja iz pećnice
  • Znalci su se priklonili ipak samo jednoj opciji i imaju jake argumente
  • Donosimo i nekoliko drugih trikova kako dobiti savršeno hrskave krumpiriće

Svaka domaćica ima svoju teoriju i branit će je žestoko: neke tvrde da je krumpir bolje posoliti prije pečenja, druge da ga treba prvo ispeći pa onda soliti - govorimo o pečenju u pećnici. Jer soljenje prije ili kasnije očito čini veliku razliku. Je li nešto ispravno ili neispravno, nećemo tvrditi, neka kuha kako tko želi, no proguglali smo mišljenja svjetski priznatih šefova i ona ipak vuku na jednu stranu... A imaju i nekoliko argumenata.

Da ne duljimo, krumpiri koji se sole kasnije su bolji, kažu. Zašto? Njihova će korica biti hrskavija i imat ćemo lijep osjećaj pod zubima kad zagrizemo tako pripremljen krumpir. S druge strane prethodno posoljeni krumpiri imat će u najboljem slučaju žilaviju koricu koju je teže sažvakati ako već neće biti sav gnjecav. To se dogodi jer sol izvlači vlagu iz krumpira na površinu te ona ne može postati hrskava.

Još nekoliko savjeta

Savjet više: krumpire prije pečenja naulji, najbolje maslinovim uljem. Narezane krumpire stavi u zdjelu, prelij s nekoliko žlica maslinovog i promiješaj rukama da svaka površina bude prekrivena - upravo je ovaj sloj ulja potreban da se krumpir dobro ispeče. Staviš li krumpir bez masnoće u vruću pećnicu prije će se isušiti nego lijepo ispeći jer temperatura na njegovoj površini neće prijeći 100°C sve dok voda iz njega ne ispari. Ulje omogućuje da na površini lijepo "cvrči".

Miss kuha Samo mislimo da znamo - što zapravo znači prstohvat soli?

Trik s kukuruznim škrobom

A čuli smo još jedan trik za hrskavost: narezane krumpire prije pečenja (a nakon što ih nauljiš) uvaljaj u kukuruzni škrob. U njega možeš umiješati i razne začine po želji: crvenu papriku, češnjak u prahu, papar, ružmarin...). Krumpir peci na papiru za pečenje, na visokoj temperaturi, odnosno na 200°C i nemoj pretrpati lim. Navodno je važan i kut pod kojim ih režeš, ali nećemo inzistirati. Neka krumpiri na limu budu u jednom sloju. A za doista savršenu hrskavost trebalo bi ih u pola pečenja i preokrenuti da se s obje strane zapeku. Za kraj: jedi ih vruće! Najukusniji su tek izišli iz pećnice.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr