Vrijeme je da zasadite ruže

Thinkstock / Spencer Davies
Ruža je biljka koja već stoljećima golica maštu slikara, pjesnika, ali i vrtlara. U našim krajevima je jedna od najučestalijih biljaka u vrtovima, a jednako osvaja svojim bogatim izgledom, kao i mirisom.
Vidi originalni članak

Ruža je u Europu stigla iz Kine, a danas je jedna od najpopularnijih biljaka na planetu. To može zahvaliti svojim mnogim licima. Porodica Rosaceae broji preko 25 tisuća vrsta ruža koje se međusobno poprilično razlikuju kako izgledom, tako i uvjetima koje traže. Tako postoje ruže koje bolje uspijevaju u sjeni, one koje traže sunce, penjačice, ruže s dugom stapkom i one koje rastu u kiticama. Ove biljke preferiraju glinasto tlo, iako dobro uspijevaju i na drugim podlogama, a jedna od najvažnijih stvari u uzgoju je dobro navodnjavanje tla te kvalitetna obrada tla prije sadnje.

Među najpoznatijim ružama su čajevke raskošnog cvata koje cvatu cijelo ljeto, grmolike ruže koje mogu poslužiti i kao element ograde, penjačice koje atraktivno izgledaju na lukovima i pergolama te ruže koje cvatu u kiticama. Svaka dolazi u nekoliko boja i oblika, stoga ni malo ne čudi da mnoge poznate dame imaju svoje ruže. Tako uz malo truda možete pronaći Whoopi Goldberg, Dolly Parton, Barbru Streisand i McCartney ružu te ih posaditi u svoj vrt.

Ruže se obično sade na jesen, ali mogu uspjeti i one posađene u rano proljeće. Sama sadnja ruže je jedan od najvažnijih koraka, jer su mlade ruže podložne proljetnom mrazu. Ruže se sade u duboke i široke jame s dovoljno mjesta za korijen, a zalijeva se tek kada je zasađena. Biljci se može dodati i podupirući stup ili štap, ali valja paziti da se ne ošteti korijen. Odlučite li se za jesensku sadnju, važno je imati na umu kako ih, ukoliko ste ih dobro namočili prije sadnje, nije potrebno zalijevati. Zima je vrijeme kada priroda hibernira, a jedina iznimka su blage i suhe zime kada tlo nije dovoljno natopljeno.

Obrezivanje ruža dovodi ovu biljku do savršenstva. Ovisno o kojem tipu ruže se radi, postoje i različite tehnike, a preporuka stručnjaka je da se ovaj posao obavlja po stabilnom vremenu.

Posjeti Miss7.24sata.hr